MOVIMENTS SOCIALS


“Hem de fomentar la intercooperació”


Conversem amb Anna Abellán, sòcia treballadora de la cooperativa La Sargantana i coordinadora de l’Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord


anna-abellan
 L’Anna Abellán al cicle “Qui Crea a Badalona?” (Foto: Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord)


Olaya Marín - 22/10/19         

twitter share   facebook share

- L’economia social i solidària és un concepte que no tothom coneix. Com la definiries?

És l’economia que té en compte a les persones, a diferència de la capitalista que té en compte el capital. En aquesta economia es posa sempre per davant el benefici de les persones que hi contribueixen, siguin les que treballen o les que consumeixen. Es fa d’aquesta manera perquè es vol que es pugui entendre el món des d’un altre punt de vista, és a dir, prioritzar a qui genera l’acció o l’activitat i a qui la rep. Els diners són simplement una eina per generar el projecte, però no és l’objectiu prioritari. El que volem és que la persona estigui còmode fent la feina o rebent-la

 

- Com valoraries la visibilitat que ha donat L’Independent de Badalona a temes com l’economia social i solidària o el cooperativisme?

Considero que des de L’Independent heu sabut visibilitzar moltes d’aquestes coses. Heu detectat les problemàtiques del territori per donar visibilitat, però també per oferir propostes de solució i trobar agents i actors que poguessin aportar diferents punts de vista. Heu posat projectes del territori en primera línia. A més, és molt positiva la intercooperació que feu amb els diferents projectes de la ciutat amb accions o donant feina a l’hora de decidir qui reparteix o imprimeix els números. Això és una manera de difondre una manera de treballar i de veure les relacions econòmiques de Badalona.

 

- Creus que Badalona potencia el cooperativisme i l’economia social i solidària?

 Queda molta feina per fer a Badalona. Abans teníem un context històric molt important, ja que comptaven amb grans cooperatives creades pel moviment obrer com la Moral o la Badalonesa. Però es van acabar desmuntant amb la Guerra Civil i, amb l’arribada de la democràcia, no s’han recuperat.

 

- Vols dir que la gent de Badalona ja no s’associa?

A la ciutat hi ha molta gent que s’associa, però no ho fa en format cooperatiu per desenvolupar una activitat econòmica. La gent s’ajunta per crear associacions relacionades amb l’àmbit social, cultural o juvenil. És a dir, tenim moltes associacions, però no tantes cooperatives com ens agradaria. 

 

Com s’hauria de fomentar el cooperativisme? 

Fa falta que la gent que vulgui generar economia o iniciar projectes entengui que la fórmula de la cooperativa no és estranya. Actualment és molt complicat engegar una empresa, sobretot si ets una persona sola. Llavors, per què no fer-ho en format cooperatiu? És un bon punt de partida per tirar endavant el projecte. A més, cal ser crític amb el sistema i donar una resposta diferent. Els projectes poden ser col·lectius, no hem de fomentar la individualitat. Si hi ha més gent, hi haurà més èxit assegurat perquè hi haurà més idees i més persones que es puguin responsabilitzar i participar.

 

- En el món de la comunicació es pot detectar certa competència. Com es pot afrontar? 

Des de sempre ens ensenyen que hem de ser els millors i els primers en tot. És igual si hem de xafar a algú altre. Però en el món cooperatiu tenim un lema que és “competeixes o cooperes”. Cal entendre que tenir persones al voltant que pensen com tu o tenen idees complementàries, ajuda a fer que tots puguem engegar coses més diverses amb visions molt més amplies. A més, és una oportunitat per compartir recursos. Des del cooperativisme pensem que no té sentit tenir un recurs, una idea o un mode exitós guarda’t per un mateix. Si allò funciona, s’ha d’amplificar i fer que sumi. Hem de fomentar la intercooperació, és a dir, que quan pensem a fer coses, vulguem fer-les junts des del principi. Si sumen projectes i persones a una mateixa idea, serà més fàcil arribar on volem.

 

Quines propostes porteu des de l’Ateneu Cooperatiu Barcelonès Nord per impulsar l’economia social i solidària i el cooperativisme?

Per una banda fem accions per visibilitzar preocupacions que detectem que hi ha al territori i per explicar que hi ha respostes per fer front. Aquestes solucions es proposen a través de taules territorials amb agents del territori o amb eixos de treball per donar eines per trobar respostes. També creiem que és molt important anar a les escoles i als instituts de Badalona per explicar la forma jurídica del cooperativisme com a opció per emprendre o engegar un nou projecte. Així mateix, els hi expliquen projectes que ja funcionen a la ciutat i els hi oferim la possibilitat de visitar-los. D’altra banda, acompanyem a projectes que volen néixer com a cooperativa perquè puguin consolidar-se.

 

- Com valores la situació actual del comerç a la ciutat? 

Badalona ve d’una tradició de comerç familiar. És molt habitual trobar-ne projectes o empreses que han anat passant de pares a fills i ara es troben a una tercera o quarta generació. També és cert que neixen molts projectes nous, però la majoria es moren en un o dos anys. És evident que passa alguna cosa. La nostra sensació és que la ciutat té el preu del sol molt alt, cosa que complica poder muntar un projecte, ja que s’ha de pagar un lloguer massa elevat. A més, tenim a la vora Barcelona que és una ciutat on sembla que tot és possible, ja que hi cap de tot. Llavors molta gent prefereix anar a la capital perquè n’hi ha més recursos, serveis i acompanyament i, sobretot, més persones que poden arribar a consumir.


CONVIURE

02/06/20

document-xes-barcelones-nord

La Xarxa d’Economia Solidària presenta un pla d’acció amb mesures dirigides a les administracions públiques

El Baix Besòs Cooperatiu - XES ha fet arribar aquest pla als diferents grups municipals dels ajuntaments de Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià del Besòs.
Llegir l'article complet
CONVIURE

24/05/20

centre-diurn-folre

404 persones sense llar dormen en centres d'acollida, habitacions de relloguer o espais considerats d'infrahabitatge a Badalona

La Taula Sense Llar de Badalona no ha pogut fer aquest any el recompte de persones sense llar als carrers a causa del Covid-19, però n'ha comptabilitat el nombre de persones que dormen actualment a diferents espais de la ciutat
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

19/05/20

escoles-publiques-badalona

Últims dies per fer la preinscripció escolar a Badalona

Fampas ha publicat una guia per facilitar els tràmits a les famílies
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

12/05/20

xavier-garcia-albiol-partit-popular

Xavier García Albiol torna a ocupar l’alcaldia de Badalona

No s'ha consolidat cap acord entre les forces d'esquerra
Llegir l'article complet