Benjamín Recacha García - 26/04/19
“Ostres, què gran!”. L’Anastasia Druzhininskaya recorre bocabadada les diferents estructures de fusta que, un cop acoblades, esdevindran el seu Dimoni del mar, el que cremarà la Nit de Sant Anastasi a la platja. “Quan estigui muntat, farà uns dotze metres d’alt”, indica el Ramón de los Heros, el constructor “oficial” del dimoni els últims quinze anys. “És una feina molt intensa. L’hem de fer en un mes i mig, que és molt poc temps per a un encàrrec d’aquestes característiques”, afegeix, entre sorolls de cop de martell, serres elèctriques i fustes que colpegen i cauen al terra.
L’artista badaloní, un dels pocs que s’atreveixen amb treballs d’aquesta mena, compta amb un equip de vuit persones i 31.000 euros de pressupost per fer realitat el disseny de l’Anastasia, guanyador del concurs ‘Crema’l tu’. “És un pressupost molt ajustat. M’agrada construir el dimoni, però no em dóna de menjar. L’any passat vaig haver de posar diners de la meva butxaca. Enguany hem apujat una mica el pressupost, que se’n va en materials i en el sou dels treballadors”. Una empresa externa, que no tingués la mirada badalonina de l’assumpte, segons comenta, probablement cobraria més del doble.
Com a mínim, no ha d’assumir el cost de llogar un local per treballar-hi. A la fàbrica de creació Mobba comparteix espai amb altres creadors badalonins, que s’hi estan en precari mentre l’ajuntament no decideixi que, ara sí, executa l’enderroc previst des de fa anys de l’edifici expropiat a l’antiga Montajes de Básculas y Balanzas. La possibilitat de reformar-lo per consolidar un espai de creació no es contempla. Massa car. “A Badalona no hi ha una sensibilitat especial per la cultura”, lamenta De los Heros.
Des del govern municipal asseguren que són conscients de la situació i que s’està treballant per trobar una ubicació alternativa als artistes que ocupen la Mobba, que reuneixi les condicions adequades. “Portem quinze anys igual. Si ens movem una mica, els polítics sembla que ens volen escoltar, però la realitat és que fan promeses i no actuen”, critica el dibuixant, pintor, escultor i escenògraf.
A l’antiga fàbrica ha construït carrosses per a la cavalcada de Reis, el pessebre, o la fàbrica de joguines que es va instal·lar el Nadal passat a l’antic escorxador. Ara mateix, a la vegada que el dimoni, el seu equip està fent un encàrrec per a l’ajuntament d’El Masnou i les escenografies per a un grup de teatre de Barcelona i un curtmetratge. A més, ell prepara una exposició de pintura.
Treballar a la Mobba, un somni
El seu estudi a la planta de dalt de la Mobba sembla un museu, ple de llibres, materials de tota mena, esbossos, quadres, il·lustracions, figures, escultures, curiositats... “No vull imaginar-me la mudança”, comenta l’Anastasia mentre el recorre. Ja hi ha estat un parell de vegades. Li costa fer-se a la idea que un espai així, ple d’art, pugui desaparèixer. “Però no és un problema només de Badalona. Em temo que el menyspreu cap a la cultura és comú arreu del món”. La resignació, però, per la situació de la Mobba, no aconsegueix entelar la il·lusió que sent per obrir-se camí com a il·lustradora a Catalunya. “M’encantaria treballar en un lloc com aquest”, afirma. Ara ho acostuma a fer a la biblioteca. La majoria dels encàrrecs que té són per a editorials i revistes russes. Per tant, treballa a distància. “La biblioteca és un lloc molt tranquil, disposo d’internet i no em sento sola, m’agrada el contacte amb la gent”, explica.
Va arribar a Badalona fa un any. “Per amor, com sol passar”, resumeix amb un somriure. La seva parella li va ensenyar imatges de la cremada del dimoni i li va explicar que cada any l’ajuntament convoca un concurs per triar-ne el disseny. “Pensava que només s’hi presentarien cinc o sis propostes, així que quan van escollir la meva entre una seixantena, em va fer molta il·lusió. És la primera vegada que guanyo un concurs”. Té ganes de veure el seu Dimoni del mar, una al·legoria sobre la necessitat de protegir els oceans, plantat a la platja, i no li sap greu que hagi de cremar. “Confesso que encara no entenc molt bé per què ho fan, però gaudiré molt la Nit de Sant Anastasi perquè vindran la meva família i els meus amics de Rússia, que fa molt temps que no els veig”.
Tot i que actualment es guanya la vida, sobretot, fent il·lustracions per a llibres infantils, va estudiar arquitectura a la universitat de la seva ciutat, Belgorod. “Era una carrera amb més sortides professionals, però als dos dies de començar a treballar vaig fugir. Sóc impacient, necessito veure el resultat immediat de la meva feina, no puc esperar cinc anys a què un disseny meu esdevingui un edifici”. Així que va deixar l’arquitectura i va iniciar la seva carrera com a il·lustradora.
Ens aturem davant del cavallet on hi ha un dibuix a mig fer del Ramón de los Heros. La Rambla de Badalona, amb una filera de barques de pescadors volant i, en primer pla, una família d’esquelets prenent el vermut en una terrassa. Ha hagut de marxar, així que li haurem de preguntar un altre dia pel significat. “Un espai com aquest per treballar seria un somni”, insisteix l’Anastasia mentre enfilem el camí de sortida.
09/05/25
Nova Lloreda no farà la festa del barri ni Sant Joan per l’impagament de la subvenció municipal i l’estat lamentable del Poliesportiu