CONVIURE


Un any explicant Badalona des de moltes mirades


Celebrem el primer aniversari d'aquest projecte de periodisme compromès i plural, amb el qual hem abordat la ciutat des de la seva diversitat, sempre a prop de la ciutadania i el teixit social


independentpermoltsanys
 Imatge del cartell de promoció d'1 any de l'Independent, realitzat per Pol Acozar


Silvia Rodríguez - 26/04/19         

twitter share   facebook share

Estimats lectors i lectores, estem celebrant un any de vida. Com diu el famós tango, vint anys no són res i encara molt menys és un any, però per tota la gent que formem part d'aquest projecte és molt il·lusionant commemorar aquesta data, per valorar tot l'esforç i el treball que hem fet durant aquest temps, i a banda d'això, ens serveix com a trampolí per projectar i somiar amb una llarga vida per aquesta publicació.

 

Però qui som a L'Independent? Què volem explicar? Com ho fem? Bé, primer de tot, heu de saber que aquest és un projecte col·lectiu del qual formem part moltes persones. Anem per parts. La nostra redacció està formada per tres periodistes que valorem molt la tasca que estem fent gràcies a aquesta publicació. Actualment, no és gens fàcil trobar un mitjà independent, amb una mirada plural i transversal des d'on exercir la nostra professió sense caure en les dinàmiques que tan tristament s'estenen a molts altres mitjans: els interessos del poder, la tirania de la urgència informativa i la reproducció de notes de premsa i comunicació institucional com a rutina de treball. En aquest mitjà intentem anar més enllà, retrobar un periodisme més reposat i compromès, centrat en la ciutadania, en el teixit social, en els emprenedors i les iniciatives d'economia local, en el veïnat dels barris de Badalona i en les persones que a peu de carrer tenen molt a dir i per explicar. A banda de la redacció, escriuen per l'Independent un bon grapat de col·laboradors i col·laboradores que, engrescats per aquest projecte, ens volen fer suport desinteressadament amb els seus articles i propostes, i als quals agraïm especialment la seva entrega.

 

Una altra característica que fa únic a l'Independent a Badalona és la seva creació. Per qui no estigui assabentat, aquest setmanari no neix d'un grup empresarial que vol guanyar diners amb la informació. Aquest és un projecte que neix de la mà de l'Associació Cultural L'Independent de Badalona, una entitat sense ànim de lucre formada per persones molt compromeses amb la ciutat i vinculades a diferents moviments socials i entitats i que en un any ha crescut fins al número de 70 persones, entre socis i sòcies individuals però també entitats i plataformes badalonines, que amb 10 euros mensuals donen el seu suport econòmic per fer aquest projecte viable.

 

Els membres de l'associació participen activament i coordinen assumptes del diari, fan seguiment amb diferents comissions de treball i vetllen per donar visibilitat i qualitat al projecte, organitzant també actes i activitats. Aquests últims mesos, per exemple, s'ha impulsat el I Cicle de Debats 'Qui Pensa Badalona', una iniciativa amb la qual s'ha volgut pensar i repensar la ciutat en àmbits com l'habitatge, la mobilitat o el consum responsable. Així mateix, participarem activament a Sant Jordi, a les Festes de Sant Roc i a les Festes de Maig, i també estem impulsant altres activitats que en molt poc temps presentarem.

 

També la nostra forma d'arribar a vosaltres, lectors i lectores, contribueix amb la inclusió social de persones amb diversitat funcional, ja que són els treballadors i treballadores de la Fundació Badalona Capaç els que apropen el diari als més de 300 punts de distribució.

 

Compartim tota aquesta informació perquè les persones que fem possible aquest setmanari estem segures que hi ha molts badalonins i badalonines que en llegir-nos s'adonen que aquest no és un diari més, i potser voleu formar part d'això. Per què? Durant tot aquest any, a les pàgines d'aquest diari han aparegut persones que malauradament no surten a la premsa habitual. Ens hem apropat a temàtiques que altres silencien, perquè són incòmodes, o posen en evidència l'habitual deixadesa de la classe política per donar resposta a problemes que pateixen milers i milers de veïns. Recordem reportatges colpidors com el dels desnonaments, quan ens van obrir casa seva famílies que estaven a punt de perdre la seva llar; o quan ens hem assegut al sofà de veïnes com l'Asun, que per donar un sostre als seus fills han optat per ocupar un habitatge. També hem donat visibilitat a molts col·lectius que reclamen més atenció. Gent gran, persones migrants, persones sense sostre, infants en risc d'exclusió social, col·lectiu transgènere i LGTBI, comunitat gitana...

