TECNOLOGIA SOCIAL


Les TIC a peu de carrer


Dissabte vinent, 29 de juny, al vespre se celebra el Fòrum TIC Social de Badalona, promogut per Llefi@Net Xarxa Ciutadana amb la col·laboració d’associacions i entitats. És una jornada divulgativa per apropar les tecnologies de la informació a les associacions, entitats, veïnes i veïns del barri i de la ciutat de Badalona. L'objectiu és conformar un espai de trobada per socialitzar experiències i coneixements de diferents projectes, que relacionen les tecnologies i la seva vessant social.


forum-tic-llefia
 Fòrum TIC Social de Badalona 2018.


Jordi López, enginyer i membre de Llefi@Net Xarxa Ciutadana i de l’AVV Sant Antoni de Llefià - 25/06/19         

twitter share   facebook share

Des de fa uns quants anys, el barri badaloní de Llefià organitza el Fòrum TIC Social de Badalona, forum.llefia.org, promogut per Llefi@Net Xarxa Ciutadana amb la col·laboració d’associacions i entitats. És una jornada divulgativa que té la voluntat d’apropar les tecnologies de la informació a les associacions, entitats, veïnes i veïns del barri i de la ciutat de Badalona, amb l’objectiu de conformar un espai de trobada per socialitzar experiències i coneixements de diferents projectes, que relacionen les tecnologies i la seva vessant social. Habitualment, es desenvolupa en el marc de la Plaça de Trafalgar, a l’aire lliure, per tal d’apropar encara més les activitats tecnològiques a l’espai públic que compartim entre tots els ciutadans.

 

El paper de les dones en l'àmbit tecnològic

Enguany, el XIX Fòrum TIC Social se celebra el dissabte 29 de juny a partir de les 19:30 h, un vespre digital que està nodrit de xerrades i tallers. Són activitats per conèixer temes com l’apoderament digital i les estratègies que es poden portar a terme des dels municipis per augmentar la sobirania digital o el paper de les dones en l’àmbit tecnològic, a partir de de múltiples experiències. El fòrum comptarà amb la participació de la comunitat de dones GeoChicasOSM, que treballen per a reduir l’escletxa digital i de gènere a la comunitat OpenStreetMap mitjançant projectes col·laboratius com el mapeig dels locals d’oci adherits al protocol en contra de les agressions sexuals #NoCallem. També treballen els mapes de localització de recursos per a les dones i la iniciativa “Las Calles de las mujeres”, que fomenta la visualització i generació de contingut online sobre les referències als noms de dones als carrers de Badalona i d’altres ciutats del món.

 

L’aplicació pràctica de la robòtica educativa i la tecnologia al servei de la creativitat dels més petits

S’aborda també en aquesta edició del Fòrum TIC Social, l’aplicació pràctica de la robòtica educativa i la tecnologia al servei del desenvolupament de la creativitat dels més petits. Així mateix, també es presentaran projectes d’ús social de les TIC al barri de Llefià, que faciliten eines de gestió, participació i comunicació, com la xarxa de pantalles autònomes amb informació cultural i del comerç de proximitat del barri; un bot interactiu des del mòbil amb missatgeria instantània, per a fer seguiment i estar al dia de les obres que s’estan realitzant a la Plaça Trafalgar; el mapa d’accessibilitat del barri i una plataforma per a la gestió de les entitats, entre d’altres projectes. A més, es pot visitar una carpa per conèixer com participar i connectar-se a la xarxa lliure, oberta i neutral de Guifi.net, que promou l’economia col·laborativa i facilita un accés a internet solidari i sense discriminacions socioeconòmiques, culturals i territorials.

 

Les TIC a peu de carrer, implicant els ciutadans i les ciutadanes, les administracions, les empreses, les entitats i les organitzacions, facilitant el treball per la cohesió, l’autonomia i l’apoderament de les persones i les comunitats en l’àmbit social, laboral i tecnològic, teixint xarxa per millorar l’entorn i emprant la tecnologia com una eina al servei de la transformació i la participació.

 

Al Fòrum, com al carrer, trobem un bon mostrari de propostes i inspiracions que ens interpel·len a treballar dia a dia per a la transformació social, en aquest cas des de les TIC, defensant i apostant per un model tecnològic que ens ajudi a transitar cap una societat més justa, més connectada, més humana, més operativa i eficient, i més sostenible i responsable. La tecnologia ens farà lliures… o esclaus! Què volem?


CONVIURE

22/09/19

zxcvb

De la fugida a l'acollida: seguretat més enllà del municipi 

Neus Arnal analitza en clau transnacional quins són tots els factors que condicionen la vida dels infants i joves que emigren sols, els mal anomenats MENA, i les mancances del sistema públic català i espanyol per abordar aquest fenomen. També els desvincula dels problemes de seguretat: el 82% mai no han comès cap delicte. Ho fa després d'haver viscut durant els darrers mesos la mediatització i politització d'aquest fenomen i del recent missatge en xarxes socials de l'alcalde de Badalona, Àlex Pastor (PSC), en què presumia haver aconseguit la no obertura d'un centre per acollir aquests joves al barri del Remei.
Llegir l'article complet
EDUCACIÓ

13/09/19

benvinguda-a-l-escola

De formigues i gegants

Cristina Sánchez, Secretària de FAMPAS de Badalona, reflexiona sobre els nous reptes del curs escolar a la ciutat.
Llegir l'article complet
SANITAT

14/08/19

wildsouls

L’abraçada animal que cura

L’associació badalonina Wild Souls aconsegueix millorar la qualitat de vida de persones amb diversitat funcional i gent gran gràcies a teràpies amb gossos i gats, molts d’ells a la vegada rescatats de l’abandonament.
Llegir l'article complet
EDUCACIÓ

01/08/19

joves-per-l-exit-creu-roja

Joves per l’èxit, una segona oportunitat per estudiar

La Creu Roja posa en marxa un programa de suport a joves que van abandonar els estudis abans d’hora i ara ho volen tornar a intentar.
Llegir l'article complet