CONVIURE


Per celebrar més anys de L’Independent, fem una crida a la participació


Ja fa un any va néixer un mitjà crític, independent i compromès amb Badalona, gràcies a l’esforç col·lectiu de moltes persones


image1
 Imatge del cartell de la celebració de primer any de l'Independent


Irene Peiró - 03/05/19         

twitter share   facebook share

 

Ja fa un any que vam tocar el primer exemplar de L’Independent de Badalona amb les nostres mans, en l’acte de presentació que es va celebrar a L’Escorxador del barri de la Salut. Naixia així un mitjà crític, independent i compromès amb Badalona, gràcies a l’esforç col·lectiu de moltes persones, que un any després seguim convençudes de la necessitat d’un projecte com aquest a Badalona i il·lusionades per poder-lo tirar endavant.

 

Durant aquest primer any, hem començat a plasmar sobre el paper les idees que ens van unir a l’entorn d’aquest projecte: promoure un periodisme independent del poder polític i econòmic,  informar amb pluralitat del que passa als diferents barris de la ciutat o visibilitzar les diferents tradicions culturals que conviuen a Badalona, així com les aportacions de dones i homes a la ciutat, des d’una perspectiva feminista i intercultural.

 

Som un mitjà impulsat per persones compromeses amb la ciutat, moltes de nosaltres vinculades a entitats i moviments socials, i per això també hem volgut que L’Independent sigui un espai per explicar la tasca i les reivindicacions d’aquests col·lectius, així com per posar en valor l’economia social, solidària i cooperativa.

 

Encara ens queden molts temes al tinter i segurament d’altres els hauríem pogut tractar amb major encert. Aquest també ha estat un any d’aprenentatge per a totes les parts que conformen el projecte: per l’associació, la redacció, les diferents cooperatives que hi col·laboren i pels companys i companyes de Badalona Capaç, que s’ocupen de fer arribar cada exemplar de L’Independent de Badalona a més de 300 punts de distribució.

 

Poc a poc, estem aprenent a treballar tots plegats en equip per respondre cada vegada millor a la voluntat dels socis i sòcies que donen suport a L’Independent, 70 en aquests moments entre persones i entitats de molts diversos àmbits: la Federació d’Associacions de Mares i Pares (FAMPA) de Badalona, la cooperativa La Sargantana, l’escola Muba Formació Musical, la Fundació Ateneu Sant Roc, l’Associació de Veïns i Veïnes de Juan Valera, Xirriquiteula Teatre i la Plataforma d’Afectats per la Crisi (PAC). Moltes gràcies a tots els qui ens heu donat la vostra confiança!

 

Una de les parts fonamentals i també més enriquidores d’aquest projectes és l’oportunitat de treballar en xarxa amb moltes entitats, col·lectius i moviments socials de la ciutat, que donen contingut i sentit al nostre projecte: un mitjà nascut de la societat civil al servei de la societat civil.

 

Per això, durant els darrers mesos, ens hem reunit amb diverses entitats i col·lectius per conèixer-les, explicar-los el nostre projecte i cercar possibles vies de col·laboració mútua. Fins ara, hem trobat diverses fórmules de col·laboració, des de l’enviament de propostes de temes a la redacció fins a l’elaboració de dossiers monogràfics elaborats en col·laboració amb les entitats, passant per l’organització conjunta d’activitats, la cessió d’espais, l’intercanvi de serveis o l’establiment de convenis anuals de publicitat, entre d’altres.

 

En paral·lel, hem començat a treballar la vessant més associativa del nostre projecte. Darrere de la publicació, hi ha una associació, des d’on també volem impulsar debats a l’entorn de temes rellevants per a la ciutat, així com dinamitzar activitats culturals.

 

Per això, estem realitzant el cicle de debats “Qui Pensa Badalona”, perquè volem contribuir al debat i a l’apoderament ciutadà a l’entorn de temes estratègics per a la ciutat, de la mà de les entitats i col·lectius que coneixen i treballen cadascun d’ells. Des de la vessant més cultural, també vam participar a principis del passat mes de març al Carnestoltes de Badalona, en col·laboració amb la Comissió de Cultura de Llefià, i entre finals d’abril i maig participarem de la Diada de Sant Jordi o les Festes de Maig.

 

Sens dubte, el balanç és positiu, però aquest projecte, al mateix temps que ens il·lusiona, també ens enfronta a un repte de gran complexitat: garantir la sostenibilitat econòmica d’una publicació de periodisme de qualitat. El bon periodisme no es fa sol, hi ha un equip de professionals al darrere, per elaborar els continguts, maquetar-los, imprimir-los, cercar anunciants, distribuir la publicació...

 

Per això, no puc acabar d’un altre manera aquest article que, encoratjant-vos a fer-vos sòcies i socis d’aquest projecte. Només si creix la nostra base social tindrem Independent per molts anys! Moltes gràcies per avançat!

 

(Irene Peiró és la presidenta de l'Associació Cultural L'Independent de Badalona, editora d'aquest mitjà)


CONVIURE

02/06/20

document-xes-barcelones-nord

La Xarxa d’Economia Solidària presenta un pla d’acció amb mesures dirigides a les administracions públiques

El Baix Besòs Cooperatiu - XES ha fet arribar aquest pla als diferents grups municipals dels ajuntaments de Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià del Besòs.
Llegir l'article complet
CONVIURE

24/05/20

centre-diurn-folre

404 persones sense llar dormen en centres d'acollida, habitacions de relloguer o espais considerats d'infrahabitatge a Badalona

La Taula Sense Llar de Badalona no ha pogut fer aquest any el recompte de persones sense llar als carrers a causa del Covid-19, però n'ha comptabilitat el nombre de persones que dormen actualment a diferents espais de la ciutat
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

19/05/20

escoles-publiques-badalona

Últims dies per fer la preinscripció escolar a Badalona

Fampas ha publicat una guia per facilitar els tràmits a les famílies
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

12/05/20

xavier-garcia-albiol-partit-popular

Xavier García Albiol torna a ocupar l’alcaldia de Badalona

No s'ha consolidat cap acord entre les forces d'esquerra
Llegir l'article complet