EDUCACIÓ


Joves per l’èxit, una segona oportunitat per estudiar


La Creu Roja posa en marxa un programa de suport a joves que van abandonar els estudis abans d’hora i ara ho volen tornar a intentar.


joves-per-l-exit-creu-roja
 Sessió del projecte Joves per l'èxit de la Creu Roja al Barcelonès Nord


Benjamín Recacha - 01/08/19         

twitter share   facebook share

La Mariela i el José avui estudien geografia a l’aula de formació de l’assemblea local de la Creu Roja de Santa Coloma de Gramenet. Tots dos tenen disset anys i van abandonar els estudis abans d’hora. Ara volen treure’s el títol de l’ESO, però, per edat, no poden tornar a l’institut si no és a través dels PFI (Programes de Formació i Inserció). Per això, s’han acollit al projecte Joves per l’èxit, que la Creu Roja desenvolupa a les oficines de Badalona i Santa Coloma amb l’objectiu de donar una segona oportunitat en els estudis a joves d’entre 16 i 29 anys.

 

Els preparen per reincorporar-se al sistema reglat -als PFI o els estudis de Grau Mig-, però també fan assessoraments individualitzats i tallers temàtics per dotar de les eines necessàries les persones que necessiten un suport puntual.

 

Segons explica la tècnica responsable del projecte, Esther Espinar, la principal demanda els arriba de nois i noies entre 16 i 23 anys. “N’hi ha que tenen les idees clares del que volen fer i d’altres que necessiten un assessorament o acompanyament més intensiu, per a ells i per a les seves famílies”. La motivació principal de bona part dels usuaris és la recerca de feina. “Els manca la formació necessària i per això els derivem a Joves per l’èxit, on els orientem i els donem l’opció d’entrar a l’aula per fer la formació que els retornarà al sistema educatiu”.

 

És el cas de la Mariela i el José. Reben classe d’un professor voluntari, el Carlos Amezquita, qui porta molts anys col·laborant amb l’organització, tant al seu país d’origen, Colòmbia, com ara a Catalunya. “Els nois estan molt motivats, i amb ganes és més fàcil aprendre. Vénen voluntàriament, cosa que ja és un bon punt a favor”.

 

Aquest matí només té dos alumnes, però normalment n’hi ha més. La Mariela explica que va deixar l’ESO a tercer i que ara vol tornar a estudiar. Li agradaria fer un Grau Mig relacionat amb la cuina. Amb el Carlos, diu, “les classes són divertides, i aquí no em distrec amb qualsevol cosa”.

 

El José va deixar l’ESO per treballar en un taller de mecànica, però “em vaig adonar que és necessari tenir un títol d’estudis i ara vull fer un PFI”. Quan enllesteixi els estudis vol tornar a treballar com a mecànic de cotxes. Com la seva companya, està content amb les classes. “Estan molt bé; estic aprenent”.

 

Joves per l’èxit es coordina amb altres recursos de la Creu Roja relacionats amb la recerca de feina, com és el cas del programa Pulsa. L’objectiu és dotar els usuaris de les eines necessàries perquè siguin capaços de desenvolupar-se de forma autònoma. Una de les dificultats amb què es troben aquestes persones normalment és la delicada situació econòmica. Per això, Joves per l’èxit contempla la possibilitat d’atorgar beques. “Les dificultats econòmiques no han de ser un impediment per accedir al sistema educatiu”, assenyala Esther Espinar. “Aquest és un programa viu, l’anem replantejant en funció de les necessitats que ens trobem”, conclou.


ACTUALITAT

10/07/20

xarxa-solidaria-de-badalona

La xarxa solidària de Badalona: molt més que 40.000 àpats repartits durant pandèmia

L’epidèmia de la covid-19 ha fet aflorar les grans necessitats que tenen les persones a la ciutat i també ha fet palesa la solidaritat que, sense esperar a l’acció oficial, ha fet bó el lema: «només el poble salva el poble»
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

08/07/20

image1

L’efecte letal de la covid 19 a les residències de gent gran de Badalona i comarca

La pandèmia ha causat morts a residències de Badalona, Santa Coloma i Sant Adrià. Residències que tenen grandària diferent i són privades o públiques. L’independent fa un primer recompte amb dades de la Generalitat
Llegir l'article complet
CULTURES

08/07/20

cartell-de-les-festes-confinades-de-maig

La comissió de festes titlla de «decisió política» la suspensió pel govern Albiol dels concerts de Festa Major

Critiquen que la justificació per no celebrar els actes musicals fos que a la ciutat no hi ha espais on puguin assistir els seus 224.000 veïns i veïnes
Llegir l'article complet
CONVIURE

07/07/20

platja-badalona-abocament-residus-pluja-canvi-climatic

'Bandera Negra' per a Badalona

Per primera vegada Badalona apareix a l'informe 'Banderes Negres' d'Ecologistes en Acció per la contaminació del mar causada pels abocaments d'aigües residuals
Llegir l'article complet