MUSEU I EXPOSICIONS


'Bacus, les màscares de déu' ens apropa la relació entre Baetulo i el déu del vi


L'exposició, que es pot visitar al Museu fins al 9 de juny, treu a la llum un mosaic figuratiu de morter i tessel·les que es va descobrir fa un any en l'excavació arqueològica al solar de l'Hort d'en Fluvià


mosaic-roma-bacus
 Imatge dels treballs de restauració del mosaic que es pot veure a l'exposició / Foto: Ajuntament de Badalona


Redacció - 14/05/19         

twitter share   facebook share

L’exposició ‘Bacus, les màscares del déu’ es pot visitar al Museu de Badalona fins al 9 de juny. S’hi exposen peces d’origen romà de la col·lecció local i una cinquantena provinents d’altres museus catalans, algunes de les quals és la primera vegada que viatgen. La més destacada és el mosaic figuratiu, únic a Baetulo, que al·ludeix al déu Bacus. Fet de morter i tessel·les blanques i negres, decorava l’estança d’una domus localitzada al solar de l’Hort d’en Fluvià, al carrer de Pujol. Aquesta casa, per tant, era propera a les domus dels Dofins i de l’Heura.

 

La troballa es va fer l’abril del 2018, durant la segona fase d’una excavació arqueològica que es va iniciar el 2006 i que va posar al descobert una terrisseria artesanal del moment fundacional de la ciutat (segle I a.C.), i un decumanus amb construccions a banda i banda.

 

En l’excavació preventiva del 2018, es van localitzar, molt malmeses, la continuïtat d’aquestes estructures, a més de les restes d’una domus, de la qual es conserven cinc habitacions en bateria. En una d’aquestes estances es va trobar un mosaic d’extraordinària decoració, on apareix la representació d’una pantera, un cap de cabra i uns craters de vi. La peça va ser traslladada al Museu, abans que les estructures arquitectòniques es cobrissin per tal de conservar-les in situ. En el futur una part d’aquestes estructures seran visitables.

 

El mosaic, després de la restauració, ens deixa veure parts del cos d’una pantera, animal que la tradició iconogràfica romana vincula a la figura de Bacus, déu del vi, del teatre i de la fecunditat, equivalent al Dionís grec. Representa els aspectes més irracionals de l’ésser humà per contraposició al sentit de l’ordre i de la mesura que encarnava Apol·lo.

 

L’exposició descobreix els orígens de Bacus —l’últim déu que va ingressar a l’Olimp—, les seves gestes, la composició del seu seguici, el seu paper en l’origen del teatre, dels elements que el simbolitzen i el seu caràcter de divinitat domèstica.

 

La mostra també se centra en la relació entre Bacus i la ciutat romana de Baetulo, que, a més de disposar d’un teatre, tenia la principal font de riquesa en el conreu de la vinya i la producció i comercialització del vi.

 

Abans que s’acabi l’exposició hi ha programades dues activitats infantils relacionades: un taller de fabricació de màscares, el 19 de maig (11.30h), i una sessió sobre els mites i llegendes de Bacus, el 2 de juny (11.30h). Ambdues són gratuïtes, però requereixen inscripció prèvia al Museu.


CONVIURE

24/05/20

centre-diurn-folre

404 persones sense llar dormen en centres d'acollida, habitacions de relloguer o espais considerats d'infrahabitatge a Badalona

La Taula Sense Llar de Badalona no ha pogut fer aquest any el recompte de persones sense llar als carrers a causa del Covid-19, però n'ha comptabilitat el nombre de persones que dormen actualment a diferents espais de la ciutat
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

19/05/20

escoles-publiques-badalona

Últims dies per fer la preinscripció escolar a Badalona

Fampas ha publicat una guia per facilitar els tràmits a les famílies
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

12/05/20

xavier-garcia-albiol-partit-popular

Xavier García Albiol torna a ocupar l’alcaldia de Badalona

No s'ha consolidat cap acord entre les forces d'esquerra
Llegir l'article complet
CULTURES

10/05/20

badalona-balla

El Muba publica una cançó amb motiu de les Festes de Maig 2020

Grava't ballant la cançó i guanya dos mesos de classes al Muba!
Llegir l'article complet