MUNICIPALS 26 DE MAIG


“L’objectiu de ciutat hauria de ser que la Badalona Valenta, els Comuns i nosaltres poguéssim obtenir 14 regidors”


Entrevistem a David Torrents, candidat a l'alcaldia per Junts per Catalunya-Badalona en les properes eleccions municipals del 26 de maig


david-torrents-badalona
 David Torrents / Cedida


Silvia Rodríguez - 23/05/19         

twitter share   facebook share

En les anteriors municipals, al 2015, el PDeCat de Badalona, formació que ha evolucionat fins Junts per Cat-Badalona, va obtenir dos regidors. Al 2011 CiU en tenia 4 i ara algunes enquestes us donen 1 regidor. Quines són les vostres expectatives per aquest 26M?

Les perspectives seran les que els votants vulguin, però nosaltres creiem que tindrem uns bons resultats i superarem els dos regidors que tenim en l’actualitat.

 

Hi ha una certa polarització tant en campanya com en precampanya: Albiol diu que si no li voten a ell tornarà Sabater, i Sabater diu que si no li voten a ella tornarà Albiol. Pot restar-li forces a candidatures com la vostra aquesta polarització?

La polarització és creada tant per García Albiol com per Guanyem Badalona En Comú i ERC. Jo no percebo aquesta polarització al carrer, ni la veig tant present. Si que al 2015 va haver-hi un vot de càstig cap a García Albiol, perquè hi havia molta gent que no volia que ell tornès a ser alcalde, però a dia d’avui no percebo això i el vot de càstig cap a Albiol no només el representa Guanyem-ERC si no també Badalona en Comú, nosaltres i fins i tot el PSC. Estarà més repartit aquest vot que no vol que García Albiol governi.

 

El barri del Centre ha estat un bastió històric convergent. Creu que l’electorat tornarà a donar-li suport al vostre partit o pot decantar-se per la Badalona Valenta per fer un vot útil contra Albiol?

Nosaltres hem guanyat històricament, però difícilment podem guanyar aquesta vegada perquè si sumes els vots d’ERC, que al 2015 va quedar com a segona força al Centre, a poca distància nostra, amb els vots de Guanyem, difícilment guanyarem. Però nosaltres millorarem el 25% que vam treure al 2015, anirem amunt.

 

 

El que passi el 26M és molt incert, el vot està molt fragmentat i totes les formacions tindran difícil governar en solitari, caldran pactes. Heu manifestat en diferents moments que el vostre grup no donarà suport en cap cas a Garcia Albiol. A quines formacions estaria disposat a recolzar el vostre grup?

Caldria preguntar-se quines forces volen pactar amb nosaltres. Excepte amb PP, Ciutadans i Vox, que no en tinc res a parlar, estaria disposat a seure’m a la taula amb la resta de formacions polítiques, posant una coma al PSC, que pertany al bloc del 155. En temes de gestió municipal, alguns acords podríem fer, però el context nacional és molt difícil i hauríem de pensar-nos molt i molt bé asseure’ns a parlar segons què amb ells. Jo crec que l’objectiu de ciutat hauria de ser que la Badalona Valenta, els Comuns i nosaltres poguéssim obtenir 14 regidors. A partir d’aquí, el govern seria molt fàcil, perquè ens uneixen als tres el dret a decidir, encara que alguns voldríem anar més enllà. En polítiques socials també, a Badalona hi ha barris que necessiten molt més de l’administració, i potser no ens entendríem en propostes tals com potenciar que l’Ajuntament busqués la iniciativa privada per reactivar projectes empresarials, que poguessin venir inversors i fer de Badalona una ciutat atractiva pel turisme i els sectors hotelers. Però de tot es pot parlar. Hem de posar Badalona al mapa per tenir més recursos i que aquests recursos es redistribueixin molt millor.

 

 

Els candidats i candidates demaneu que a les municipals es parli de polítiques de ciutat però la realitat és que el context nacional està diàriament present. Creieu que el judici i les sentències que aviat es coneixeran poden allunyar als diferents grups d’una possible entesa?

El tema és que no sabem quan es faran públiques les sentències. Les municipals seran abans, però caldrà veure les sentències pels nostres hostatges polítics i veurem que diu i què fa qui ostenta la presidència del govern en funcions.

 

Badalona pateix múltiples fronts que caldrà abordar amb urgència. Quines haurien de ser les prioritats del proper govern de la ciutat?

Hi ha una de bàsica i fonamental. Necessitem un govern que gestioni bé i que recuperi l’administració pública. La maquinària de l’Ajuntament ha de ser molt més eficaç, molt més eficient, i ha d’estar molt més a prop dels treballadors públics. A partir d’aquí, cal actuar en el manteniment de les ciutats, carrers, equipaments deficitaris, reforçar Serveis Socials... Si no fem la primera, no ens en sortirem.

 

Per què aquests problemes estan enquistats, i cap govern els ressol?