 

Així mateix, aquesta redacció ha apostat sempre per incloure una mirada feminista en el diari, no només tractant temàtiques de gènere, denunciant el masclisme o intentant escriure des d'una òptica inclusiva, que també, sinó propiciant la paritat en els nostres articles, equilibrant les fonts, i donant a les dones visibilitat en tots els àmbits.

 

 


image1

 

Foment del treball en xarxa

Per nosaltres és important fomentar el treball en xarxa, i per aquest motiu també hem elaborat conjuntament continguts amb entitats. Un exemple és la nostra sintonia amb la comunitat educativa de la ciutat, a qui escoltem amb atenció, donant veu a les seves reivindicacions i problemàtiques. En aquest sentit, vam fer un dossier sobre l'escolarització a Badalona juntament amb la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes i d'Associacions de Famílies de Centres Públics de Badalona (FAMPAS) i que va enriquir el debat educatiu de la ciutat. També vam realitzar conjuntament amb la Comissió de Festes de Llefià un dossier sobre el Carnaval de la ciutat, i la idea és continuar per aquesta línia de col·laboració amb el teixit social de la ciutat.

 

D'altra banda, ens caracteritza la nostra visió crítica de molts aspectes que preocupen i molt a la ciutat: hem aixecat pols amb alguns temes que fa anys que estan enquistats, com la deixadesa dels equipaments esportius o la falta de manteniment de les escoles públiques; o quan ens hem apropat a la gossera de Badalona, un lloc que ha estat sumit en una mala gestió que ha posat els animals en la pitjor de les condicions i que per sort va canviar de mans fa pocs mesos. També ens hem apropat a les raons dels problemes d'habitatge, amb la bombolla dels lloguers i investigant sobre els pisos turístics, molts d'ells il·legals. També hem evidenciat des de les nostres pàgines la manca de polítiques municipals per millorar la mobilitat sostenible de la ciutat, etc.

 

Òbviament, no tot ha estat parlar de les coses que no funcionen, per això ens hem apropat a badalonins i badalonines que aporten molt a la nostra societat des de molts diversos àmbits de treball, alguns d'ells insòlits i originals. Per fer un petit repàs, han passat per les pàgines del diari persones i col·lectius com el meteoròleg de l'Observatori Pompeu Fabra, la gestora cultural de La Model, la directora a punt de jubilar-se de l'escola Antoni Botey, un dels pioners de l'Himàlaia, la jove activista refugiada que ajuda a persones migrants, el nou director del Conservatori de Badalona, la jove futbolista guanyadora del Mundial Sub-17, el noi becat que ha descobert una fita per l'astronomia, la directora d'orquestra que trenca barreres, el grup de persones que creen una cooperativa de distribució ecològica, el bomber que lluita contra la pobresa energètica... I un gran ventall de persones que ens han reconfortat amb les seves mirades àmplies i vives sobre la nostra ciutat.

 

El millor de tot, lectors i lectores, és que encara queden moltes coses que volem explicar-vos. No podem més que agrair-vos la vostra calidesa i els comentaris d'alè que sovint ens feu arribar, mitjançant les xarxes, o en persona de vegades. I us animem a sumar-vos, aportant idees de temes que us interessen, escrivint articles d'opinió per la secció de La Teva Veu, altaveu exclusiu per tots vosaltres, o participant de les diferents campanyes que iniciem per xarxes o als actes que organitzem. I per descomptat, ja us ho hem dit molts cops, però ens hem de repetir. La millor manera d'ajudar-nos per seguir fent possible aquest petit gran diari és que us feu sòcies, o que us publiciteu a les nostres pàgines. Només així podrem seguir celebrant anys i anys.

CONVIURE

02/06/20

document-xes-barcelones-nord

La Xarxa d’Economia Solidària presenta un pla d’acció amb mesures dirigides a les administracions públiques

El Baix Besòs Cooperatiu - XES ha fet arribar aquest pla als diferents grups municipals dels ajuntaments de Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià del Besòs.
Llegir l'article complet
CONVIURE

24/05/20

centre-diurn-folre

404 persones sense llar dormen en centres d'acollida, habitacions de relloguer o espais considerats d'infrahabitatge a Badalona

La Taula Sense Llar de Badalona no ha pogut fer aquest any el recompte de persones sense llar als carrers a causa del Covid-19, però n'ha comptabilitat el nombre de persones que dormen actualment a diferents espais de la ciutat
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

19/05/20

escoles-publiques-badalona

Últims dies per fer la preinscripció escolar a Badalona

Fampas ha publicat una guia per facilitar els tràmits a les famílies
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

12/05/20

xavier-garcia-albiol-partit-popular

Xavier García Albiol torna a ocupar l’alcaldia de Badalona

No s'ha consolidat cap acord entre les forces d'esquerra
Llegir l'article complet