ELECCCIONS 26 MAIG


“Volem un govern constitucionalista que deixi estar tot aquest cercle viciós de la independència”


Entrevistem a Juan Miguel López, candidat de Ciutadans a l'alcaldia de Badalona per les properes eleccions del 26 de maig


juan-miguel-lopez-ciudadanos
 Juan Miguel López, candidat de Ciutadans / Cedida


S. Rodríguez Gómez - 24/05/19         

twitter share   facebook share

Aquestes passades eleccions generals, Ciutadans va obtenir a Badalona 2.000 vots més que a les generals del 2016. Sabem que el vot a les municipals canvia, però pensa que això es pot traduir en un augment de vots també de cara a les eleccions del 26 de maig?

La tendència és que Ciutadans, cada cop que es produeixen unes eleccions augmenta a causa de la confiança dipositada per la ciutadania en la manera de fer del nostre projecte. A Badalona, Cs va ser 4a força a les eleccions generals amb 15.578 vots i a les darreres autonòmiques 1a força amb 38. 554 vots.

 

Aquesta passada legislatura, vostè va ser l’únic regidor de Ciutadans a l’Ajuntament de Badalona. Pensen que augmentaran aquesta representació?

Hem realitzat una molt bona feina dins l'Ajuntament, som una de les forces que més iniciatives i propostes han presentat per millorar la qualitat de vida dels nostres veïns. A més, de presentar al·legacions als pressupostos i ordenances fiscals per reduir la pressió fiscal de la ciutadania. És temps que les famílies puguin respirar.

 

Hi ha una certa polarització tant en campanya com en la precampanya: Albiol diu que si no li voten a ell tornarà Sabater, i Sabater diu que si no li voten a ella tornarà Albiol. Pot restar-li forces a candidatures com la vostra aquesta polarització?

Existeix una gran rivalitat entre ambdues forces, d'un cantó tenim un projecte personalista, un polític que només coneix la política com a mitjà de vida i que després dels resultats obtinguts per la seva formació en les darreres autonòmiques i generals és capaç d'abandonar les sigles del seu partit per continuar a la cadira. I per un altre cantó, tenim un projecte que anomenat del canvi i no va canviar res, és més, durant 3 anys va malmetre la qualitat de vida de la ciutadania.

 

El que passi el 26M és molt incert, el vot està molt fragmentat i totes les formacions tindran difícil governar en solitari, caldran pactes. A quines formacions estaria disposat a recolzar el grup de Ciutadans?

Nosaltres evidentment, volem un govern constitucionalista, que deixi estar tot aquest cercle viciós i sense sentit de la independència. Apostem per un govern, que vetlli i treballi sempre pels interessos de la ciutadania, i es deixi estar de batalles fora de context.

 

Els candidats i candidates demaneu que a les municipals es parli de polítiques de ciutat però la realitat és que el context nacional està diàriament present. Creieu que el judici i les sentències que aviat es coneixeran poden allunyar als diferents grups “constitucionalistes” i “sobiranistes” d’una possible entesa transversal?

La realitat és una altra, els veïns/es de Badalona tenen problemes molt més importants que no pas el 'TV show' del procés, com ara bé el manteniment de les infraestructures, la neteja de la ciutat, la consecució d'ajuts... matèries que afecten el seu dia a dia. Nosaltres, els polítics d'aquesta ciutat hem d'estar a l'altura, promoure i realitzar polítiques que facin una millora real de les condicions socials que ens envolten. Badalona es mereix un govern que no oblidi les necessitats de la ciutat, com va fer el govern de Dolors Sabater.

 

Creu que la irrupció de Vox al Congrés del Diputats, i la foto d’Albert Rivera amb ells a la manifestació de Colón, pot afectar als seus interessos electorals?

No ho crec pas, Cs no comparteix projecte amb aquesta formació. Defensem la integritat de l'estat i el respecte a les lleis que són les úniques eines que proporcionen la llibertat dels ciutadans.

 

Badalona pateix múltiples fronts que caldrà abordar amb urgència. Quines haurien de ser les prioritats del proper govern de la ciutat?

Una reforma agreujada de l'organització administrativa per fer-la més eficient, transparent i pròxima a la ciutadania. Un canvi en el sistema de manteniment d'edificis municipals: escoles, instal·lacions esportives, .... Una actualització dels mètodes de recollida d'escombraries i residus. Els veïns estan cansats de veure els contenidors desbordats. Col·laborar amb la Generalitat perquè es duguin a terme les Inversions en escoles públiques: Badalona Port, Montigalà, Ventós Mir.

 

Hi ha col·lapse als Serveis Socials, equipaments esportius amb greus afectacions, falta de planificació escolar i escoles en barracons... Per què aquests problemes estan enquistats, i cap govern els ressol?

Actualment, patim un excés de traves burocràtiques que impedeixen que s'actuï en diligència en l'àrea de serveis socials a banda d'una manca de recursos i personal que fa inviable una gestió eficient. La deterioració de l'estructura de l'Ajuntament ve de llarg, però s'ha accentuat amb el govern independentista que ha abandonat els Serveis públics essencials mirant només pel procés.

 

Vostè fa molt ressò de la falta de manteniment dels espais d’ús públic. Quines mesures posa sobre la taula, d’una banda, per combatre l’incivisme i en l’altre, per millorar les condicions del treballadors de manteniment de l’Ajuntament, que s’han queixat en reiterades ocasions de les seves condicions?

