ACTUALITAT


Álex Pastor revalida l’alcaldia de Badalona després de la renúncia de Dolors Sabater


Fins pocs minuts abans de la constitució del nou consistori, Xavier García Albiol acaronava l’alcaldia


image1
 Álex Pastor, amb la vara d'alcalde / Silvia Rodríguez


Silvia Rodríguez - 15/06/19         

twitter share   facebook share

El socialista Álex Pastor ha revalidat aquest matí l’alcaldia de Badalona gràcies als vots in extremis dels regidors de la coalició de la Badalona Valenta, formada per Guanyem Badalona en Comú i ERC. Tot i ser la segona força més votada i mantenir fins ahir mateix que presentarien la seva pròpia candidatura, la cap de llista de la formació Dolors Sabater ha renunciat finalment a presentar-se com alcaldessa durant el Ple de constitució del consistori i ha anunciat que votaria a favor del cap de llista del PSC per barrar el pas a Xavier García Albiol, guanyador de les eleccions i que fins l’últim moment acaronava l’alcaldia.

 

D’aquesta manera, la formació de Pastor, tot i ser la tercera candidatura més votada a les passades eleccions municipals del 26 de maig, i amb un regidor menys que la coalició de la Badalona Valenta, ha aconseguit fer-se amb els vots necessaris per revalidar l’alcaldia. En concret, Pastor ha comptat amb 15 vots a favor, sis dels seus regidors, els set dels regidors de Guanyem i ERC i els vots dels Comuns i Junts per Catalunya (2 entre les dues formacions). Xavier García Albiol ha sumat 11 vots (els de la seva formació) i un vot ha resultat nul perquè no quedava clar a qui estava destinat.

 

La tensió i el nerviosisme eren evidents durant l’acte de constitució del Ple. Els retrets dels uns als altres també han sobrevolat durant les dues hores en les quals els 27 nous regidors han promès el seu càrrec i han votat per triar al nou alcalde. I és que, fins pocs minuts abans del Ple, la renúncia de Sabater era encara una incògnita. Ahir mateix, tant Guanyem Badalona en Comú com ERC van anunciar que les seves bases volien mantenir la candidatura de Sabater per entendre que, com a segona força més votada, amb gairebé 5.000 vots de diferència entre ells i la candidatura socialista, estaven legitimats per liderar l’alternativa per barrar la tornada d’Albiol.

 

Però l’enrocament d’Álex Pastor a no moure’s de la seva posició inicial de que no faria alcalde ni a Albiol ni a Sabater, defesa durant tota la campanya i precampanya, finalment l’ha dut a revalidar l’alcaldia. Les ofertes de Guanyem i ERC a compartir alcaldia 2 anys cada formació o fins i tot la possibilitat de que Dolors Sabater fes un pas enrere no van moure el posicionament de Pastor i el seu grup municipal. La desconfiança entre els dos grups municipals és evident després de la moció de censura que va engegar el PSC, recolzat pel PP d’Albiol, per fer fora de l’alcaldia a Sabater fa tot just un any. 

 

No obstant això, i en l’últim moment, la formació de Sabater ha decidit “per responsabilitat” i entenent el “mandat del 68% dels electors” que van triar forces d’esquerra, fer-se enrere recolzant al PSC, per evitar la tornada de les polítiques “racistes” de Xavier García Albiol, tal com ha manifestat Sabater durant el Ple. Visiblement afectada, Sabater però, ha recriminat la “irresponsabilitat” i el “xantatge lamentable” dels socialistes per portar les “negociacions al límit”, al·legant que la Badalona Valenta va ser la força d’esquerra més votada.

 

Per la seva banda, el gran perdedor de la jornada, el guanyador de les eleccions amb el 38% dels vots Xavier García Albiol, ha titllat de “vergonyós” el que estava passant al Ple i ha tornat a batejar el nou consistori com el “pacte de perdedors”. Albiol ha denunciat que “no hi ha projecte de ciutat” i referint-se a ell mateix, ha recriminat a la resta de formacions que només els preocupa “qui no és l’alcalde”. “Sobretot que no governi Albiol. És una obsessió que vostès tenen i que va en contra dels interessos de la ciutat”, ha dit visiblement molest.

