EDUCACIÓ


Deu anys construint un projecte en positiu malgrat els barracons


L’Escola Montigalà celebra el desè aniversari amb una comunitat unida i implicada que reclama la construcció de l’edifici definitiu


10-anys-escola-montigala
 Imatge de la festa de celebració del desè aniversari de l'Escola Montigalà / Foto: AMPA Escola Montigalà


Benjamín Recacha García - 13/05/19         

twitter share   facebook share

L’Escola Montigalà acaba de celebrar el desè aniversari sense saber quan disposarà d’unes instal·lacions prou dignes per desplegar-hi tot el potencial d’un projecte que, potser precisament per les dificultats d’haver d’evolucionar en barracons, ha aconseguit conformar una comunitat educativa molt unida i implicada.

 

L’escola d’una línia s’ubica a tocar de la gran zona comercial de Montigalà, a la plaça que queda entre l’avinguda de la Comunitat Europea i el carrer Manuel Moreno Mauricio, badaloní vingut d’Almeria, militant comunista que va lluitar a la Guerra Civil, va participar en l’alliberament de París durant la Segona Guerra Mundial i va passar disset anys a la presó de Burgos per combatre el franquisme. Al costat hi ha l’escola bressol municipal Uni Dori i algun dia se suposa que hi haurà l’institut Ventura Gassol. De moment, hi ha una gran zona d’aparcament.

 

“És una metàfora perfecta del que representa precisament la Unió Europea: tot grans empreses multinacionals, una enorme zona comercial, i al mig, com bolets, els equipaments educatius”, assenyala el president de l’AMPA, Pedro Boscovich, tan orgullós del projecte educatiu i la implicació de les famílies de l’escola, com decebut per la manca de compromís de les administracions, malgrat les diverses promeses, resolucions, mocions i esmenes als pressupostos que s’han anat produint des de fa deu anys i que, en teoria, havien de servir per construir l’edifici.

 

“L’escola va néixer amb les aules d’educació infantil i la promesa que es construiria l’edifici. Hi havia pressupost, però amb les retallades va caure sense explicacions”, recorda. L’AMPA es va mobilitzar per aconseguir el suport de l’ajuntament, i el 2014 va prosperar una esmena als pressupostos de la Generalitat per a la construcció de l’institut Ventura Gassol i de l’escola, “sense dotació econòmica”. I continua sense tenir-la.

 

Interès en campanya electoral

Bosco diu que ara que ens trobem en campanya per a les eleccions municipals sembla que els polítics badalonins “comencen a sensibilitzar-se amb la situació de l’escola”, però es mostra escèptic respecte a que això desemboqui en un compromís real. “Aquests darrers anys hem fet una passa al costat en les nostres reivindicacions perquè enteníem que hi havia problemes més urgents a solucionar en la comunitat educativa de Badalona. Hem treballat per fer xarxa i reforçar el projecte de l’escola pública en conjunt”, explica, satisfet per la feina de la Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes i d’Associacions de Famílies (FAMPAS), que ha estat decisiva per fer visible el maltractament que pateix l’educació pública, però també per prestigiar la tasca que fan els centres públics i fer més força en la reivindicació de les seves necessitats.

 

Per això, segons indica el president de l’AMPA, la comunitat educativa de l’Escola Montigalà “ens alegrem molt que centres com Badalona Port i Ventós Mir aconsegueixin per fi que es construeixin els edificis tan necessaris, després de tants anys de lluita”. “La cooperació entre AMPAs és molt positiva, i dóna resultats”, subratlla.

 

Ara, però, considera que ja han tingut prou paciència, i arriba el moment que, després de deu anys en barracons, l’Escola Montigalà també disposi d’un edifici digne, tenint en compte, a més, que cada any tanquen el període de preinscripcions cobrint les places ofertades a P3. Enguany, 24 en primera opció. “Hem arribat al límit de la paciència. Com que ja hem esgotat totes les vies, a partir del setembre ens tocarà fer accions contundents”, avisa.

 

Malgrat les dificultats per la manca d’espais, l’AMPA ha aconseguit, gràcies també a la bona sintonia amb el claustre, formar una comunitat molt participativa. “El fet de ser una línia i trobar-nos en barracons ha fet pinya, i hem construït un projecte molt positiu”.

 

S’hi fan una desena d’extraescolars, tallers, xerrades, festes diverses. Hi ha un grup de batucada familiar; el projecte d’escacs el dirigeix el conserge de l’escola; un grup de pares músics han creat una banda que va debutar a la festa del desè aniversari, el 26 d’abril, i tindrà continuïtat; i el proper curs volen posar en marxa un grup de teatre.

 

“A veure si arriba el moment que les administracions sentin una mica de vergonya de comprovar tots els esforços que hem de fer a la comunitat educativa perquè ens facin una mica de cas, i aposten de debò per l’escola pública”, conclou Bosco, imaginant que el bolet educatiu al rovell de la zona comercial de Montigalà esdevingui algun dia aquell projecte d’educació pública de 0 a 18 anys, amb instal·lacions de qualitat, que algú va imaginar en un passat que, probablement, si no fos per la memòria de les famílies, acabaria difuminant-se per complet.


ACTUALITAT

09/12/19

nadal-badalona

El Nadal arriba a la ciutat

Fem un recull d'algunes de les principals activitats culturals i lúdiques que hi hauran durant les pròximes setmanes
Llegir l'article complet
EDUCACIÓ

04/12/19

image1

La Fundació Germina, una llar per a molts infants i adolescents

Germina porta dos anys donant suport a tots aquells joves badalonins que tenen menys oportunitats
Llegir l'article complet
SANITAT

03/12/19

can-ruti

L’Hospital de Can Ruti fixa el primer bioimplant de cèl·lules mares al cor d’un pacient

La cirurgia, pionera en el món, té com a objectiu reparar el teixit del cor després d’un infart
Llegir l'article complet
PATRIMONI I HISTÒRIA

27/11/19

edifici-caci-badalona

L’edifici de la CACI: un centre cultural i social, obert i dinàmic

Falta crear un pla d'usos de l'espai per atendre les demandes culturals de la ciutat
Llegir l'article complet