FESTES DE MAIG


Joc de Badalona: 10 anys esbrinant les incògnites millor guardades de la ciutat


Durant les Festes de Maig arriba el Joc de Badalona, un concurs en línia amb més de 600 participants que competeixen per ser qui millor coneix la ciutat


joc-de-badalona
 Imatge del senyor Burot, personatge entorn del qual gira el Joc de Badalona / Cedida


S. Rodríguez Gómez - 13/05/19         

twitter share   facebook share

A banda de totes les propostes emblemàtiques i històriques que envolten les Festes de Maig, hi ha una iniciativa que enguany compleix els seus 10 primers anys de vida i que va guanyant adeptes i seguidors edició a edició. Es tracta del Joc de Badalona, un concurs en línia on participen més de 600 persones que es posen a prova sobre els coneixements de la ciutat en matèries diverses com història, cultura, esports, personatges, festes, curiositats o urbanisme, entre d’altres.

 

Entre el 6 i el 26 de maig, cada nit a les 12 en punt, totes les persones enregistrades al concurs reben en el seu correu electrònic un missatge amb tres preguntes. Cada pregunta té tres possibles respostes que han d’encertar, i per fer-ho compten fins les 12 de la nit del dia següent. Els caps de setmana hi ha un únic missatge que es pot respondre fins el diumenge, però les preguntes són més especials, i normalment els participants s’han de desplaçar a diferents racons de la ciutat per poder encertar la resposta correcta. En total, les persones inscrites han de respondre a 54 preguntes, que setmana a setmana es van tornant més complicades. “És una manera de fer ciutat, perquè coneixes moltes curiositats i anècdotes, i també molta gent” diu l’Ezequiel Barrios, qui junt amb el Francesc Palacio han fet possible l’edició d’enguany. “Portem des del final de l’edició passada recorrent arxius i biblioteques, buscant preguntes curioses, desplaçant-nos per tots els barris buscant temes”, explica Barrios. Aquest és un altre objectiu del Joc de Badalona, apropar els barris, i fer que la gent investigui o es desplaci a indrets de la ciutat que habitualment no coneix.

 

Altre punt fort del Joc de Badalona es que fa cohesionar a grups diversos de gent per participar-hi. A banda de persones individuals, molts participants s’apleguen en grups d’amics, o per barris, i també entre famílies que plegades resolen les preguntes. “A les xarxes socials hi ha molt moviment, molta gent que participa es coneix i van comentant, però hi ha competència...”, admet Barrios, qui es va afegir a l’organització del concurs després de guanyar-lo l’any passat.

 

Cada pregunta encertada fa avançar als participants en un taulell que controlen els organitzadors i guanya la persona o grup que arriba a la final sense cap error. En el cas que no hagi cap participant sense errors, guanya el que menys en té. Però segons apunta Barrios, cada edició que passa la gent està “millor preparada i ho consulta tot més”. De les persones inscrites, arriben més de 100 persones a la final, i per decidir el guanyador o guanyadora, el dissabte 1 de juny es farà una pregunta per desempatar. “A les 12 de la nit es formula una pregunta que per contestar-la correctament caldrà que t’hagis de desplaçar a un lloc de la ciutat. El primer en encertar aquesta pregunta, guanya”, apunta Barrios. En aquell indret, estaran també els organitzadors. Però aquella nit no es coneixen els resultats. Serà el 7 de juny quan es faci l’entrega de premis a la Rectoria de Santa Maria. El senyor Burot, que és el personatge entorn del qual gira el joc, desvetlla finalment els noms dels participants guanyadors. A banda d’un primer premi que consisteix en un cap de setmana a Lisboa per a dues persones, hi ha més premis: un any de patates Coromines, lots de llibres, sopars en restaurants de la ciutat, lots de vins, entrades de teatre. Tot gràcies a diversos comerços de Badalona que hi participen per fer possible el concurs.


CULTURES

13/07/19

lectures-d-estiu

Hi ha lectures d'estiu?

El llibreter Gerard Remendo, de Saltamartí Llibres, ens convida a trobar temps per llegir i ens proposa una lectura d'estiu: 'Persecució' de Toni Sala. L'obra explora l'ànima humana, plantejant la següent pregunta a partir d'una de les protagonistes: què faries tu si sabessis que la teva parella, que fa un any que coneixes, et confessa que ha matat la seva dona?
Llegir l'article complet
CULTURES

07/07/19

pintant

“Qui crea a Badalona?”, un procés de debat sobre el model cultural de la ciutat

El proper dimecres 17 de juliol, se celebra la primera trobada “Qui crea a Badalona?”, una iniciativa impulsada per diverses entitats i creadores culturals de la ciutat. L’objectiu: debatre sobre el model cultural de Badalona i visibilitzar experiències i necessitats en aquest àmbit, entenent la intercooperació com a eina d'enfortiment i transformació social.
Llegir l'article complet
ESPORTS

05/07/19

travessia-nedant-de-badalona-de-2018

69 edicions de la Travessia nedant a Badalona

El proper 21 de juliol, tindrà lloc la Travessia nedant a Badalona, que arribarà a la seva edició número 69 i estarà organitzada, com des del seu inici, pel Club Natació Badalona. Un club que enguany fa 90 anys.
Llegir l'article complet
ECONOMIA SOCIAL

04/07/19

carreguemli

A l'estiu, Carreguem-L'I

Després de més d'un any sortint al carrer, L'Independent de Badalona llança aquesta campanya per enfortir el projecte i reimpulsar la publicació a partir del setembre.
Llegir l'article complet