CONVIURE


Per celebrar més anys de L’Independent, fem una crida a la participació


Ja fa un any va néixer un mitjà crític, independent i compromès amb Badalona, gràcies a l’esforç col·lectiu de moltes persones


image1
 Imatge del cartell de la celebració de primer any de l'Independent


Irene Peiró - 03/05/19         

twitter share   facebook share

 

Ja fa un any que vam tocar el primer exemplar de L’Independent de Badalona amb les nostres mans, en l’acte de presentació que es va celebrar a L’Escorxador del barri de la Salut. Naixia així un mitjà crític, independent i compromès amb Badalona, gràcies a l’esforç col·lectiu de moltes persones, que un any després seguim convençudes de la necessitat d’un projecte com aquest a Badalona i il·lusionades per poder-lo tirar endavant.

 

Durant aquest primer any, hem començat a plasmar sobre el paper les idees que ens van unir a l’entorn d’aquest projecte: promoure un periodisme independent del poder polític i econòmic,  informar amb pluralitat del que passa als diferents barris de la ciutat o visibilitzar les diferents tradicions culturals que conviuen a Badalona, així com les aportacions de dones i homes a la ciutat, des d’una perspectiva feminista i intercultural.

 

Som un mitjà impulsat per persones compromeses amb la ciutat, moltes de nosaltres vinculades a entitats i moviments socials, i per això també hem volgut que L’Independent sigui un espai per explicar la tasca i les reivindicacions d’aquests col·lectius, així com per posar en valor l’economia social, solidària i cooperativa.

 

Encara ens queden molts temes al tinter i segurament d’altres els hauríem pogut tractar amb major encert. Aquest també ha estat un any d’aprenentatge per a totes les parts que conformen el projecte: per l’associació, la redacció, les diferents cooperatives que hi col·laboren i pels companys i companyes de Badalona Capaç, que s’ocupen de fer arribar cada exemplar de L’Independent de Badalona a més de 300 punts de distribució.

 

Poc a poc, estem aprenent a treballar tots plegats en equip per respondre cada vegada millor a la voluntat dels socis i sòcies que donen suport a L’Independent, 70 en aquests moments entre persones i entitats de molts diversos àmbits: la Federació d’Associacions de Mares i Pares (FAMPA) de Badalona, la cooperativa La Sargantana, l’escola Muba Formació Musical, la Fundació Ateneu Sant Roc, l’Associació de Veïns i Veïnes de Juan Valera, Xirriquiteula Teatre i la Plataforma d’Afectats per la Crisi (PAC). Moltes gràcies a tots els qui ens heu donat la vostra confiança!

 

Una de les parts fonamentals i també més enriquidores d’aquest projectes és l’oportunitat de treballar en xarxa amb moltes entitats, col·lectius i moviments socials de la ciutat, que donen contingut i sentit al nostre projecte: un mitjà nascut de la societat civil al servei de la societat civil.

 

Per això, durant els darrers mesos, ens hem reunit amb diverses entitats i col·lectius per conèixer-les, explicar-los el nostre projecte i cercar possibles vies de col·laboració mútua. Fins ara, hem trobat diverses fórmules de col·laboració, des de l’enviament de propostes de temes a la redacció fins a l’elaboració de dossiers monogràfics elaborats en col·laboració amb les entitats, passant per l’organització conjunta d’activitats, la cessió d’espais, l’intercanvi de serveis o l’establiment de convenis anuals de publicitat, entre d’altres.

 

En paral·lel, hem començat a treballar la vessant més associativa del nostre projecte. Darrere de la publicació, hi ha una associació, des d’on també volem impulsar debats a l’entorn de temes rellevants per a la ciutat, així com dinamitzar activitats culturals.

 

Per això, estem realitzant el cicle de debats “Qui Pensa Badalona”, perquè volem contribuir al debat i a l’apoderament ciutadà a l’entorn de temes estratègics per a la ciutat, de la mà de les entitats i col·lectius que coneixen i treballen cadascun d’ells. Des de la vessant més cultural, també vam participar a principis del passat mes de març al Carnestoltes de Badalona, en col·laboració amb la Comissió de Cultura de Llefià, i entre finals d’abril i maig participarem de la Diada de Sant Jordi o les Festes de Maig.

 

Sens dubte, el balanç és positiu, però aquest projecte, al mateix temps que ens il·lusiona, també ens enfronta a un repte de gran complexitat: garantir la sostenibilitat econòmica d’una publicació de periodisme de qualitat. El bon periodisme no es fa sol, hi ha un equip de professionals al darrere, per elaborar els continguts, maquetar-los, imprimir-los, cercar anunciants, distribuir la publicació...

 

Per això, no puc acabar d’un altre manera aquest article que, encoratjant-vos a fer-vos sòcies i socis d’aquest projecte. Només si creix la nostra base social tindrem Independent per molts anys! Moltes gràcies per avançat!

 

(Irene Peiró és la presidenta de l'Associació Cultural L'Independent de Badalona, editora d'aquest mitjà)


CULTURES

13/07/19

lectures-d-estiu

Hi ha lectures d'estiu?

El llibreter Gerard Remendo, de Saltamartí Llibres, ens convida a trobar temps per llegir i ens proposa una lectura d'estiu: 'Persecució' de Toni Sala. L'obra explora l'ànima humana, plantejant la següent pregunta a partir d'una de les protagonistes: què faries tu si sabessis que la teva parella, que fa un any que coneixes, et confessa que ha matat la seva dona?
Llegir l'article complet
CULTURES

07/07/19

pintant

“Qui crea a Badalona?”, un procés de debat sobre el model cultural de la ciutat

El proper dimecres 17 de juliol, se celebra la primera trobada “Qui crea a Badalona?”, una iniciativa impulsada per diverses entitats i creadores culturals de la ciutat. L’objectiu: debatre sobre el model cultural de Badalona i visibilitzar experiències i necessitats en aquest àmbit, entenent la intercooperació com a eina d'enfortiment i transformació social.
Llegir l'article complet
ESPORTS

05/07/19

travessia-nedant-de-badalona-de-2018

69 edicions de la Travessia nedant a Badalona

El proper 21 de juliol, tindrà lloc la Travessia nedant a Badalona, que arribarà a la seva edició número 69 i estarà organitzada, com des del seu inici, pel Club Natació Badalona. Un club que enguany fa 90 anys.
Llegir l'article complet
ECONOMIA SOCIAL

04/07/19

carreguemli

A l'estiu, Carreguem-L'I

Després de més d'un any sortint al carrer, L'Independent de Badalona llança aquesta campanya per enfortir el projecte i reimpulsar la publicació a partir del setembre.
Llegir l'article complet