CULTURES


Els Castellers de Badalona donen una empenta a la resurrecció del Mercat Maignon


La colla porta des de principis d'any assajant a la plaça de la Vila, i espera que l'arranjament del Maignon sigui un fet per poder fer-hi vida a l'interior; aquest dia 12 celebren la seva diada


mercat-maignon-badalona
 Arranjament del terra de la plaça Vella, fa uns dies / Foto: Javi Torres


Javier Torres Jiménez - 10/05/19         

twitter share   facebook share

Després de molts anys, els Castellers de Badalona es van quedar sense casa a finals de l'any passat, quan la propietat de Can Peixau, l'espai que ha estat casa seva la darrera dècada, els va informar que havien d'abandonar la nau. Des de llavors, l'entitat cerca un nou lloc a la ciutat, que de moment no ha trobat. I assaja a la plaça de la Vila, al carrer, des de llavors. 'La plaça de la Vila és de tots, no?', diu irònicament la Marina Domingo, la persona que presideix la nova junta des de principis d'any.

 

La Colla Micaco va començar a fer pressió sobre l'Ajuntament per aconseguir un espai on poder desenvolupar la seva activitat social. 'Nosaltres no volem un espai vigilat, equipat, amb conserge...volíem quatre parets i un sostre alt, de la resta ja ens encarregàvem nosaltres!', afirma la Marina. Llavors es va posar sobre la taula el Maignon, l'antic mercat que porta anys tancat, amb el projecte d'un nou equipament comercial encallat des de fa anys. Però que és la millor opció de la colla avui dia. 'Ens en sortirem, som optimistes'.

 

Com totes les Festes de Maig, els castellers encaren aquests dies un calendari ple d'activitats, participació en molts actes i festa. I ho fan sense llar, tot i tenir tots els seus 'trastos' al Maignon. Aquest cap de setmana, per exemple, celebraran la seva diada, un dels esdeveniments més importants de l'any, sense poder rebre a casa les colles convidades. 'Sempre fem un àpat amb les colles convidades. Com no tenim local, serà a la plaça dels Països Catalans, i només podem esperar que no plogui, perquè no hi ha alternativa', diu encreuant els dits la presidenta.

 

Tot i que són dies intensos, això afavorirà a l'entitat, creuen des de la junta, perquè la massa social de la colla s'ha vist tocada els darrers mesos. 'Quan teníem el local, hi fèiem molta vida, més enllà dels assajos. Era el nostre espai d'oci i social. Ara, assajant al carrer, sense un nucli, això no es pot fer. Tothom marxa i fa la seva', lamenta la presidenta. A més, detalla, assajar al carrer amb el fred de l'hivern no és quelcom agradable, sobretot pels petits, i això ha fet caure ànims i participació.

 

 


castellers-de-badalona

 

A nivell tècnic, a més, la colla no pot assajar els castells que deuria, i això afecta el seu desenvolupament. Assajant a la plaça de la Vila, tot i que disposen de terra atenuant, que guarden al Maignon, no tenen xarxa de seguretat, element essencial per provar castells de certa magnitud. A més de les complicacions administratives que suposa assajar dos cops per setmana. 'Demanen els permisos i registrem les instàncies per poder assajar a via pública cada setmana'.

 

Una empenta a la resurrecció del Maignon

 

Mentrestant, les portes del Maignon s'han obert a les obres els darrers dies, com també confirmen des del propi Ajuntament. 'El problema és que tot estava com havia quedat després de ser enderrocades les antigues parades. Runa, brutícia i sense aigua ni llum', indica la presidenta micaco. Un espai adequat per dimensions, però a on no es podia assajar ni fer vida. Així que els castellers porten setmanes perseguint un mínim arranjament que es va iniciar fa uns dies.

 

A través d'Engestur, el Consistori està arreglant el terra de la plaça Vella, col·locant panot, i treballant per restablir els subministraments. 'Tenim reunions sovint amb Cultura per anar insistint: 'espavileu, perquè això ens corre pressa'', apunta la Marina Domingo. Fonts municipals, però, no posen data a la finalització d'aquests mínims arranjaments que permetran als castellers assajar a l'interior. I que suposen un petit pas cap a un Maignon recuperat. De fet, la colla pensar fer l'entrega de la camisa de casteller honorífic d'enguany a l'interior de la instal·lació.

CULTURES

13/07/19

lectures-d-estiu

Hi ha lectures d'estiu?

El llibreter Gerard Remendo, de Saltamartí Llibres, ens convida a trobar temps per llegir i ens proposa una lectura d'estiu: 'Persecució' de Toni Sala. L'obra explora l'ànima humana, plantejant la següent pregunta a partir d'una de les protagonistes: què faries tu si sabessis que la teva parella, que fa un any que coneixes, et confessa que ha matat la seva dona?
Llegir l'article complet
CULTURES

07/07/19

pintant

“Qui crea a Badalona?”, un procés de debat sobre el model cultural de la ciutat

El proper dimecres 17 de juliol, se celebra la primera trobada “Qui crea a Badalona?”, una iniciativa impulsada per diverses entitats i creadores culturals de la ciutat. L’objectiu: debatre sobre el model cultural de Badalona i visibilitzar experiències i necessitats en aquest àmbit, entenent la intercooperació com a eina d'enfortiment i transformació social.
Llegir l'article complet
ESPORTS

05/07/19

travessia-nedant-de-badalona-de-2018

69 edicions de la Travessia nedant a Badalona

El proper 21 de juliol, tindrà lloc la Travessia nedant a Badalona, que arribarà a la seva edició número 69 i estarà organitzada, com des del seu inici, pel Club Natació Badalona. Un club que enguany fa 90 anys.
Llegir l'article complet
ECONOMIA SOCIAL

04/07/19

carreguemli

A l'estiu, Carreguem-L'I

Després de més d'un any sortint al carrer, L'Independent de Badalona llança aquesta campanya per enfortir el projecte i reimpulsar la publicació a partir del setembre.
Llegir l'article complet