MUNCIPALS 26 DE MAIG


Més recursos per a les necessitats dels barris i més oportunitats pels seus infants


El Casal dels Infants ha elaborat un recull de propostes de cara a les eleccions municipals del 26 de maig que consideren prioritàries per poder aconseguir uns barris més justos i amb més oportunitats


casal-dels-infants
 Enric Canet, director de Relacions Ciutadanes del Casal dels Infants / Míriam Ibáñez


Míriam Ibáñez - 24/05/19         

twitter share   facebook share

Amb el ferm compromís de sensibilitzar i incidir en les administracions públiques perquè garanteixin els drets d’infants i joves, el Casal dels Infants ha preparat un document que aplega les mancances socials detectades als barris de Llefià i Sant Roc.

 

Les demandes estan centrades en la realitat d’infants, joves i famílies en situació de risc i busquen fer reflexionar tant a polítics com a veïns i veïnes, sobre les necessitats de les zones on actuen. L’entitat treballa a Badalona des de l’any 2008, on al costat del teixit associatiu, acompanyen i ofereixen serveis educatius a més de 800 infants, joves i famílies dels barris de Sant Roc i Llefià.

 

La relació directa amb la gent de l’entitat, el treball diari de les educadores i educadors, el contacte amb les altres entitats del sector i les relacions amb veïns i veïnes els ha permès elaborar un document amb els assumptes que més afecten i angoixen a la gent més vulnerable de la ciutat.

 

Des del Casal dels Infants demanen més inversió als barris que concentren més necessitats per tal de poder donar la volta a les desigualtats socials. A més, posen èmfasi en la suma d’esforços col·lectius per aconseguir garantir els drets i les oportunitats dels infants i joves.

 

“A Badalona el treball amb el teixit social no es treballa prou” comenta el director de Relacions Ciutadanes del Casal dels Infants, l’Enric Canet. Creu que la millor governança que ha d’haver-hi en una ciutat, en l’àmbit local, és la que fa l’equip municipal en el plenari de l’Ajuntament però que alhora té contacte directe amb la població. “Moltes vegades els polítics obliden tot el teixit social que es mobilitza en un sector. Són gent que val la pena escoltar per saber sobre l’estat de diferents qüestions i per intentar impulsar conjuntament les polítiques públiques”, assegura.

 

En el recull de propostes realitzat, l’entitat reclama una política socioeducativa per a infants, adolescents i famílies en situació de vulnerabilitat. També demanen que s’incrementin les places d’escoles bressol i que es reforcin els serveis maternoinfantils, juntament amb la demanda de més serveis orientats a l’atenció a famílies. “Els entorns familiars, socials i econòmics marquen la vida dels infants abans de néixer, per això és necessari reduir les causes inicials que generen desigualtat i actuar amb les altres conseqüències”, expressa el director de Relacions Ciutadanes. Actualment, Badalona compta únicament amb cinc escoles bressol municipals ubicades als barris de Sant Joan de Llefià, Congrés, Nova Lloreda, Montigalà i Bufalà. “Si no tens una oferta d’ensenyament gratuït de zero a tres anys, origines una desigualtat que queda marcada per sempre en els infants”, diu convençut.

 

A la llista d’assumptes pendents d’abordar també incorporen el desenvolupament d’una estratègia compartida contra l’absentisme escolar a Sant Roc. Segons dades recollides pel Consorci Badalona Sud, publicades al Pla Integral de Transformació 2017 - 2022, l’absentisme escolar afecta el 40% de l’alumnat de Primària i al 60% del de Secundària dels barris del Congrés, el Remei, la Mora, Sant Roc i Artigues.

 

A més, es demana l’ampliació de serveis i recursos d’atenció social i educativa per a joves de Llefià, per tal que puguin continuar formant-se i se sentin arrelats al barri. “No podem esperar que la gent jove pugui tenir autonomia als 18 anys, el món social cada vegada és més complex i les autonomies són molt més difícils d’assolir”, comenta l’Enric Canet.

 

En el programa de propostes municipals el Casal dels Infants també incorpora les propostes positives que s’han anat implementant als barris. Algunes d’aquestes mesures són la consolidació del sistema de tarifació social de les escoles bressol, el sistema d’empadronament social, l’obertura d’escoles i instituts públics com a espais comunitaris i el treball entre els agents socials i educatius del territori. Tot i això, ell alerta que són mesures positives que poden tornar a desaparèixer perquè no estan garantides com a societat.

 

Pel que fa a la implicació ciutadana apunta que estem en un moment d’involució en temes de drets i sensibilitat social. “La solidaritat autèntica o és universal o no és solidaritat”, afirma el director de Relacions Ciutadanes del Casal dels Infants. A més, pensa que si no acceptem que la diversitat és la realitat humana, algun dia les mesures excloents ens acabaran excloent a tots. És per aquest motiu que volen promocionar la participació comunitària per a garantir la cohesió social i la convivència.

 

En aquest sentit, l’Enric Canet apunta que el Casal dels Infants ha de continuar treballant perquè infants i joves tinguin les necessitats cobertes i visquin dignament. Al mateix temps, assegura que continuaran oferint serveis a la comunitat perquè els veïns i les veïnes puguin implicar-se i les millores siguin col·lectives. De cara al futur, el Casal ha de seguir fent tot el que sigui possible perquè les entitats de Llefià i Sant Roc treballin conjuntament i es posin d’acord en aspectes que s’han de plantejar urgentment als polítics, pensa ell. Un treball des de baix i de la mà del teixit associatiu que mobilitzi a la comunitat i que impulsi canvis als barris, reconeix el director de Relacions Ciutadanes del Casal dels Infants.


CULTURES

30/06/20

montserrat-butxaca-puigreig-poesia

“Dins d'aquest univers literari en el qual cerco la meva veu pròpia amb tants pares literaris, em vaig preguntar: on són les mares literàries?”

Entrevistem a la poeta Montserrat Butxaca, guanyadora del 20è Premi Betúlia de Poesia - Memorial Carme Guasch pel seu poemari 'Amfíbia'
Llegir l'article complet
CULTURES

25/06/20

musica-badalona

Nova precarietat? No, gràcies!

El sector musical en temps de la Covid-19
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

23/06/20

nova-uci-neonatal-can-ruti

L'Hospital de Can Ruti inaugura els nous espais de l'UCI neonatal

La 6a planta de la Torre Maternoinfantil s'ha habilitat per donar cabuda a 10 llits de crític i 15 de semicrític que donaran cobertura a tota l'àrea del Barcelonès Nord i del Maresme
Llegir l'article complet
CONVIURE

16/06/20

accio-reivindicativa-d-els-verds-de-badalona-per-al-tancament-de-la-incineradora-tersa-de-sant-adria-de-besos-i-en-defensa-de-l-estrategia-catalana-del-residu-zero

Col·lapse dels residus municipals: emergència climàtica i estafa ecosocial

L'Àrea Metropolitana de Barcelona va generar l'any 2018 un total d'1,5 milions de tones de residus. El fracàs de la recollida selectiva a Catalunya es concentra a l’àmbit metropolità i especialment al Barcelonès, comarca on s’obtenen els pitjors resultats. Badalona només recull el 27%.
Llegir l'article complet