CONVIURE


La plataforma Badalona Acull reclama a les candidatures més polítiques d'inclusió i cohesió


El col·lectiu de defensa dels drets de les persones migrades i refugiades va fer arribar les seves propostes als partits que es presenten a les eleccions d'aquest diumenge i conclou que només les recullen de forma integral Badalona en Comú Podem i la Badalona Valenta


plataforma-sense-sostre
 La Plataforma Sense Sostre de Badalona es va concentrar dimarts a la plaça de la Vila per reclamar el padró per a tothom / Foto: Plataforma Sense Sostre


Redacció - 24/05/19         

twitter share   facebook share

La Plataforma de Migrants i Refugiats Badalona Acull ha analitzat les polítiques d’inclusió i cohesió de les candidatures que es presenten a les eleccions municipals d’aquest diumenge, i conclou que només Badalona en Comú Podem i la Badalona Valenta recullen les quatre propostes principals que els va fer arribar: padró per a tothom, alberg d’urgències socials, Pla Municipal d’Acollida i servei de traduccions.

 

La plataforma, que es va constituir al desembre arran de la tancada a Llefià pels drets de les persones migrades i contra la llei d’estrangeria, recorda que a Badalona hi ha un nombre important de persones que no es poden empadronar per culpa dels impediments administratius, i que això significa que no poden accedir als serveis de salut, l’escolarització, exercir el dret de vot o, en el cas de les persones migrades, regularitzar la seva residència.

 

Per això demanen un procediment administratiu clar per a la gent que no resideix en un domicili fix, i que se’ls empadroni al propi ajuntament, igual que a les persones que viuen en habitacions rellogades i no se les autoritza a empadronar-s’hi. També reclamen que s’agilitzin els tràmits per empadronar les persones sense acreditació documental de l’habitatge on resideixen.

 

La reivindicació del padró immediat per a tothom, sense necessitat d’acreditar un domicili fix, també la fa la Plataforma Sense Sostre de Badalona, que dimarts es va concentrar a la plaça de la Vila per fer visible un problema del qual no és conscient bona part de la població.

 

La segona demanda que fa Badalona Acull a les candidatures és l’obertura d’un alberg d’urgències socials, la ciutat o a l’àmbit de l’eix Besòs, per atendre les persones sense llar de forma immediata i temporal.

 

En tercer lloc, l’actualització del Pla Municipal d’Acollida, que es va redactar fa deu anys i que, segons denuncia la plataforma, no s’aplica des de 2012. Una eina d’aquest tipus hauria de servir per establir un “circuit clar i accessible dels recursos existents que evidenciï les necessitats no cobertes i fer propostes al respecte”.

 

Com a complement al Pla d’Acollida, la plataforma reclama en el seu document la creació d’una Oficina pels Drets Civils i contra les Discriminacions, l’organització de la cartera de serveis d’acollida a la ciutat i la creació d’una guia de recursos, i la creació d’un Consell Municipal de Convivència i Acollida.

 

La quarta proposta és el servei de traduccions a disposició de les entitats i altres actors socials.

 

Segons l’anàlisi que fa Badalona Acull dels programes, Badalona en Comú Podem recull totes les propostes i a més proposa impulsar el treball comunitari per combatre la desigualtat i promoure la cohesió social, i que Badalona sigui una ciutat refugi.

 

De la Badalona Valenta diu que té en compte les línies generals de les polítiques d’inclusió perquè planteja un Pla Integral d’Acollida i una Oficina Antidiscriminació, així com l’alberg per a urgències socials, un Pacte per a la Convivència en Diversitats i la Taula de Diàleg Interreligiós, un Pla contra la islamofòbia i campanyes antirrumors. També contempla el padró per a tothom, un carnet ciutadà, i el servei de traduccions.

 

Junts per Catalunya només concreta un Pla Integral per a la cohesió ciutadana, i una Badalona més cohesionada “sense especificar cap altra mesura que la figura dels educadors i mediadors per la convivència”.

 

Tú eres Badalona només recull la proposta de l’alberg per a urgències socials, igual que el PSC, que afegeix un “suport a les expressions multiculturals per prevenir l’exclusió social”.

 

Ciutadans contempla l’alberg, i en l’apartat del Pla d’Acollida proposa un servei d’Atenció a l’Emigrant per a assessorament en drets i deures, així com augmentar la participació de les persones nouvingudes en les entitats.

 

Per últim, Gente transparente proposa no discriminar la població nouvinguda amb polítiques d’ajuts, sinó acompanyar-la en la recerca de formació i treball perquè estigui en igualtat de condicions.

 

El document no recull les propostes del PP perquè, segons indica la plataforma, no els ha fet arribar el programa ni l’ha trobat a Internet.


CULTURES

30/06/20

montserrat-butxaca-puigreig-poesia

“Dins d'aquest univers literari en el qual cerco la meva veu pròpia amb tants pares literaris, em vaig preguntar: on són les mares literàries?”

Entrevistem a la poeta Montserrat Butxaca, guanyadora del 20è Premi Betúlia de Poesia - Memorial Carme Guasch pel seu poemari 'Amfíbia'
Llegir l'article complet
CULTURES

25/06/20

musica-badalona

Nova precarietat? No, gràcies!

El sector musical en temps de la Covid-19
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

23/06/20

nova-uci-neonatal-can-ruti

L'Hospital de Can Ruti inaugura els nous espais de l'UCI neonatal

La 6a planta de la Torre Maternoinfantil s'ha habilitat per donar cabuda a 10 llits de crític i 15 de semicrític que donaran cobertura a tota l'àrea del Barcelonès Nord i del Maresme
Llegir l'article complet
CONVIURE

16/06/20

accio-reivindicativa-d-els-verds-de-badalona-per-al-tancament-de-la-incineradora-tersa-de-sant-adria-de-besos-i-en-defensa-de-l-estrategia-catalana-del-residu-zero

Col·lapse dels residus municipals: emergència climàtica i estafa ecosocial

L'Àrea Metropolitana de Barcelona va generar l'any 2018 un total d'1,5 milions de tones de residus. El fracàs de la recollida selectiva a Catalunya es concentra a l’àmbit metropolità i especialment al Barcelonès, comarca on s’obtenen els pitjors resultats. Badalona només recull el 27%.
Llegir l'article complet