Això ve de lluny, ni Albiol, ni el govern del canvi, ni els socialistes ara s’han sortit. S’ha de ser molt valent i fer una reforma integral de l’administració pública. Hi ha mancança de personal per les retallades del PP que afecta a la plantilla municipal, i és paradigmàtic que la Guàrdia Urbana tingui menys efectius per culpa del PP.

 

Un altre qüestió a treballar és la cohesió social entre els barris. Hi ha barris que senten que les seves demandes estan molt abandonades. Quines mesures poden ajudar a reduir les “fronteres” entre barris?

Està aprovat el Pla Director de la C-31, que projecta el soterrament o fer un canvi important per resoldre la poca connectivitat que hi ha entre barris, i crec que aquesta ha de ser una aposta ferma. A més, hi ha barris que necessiten inversió municipal.

 

Altre problema és el de l’habitatge. Tenim desnonaments a diari, ocupacions, famílies que han de marxar de la ciutat perquè no poden pagar... Què proposa el vostre grup municipal en aquest sentit?

Diferenciaria dues vessants. Una és el tema de l’emergència habitacional. L’administració no ha fet habitatge públic per tota aquella gent que no té pis i que es desnonada i per altra banda, les ocupacions. Si és per necessitat l’administració hauria de facilitat un pis i no perseguir qui hagi ocupat un pis per necessitat. En el cas que al darrera hi hagi màfies per rellogar els pisos, sí hem de ser molt contundents. No hem de permetre-ho. Després hi ha una altra part, tota aquella gent que els seus sous no li permeten ni llogar ni comprar, per tant hem de fer habitatge públic de lloguer.

 

A nivell urbanístic, quines actuacions són prioritàries per al seu grup municipal?

Primer s’ha de mirar quin impacte produiran totes les promocions que s’estan fent al Gorg i al Cristall, hauríem d’aturar-nos i replantejar-nos si ha de créixer o no la ciutat, perquè si creix més hem d’oferir més serveis, més escoles... Hem de projectar la ciutat a uns anys vista. També necessitem un pla de manteniment de carrers i voreres, i pla d’accessibilitat.

 

Vostès fan èmfasi en convertir a Badalona en un pol empresarial. Quines mesures pot assumir el govern local per fer-ho?

Una de bàsica és canviar els usos d’alguns polígons industrials, se’n fa un ús poc intensiu, de magatzem, i les feines són de baix nivell. El polígon de Canyadó, per exemple, hauria d’anar de la mà amb Can Ruti i ser un pol d’empreses tecnològiques i mèdiques. També hem d’apropar la fibra òptica, moltes empreses no s’instal·len a Badalona perquè hi ha polígons on no arriba la fibra òptica.

 

Molts artistes i experts es queixen de la política cultural de Badalona. Què proposa en aquest sentit?

No tenim una política cultural pròpia. Jo crec que hem de ser molt més permeables amb artistes de totes les disciplines perquè ens diguin ells què hem de fer, perquè dubto que cap polític dels que ens presentem tinguem la suficient capacitat per poder entendre aquest món complex. Tenim Barcelona i tota la seva oferta cultural, i la gent de Badalona anem allà, i hauríem de fer possible el contrari, que la gent de Barcelona vingui a Badalona a veure els nostres artistes, i ho hem de fer escoltant a la gent que realment en sap d’això.


CULTURES

30/06/20

montserrat-butxaca-puigreig-poesia

“Dins d'aquest univers literari en el qual cerco la meva veu pròpia amb tants pares literaris, em vaig preguntar: on són les mares literàries?”

Entrevistem a la poeta Montserrat Butxaca, guanyadora del 20è Premi Betúlia de Poesia - Memorial Carme Guasch pel seu poemari 'Amfíbia'
Llegir l'article complet
CULTURES

25/06/20

musica-badalona

Nova precarietat? No, gràcies!

El sector musical en temps de la Covid-19
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

23/06/20

nova-uci-neonatal-can-ruti

L'Hospital de Can Ruti inaugura els nous espais de l'UCI neonatal

La 6a planta de la Torre Maternoinfantil s'ha habilitat per donar cabuda a 10 llits de crític i 15 de semicrític que donaran cobertura a tota l'àrea del Barcelonès Nord i del Maresme
Llegir l'article complet
CONVIURE

16/06/20

accio-reivindicativa-d-els-verds-de-badalona-per-al-tancament-de-la-incineradora-tersa-de-sant-adria-de-besos-i-en-defensa-de-l-estrategia-catalana-del-residu-zero

Col·lapse dels residus municipals: emergència climàtica i estafa ecosocial

L'Àrea Metropolitana de Barcelona va generar l'any 2018 un total d'1,5 milions de tones de residus. El fracàs de la recollida selectiva a Catalunya es concentra a l’àmbit metropolità i especialment al Barcelonès, comarca on s’obtenen els pitjors resultats. Badalona només recull el 27%.
Llegir l'article complet