FEMINISMES


L’art fet per dones també forma part de la història


Les badalonines Sara Pérez i Andrea Tarazón reivindiquen el paper de les dones dins i fora del món artístic, a través del projecte creatiu Donna de lotta. Un espai on reflexionen i visibilitzen l’art amb perspectiva feminista.


l-andrea-tarazon-i-la-sara-perez-amb-la-samarreta-de-donna-de-lotta
 L’Andrea Tarazón i la Sara Pérez amb la samarreta de Donna de lotta (Foto cedida per Donna de lotta)


Míriam Ibáñez - 25/07/19         

twitter share   facebook share

Les badalonines Sara Pérez i Andrea Tarazón reivindiquen el paper de les dones dins i fora del món artístic, a través del projecte creatiu Donna de lotta. Un espai on reflexionen i visibilitzen l’art amb perspectiva feminista. 

 

Ens hem citat a una terrassa de la Rambla. Comença a fer bon temps i es pot estar fins a mitja tarda conversant tranquil·lament. He arribat uns minuts abans però ja veig com s'apropen des del carrer del Mar. En saludem i seiem. 

 

L'Andrea i la Sara tenen 23 anys, són del barri de la Salut i del Centre i les dues van estudiar Batxillerat Artístic a l'Escola d'Art i Superior de Disseny Pau Gargallo. L'Andrea està finalitzant la carrera de Belles Arts i la Sara cursa Història de l'Art. Elles dues són les creadores de Donna de lotta, un projecte artístic i feminista que neix de la indignació i la inquietud i que vol ser expositor i altaveu de dones creadores. 

 

Andrea: 'Encara que no estiguin als llibres d'art, les dones també existeixen' 

 

'En sis anys de carrera de Belles Arts m'han parlat de cinc o sis dones i, en cap cas, ens han ensenyat la seva obra en profunditat. 'Encara que no estiguin als llibres d'art, les dones també existeixen' - em diu convençuda l'Andrea. Les dues badalonines van adonar-se que els seus referents culturals eren principalment homes i que, a la facultat, no els hi parlaven de gaire dones artistes. Van començar a buscar informació, a formar-se i viatjar i van adonar-se que eren moltes les dones silenciades. 'La nostra primera font d'inspiració va ser el llibre Las olvidadas de l'escriptora Ángeles Caso', m'apunta l'Andrea. L'obra presenta dones creadores que van desafiar les normes establertes pels homes i van fer aflorar la cultura femenina. 

 

Amb la voluntat de poder mostrar dones exitoses, però que no apareixen als llibres, la Sara i l'Andrea creen 'Anartistes', un espai dins Donna de lotta on ja han presentat més de trenta artistes, entre les quals podem trobar pintores, professores, escultores, fotògrafes, fotoperiodistes... 'Fins que no t'interesses pel tema no descobreixes la quantitat de dones que hi ha darrere de tot', assegura l'Andrea. 

 

“Quan estem a classe anotem totes les dones referents de qui ens parlen, quan assistim a conferències en les quals ens parlen d'artistes prenem nota de tota la informació que desconeixem i després les publiquem”, em comenten. Sobretot el que més les inspira són els fets de cada dia, les coses que viuen al carrer pel fet de ser dones, les vivències personals de cadascuna, els projectes en què treballen i els seus gustos personals. 

 


pancarta-de-la-manifestacio-del-8m-foto-cedida-per-donna-de-lotta

 

Això ha fet que, a mesura que van passant els mesos, no només parlin sobre les dones en l'art, sinó que també utilitzin el seu perfil per fer-se ressò de notícies, dades o informacions al voltant del feminisme. Fruit de tot aquest interès, també han creat bosses amb dissenys propis que venen per tal de poder tenir uns petits ingressos amb els quals poder tirar endavant noves propostes. 

 

L'entorn familiar els ha fet cultivar des de ben petites el seu interès per la cultura i la creació. Totes dues han rebut el suport del seu entorn més proper quan l'entorn acadèmic els recomanava orientar els seus itineraris formatius cap a carreres de ciències o els suggerien replantejar les seves eleccions. Segons m’expliquen elles, “hi ha molta gent que pensa que la vocació artística no pot ser una professió de futur”, diu la Sara. Coincideixen en l'opinió que els anys de formació a l’EASD Pau Gargallo els van dotar de molts coneixements i de fortalesa per dedicar-se plenament al món creatiu. 

 

Aturem la conversa uns segons fins que passa un tren i els hi pregunto sobre la cultura a la ciutat on viuen. 'A Badalona hi ha molt artista!', assegura l'Andrea. També em comenta que creu que hi hauria d'haver més difusió de tota l'oferta cultural. “La gent que no està vinculada a moviments artístics o que no coneix de manera propera el moviment creatiu pot desconèixer l'agenda d'esdeveniments que es preparen”, diu l’Andrea. 'Hi ha espais com el Racó Íntim de les Festes de Maig, sales d'exposicions, mercats on artesans poden vendre i exposar les coses que fan', apunta la Sara.

 

Apropar la cultura i el feminisme a la ciutadania

 

Tot i això elles pensen que la cultura hauria de ser més accessible a la ciutat. 'D'aquesta manera s'aconseguiria que la gent que no prioritza aquests temes se'ls pugui trobar i pugui interessar-se per ells', pensa l'Andrea. Una opinió semblant és la que tenen del moviment feminista. 'A la ciutat hi ha molta gent que es preocupa pel feminisme, col·lectius concrets que organitzen activitats i xerrades', comenta la Sara. Tot i això, elles consideren que es podrien aprofitar moments importants per la ciutat, com les festes majors i els seus concerts, per visibilitzar les dones. 

 

A Donna de lotta, l'Andrea és l'encarregada de la part més artística i la Sara de la gestió d'Instagram, la principal plataforma del projecte. 'Utilitzar una xarxa social és més complicat del que sembla', diu la Sara. També em comenta que s'ha adonat que és molt important mesurar les paraules que s'utilitzen, buscar molta informació i contrastar-la abans de publicar informacions sobre el perfil de les artistes que publiquen. 'Donem el nostre punt de vista però tenim cada vegada més present la gent que ens segueix', em diuen. 'Parlem de la copa menstrual, de les pastilles anticonceptives... però hi ha temes que encara generen controvèrsia i que hem d'anar introduint a poc a poc', afegeixen. 'Tampoc podem saturar a la gent amb informacions', em diu l'Andrea i riuen.

CONVIURE

02/06/20

document-xes-barcelones-nord

La Xarxa d’Economia Solidària presenta un pla d’acció amb mesures dirigides a les administracions públiques

El Baix Besòs Cooperatiu - XES ha fet arribar aquest pla als diferents grups municipals dels ajuntaments de Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià del Besòs.
Llegir l'article complet
CONVIURE

24/05/20

centre-diurn-folre

404 persones sense llar dormen en centres d'acollida, habitacions de relloguer o espais considerats d'infrahabitatge a Badalona

La Taula Sense Llar de Badalona no ha pogut fer aquest any el recompte de persones sense llar als carrers a causa del Covid-19, però n'ha comptabilitat el nombre de persones que dormen actualment a diferents espais de la ciutat
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

19/05/20

escoles-publiques-badalona

Últims dies per fer la preinscripció escolar a Badalona

Fampas ha publicat una guia per facilitar els tràmits a les famílies
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

12/05/20

xavier-garcia-albiol-partit-popular

Xavier García Albiol torna a ocupar l’alcaldia de Badalona

No s'ha consolidat cap acord entre les forces d'esquerra
Llegir l'article complet