 

El ja alcalde Pastor, ha manifestat que el seu projecte es basa en el “diàleg”. “Nosaltres hem demostrat que som capaços de construir consensos” ha dit quan ja s’alçava amb la vara d’alcalde. El moment, d’alta càrrega simbòlica, ha evidenciat però la magnitud del que estava passant: cap formació excepte la seva ha aplaudit al nou alcalde, i les cares llargues eren la tònica general de la resta de regidors.

 

Dubtes per resoldre. Qui formarà el nou govern?

Tot i tenir clar que els propers anys Pastor serà l’alcalde de la ciutat, encara està per veure quina serà la governabilitat de la ciutat, ja que la seva formació només compta amb sis regidors. Durant el Ple no s’ha manifestat la intenció concreta de cap coalició de govern, i no ha transcendit si en les negociacions d’última hora s’ha parlat d’un govern de ciutat entre socialistes, la Badalona Valenta i Badalona en Comú. De fet, aquesta última formació, ha reclamat durant la seva intervenció que després de l’esforç que han fet la resta de forces de l’esquerra, ara toca als socialistes pensar en propiciar un “govern progressista fort i estable”, ha demanat Aïda Llauradò, cap dels comuns.

 

Plaça de la Vila exaltada

Fora, a la plaça de la Vila, l’acte de constitució del Ple s’ha viscut de manera exaltada, encara que amb molta expectació. En primera fila davant l’Ajuntament es situaven les famílies badalonines que porten més de dues setmanes dormint al ras davant la porta de l’Oficina de l’Habitatge de Badalona i que reclamen solucions a la seva situació. Els seus crits, junt amb el suport dels membres de la Plataforma Sant Roc Som Badalona i la PAC, s’han sentit durant tot el Ple.  

 

De fet, quan Pastor ha sortit al balcó per saludar ja investit com alcalde, s’ha trobat amb forts crits de fora que, barrejats amb alguns aplaudiments, l’han donat la benvinguda a la realitat en que es troba sumida la ciutat.


ACTUALITAT

05/08/20

mural-d-homenatrge-a-neus-catala-foto-ebredigital

Joan Peiró, Valeriano Weyler i Neus Català en un carrer de Badalona

Un històric sindicalista i ministre republicà i una militant comunista i antifeixista tenen relació amb un carrer del barri del Progrés que encara manté el nom d’un militar colonial que es va fer famós per la sagnant repressió aplicada a Cuba i contra els treballadors catalans
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

05/08/20

manifest-de-suport-a-marcel

Suport ciutadà a Marcel Vivet a qui la Generalitat demana 4 anys de presó a causa d’una manifestació independentista

El Govern acusa el jove de les ferides al canell denunciades per agents fruit de la protesta amb pintura de colors del 29 de setembre de 2018
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

30/07/20

veins-de-sant-roc-protesten-contra-el-desnonament-de-persones-afectades-per-covid-foto-guanyem-badalona

Alta tensió pel desnonament d’una família amb un membre amb Covid d’un habitatge de Sant Roc

Entitats veïnals i Guanyem Badalona s’oposen a l’actuació i consideren incomprensible que es faci fora de casa sense alternativa a persones que estan en quarantena a causa de la pandèmia
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

29/07/20

mural-d-homenatge-a-la-xarxa-solidaria-a-sant-roc-foto-xarxa-solidaria-de-badalona

Mural a Sant Roc per recordar la tasca de la Xarxa Solidària de Badalona

L’artista, Ana Blue, ha fet l’obra per recordar la feina feta durant el confinament per les voluntàries i voluntaris en favor de la gent que ho necessitava
Llegir l'article complet