Al mes de febrer vàrem presentar una moció per a millorar la informació sobre la recollida de mobles i residus per a millorar la imatge de la ciutat donant un millor servei. Nosaltres proposem unificar el manteniment de tots els equipaments municipals en un únic servei, externalitzar el que l'Ajuntament no sigui capaç d'assumir. Que siguin les direccions de les escoles els qui prioritzin el seu manteniment.

 

Un altre qüestió a treballar és la cohesió social entre els barris. Hi ha barris que senten que les seves demandes estan molt abandonades. Quines mesures poden ajudar a reduir les “fronteres” entre barris?

Per a millorar la cohesió social als barris cal treballar directament amb les comunitats de veïns per conèixer de primera mà els problemes i les possibles solucions. Als Districtes 4 (Llefià, La Salut...) i 6 (Sant Roc...) es necessita un pla per lluitar contra la delinqüència i furts i millorar la convivència.

 

Vostè parla directament que s’han de pujar les inversions en els barris. En quins barris, amb quins i quants diners, i per fer quines actuacions?

Les nostres prioritats als barris són les següents: Millorar el sistema de contenidors de recollida de residus i prioritzar les inversions de manteniment d'edificis, particularment escoles i instal·lacions esportives.

 

També hi ha la certesa entre els propis polítics de la ciutat en que cal un pacte de tots els grups per abordar la modernització de l’Ajuntament. Què proposa la vostra formació en aquest sentit?

Després de parlar amb cadascun dels caps de servei del nostre Ajuntament, he pogut comprendre i analitzar amb profunditat les deficiències de la nostra administració. Actualment, el nostre Ajuntament es troba totalment desfasat en comparació amb d'altres de l'Àrea Metropolitana. Ens agradaria un pacte amb la resta de partits constitucionalistes per a dur a terme aquesta modernització.

 

L’habitatge també ha esdevingut un problema per part de la ciutadania, que no pot accedir a habitatges en compra i ja tampoc en lloguer. Tenim desnonaments a diari, ocupacions d’habitatges per part de famílies que es quedarien al carrer... Vostè és crític amb les ocupacions, però amb quina alternativa treballa el seu grup per acabar amb les ocupacions? On poden anar aquestes famílies?

No crec en un model on l'Administració es converteix en constructor o promotor immobiliari, és un model obsolet que costa diners però sobretot temps. Aquest fet, suposa no donar solucions directes a problemes directes. Proposem un model que destini els recursos dels quals disposem actualment al voltant d'uns 8M€, per a l'adquisició d'habitatges de segona mà mitjançant una subhasta pública. Així s'estalviaria temps, diners però sobretot seria un mecanisme totalment transparent on no es perdrien en el no-res aquells recursos.

 

A nivell urbanístic, quines actuacions són prioritàries per al seu grup municipal?

La finalització del lateral la C-31 i la urbanització adequada de tot el seu entorn, en els Barris de Bufalà, Sant Crist i Nova Lloreda. Els projectes urbanístics que permetin unes noves biblioteques en el districte 2 (Biblioteca de Lloreda) i en el districte 3 (Biblioteca de Bufalà - La Morera). La urbanització adequada de l'entorn del Gorg per a permetre l'escola Badalona Port, l'institut i l'Ambulatori. Millorar l'accessibilitat en tots els Barris. Finalitzarem la urbanització del barri de la Mora. Millorarem l'accessibilitat entre els barris separats per rieres: Pomar-Morera, Morera - Bufalà, Bufalà - Sant Crist, Sant Crist-Nova Lloreda. Millorarem l'estat dels parcs i places en tota la ciutat.

 

Vostè també parla de reactivar el sector empresarial de Badalona. Com ho faran?

Facilitant la connexió de les empreses entre si i amb les Institucions. Connectar les nostres empreses amb altres de Catalunya, amb els mecanismes de suport que dóna la Unió Europea i del govern d'Espanya. No es pot tenir una visió localista de l'economia. Si comparem la nostra participació en projectes europeus comparada amb altres ciutats de l'Àrea Metropolitana estem en la cua. Abaixarem els impostos: l'IBI a les empreses, però també a les famílies. Reduirem l'ICIO, que està en el màxim permès i agilitzarem tots els tramitis empresarials per a crear benestar i sobretot ocupació.

 

Molts artistes i experts es queixen de la política cultural de Badalona. Que proposa en aquest sentit?

Ens agradaria millorar l'oferta cultural de Badalona i obrir la ciutat a activitats culturals no només locals o pròpies de Catalunya, sinó de d'altres llocs d'Espanya, d'Europa i del món. Vivim en un món global i no podem continuar mirant-nos el melic.

 

 


SANITAT

14/02/20

can-ruti-cristina-vilaplana-roger-paredes-badalona

La UE atorga 16 milions d’euros a Can Ruti per dos projectes sobre malalties infeccioses

Un dels dos estudis investigarà el paper del microbioma intestinal en els casos d’infecció pel VIH i l’altre el potencial dels antiinflamatoris com a tractament adjuvant de la tuberculosi.
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

14/02/20

ajuntament-de-badalona

Guanyem Badalona i el PSC es reuneixen per iniciar negociacions de pressupost i de govern

La primera reunió de negociació es produirà en una setmana
Llegir l'article complet
CULTURES

13/02/20

rambla-de-les-floristes-barcelona-badalona-teatre-zorilla

Activitats que pots fer aquesta setmana a Badalona

Agenda del 13 al 16 de febrer
Llegir l'article complet
MEDI AMBIENT

07/02/20

merce-rius-anar-a-mar

Mercè Rius proposa diferents accions locals per minimitzar l’impacte sobre el mar

La directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat va participar al cicle ‘Anar a Mar’ organitzat pel Port de Badalona i l’Escola del Mar
Llegir l'article complet