ACTUALITAT


L’inici del judici a Marcel Vivet esdevé un clam solidari i contra la repressió


Desenes de persones, sota la pluja, acompanyen el jove badaloní al tribunal al qual la Generalitat demana gairebé cinc anys de presó per manifestar-se el 2018 a Barcelona


marcel-vivet-just-abans-d-entrar-a-la-sala-de-judici-foto-tomeu-ferrer
 Marcel Vivet just abans d'entrar a la sala de judici foto: Tomeu Ferrer


Tomeu Ferrer - 22/02/21         

twitter share   facebook share

El judici al jove independentista badaloní, Marcel Vivet finalment ha començat. Després d’un ajornament per motius de salut de dos policies, la vista s’ha iniciat. A les portes de l’Audiència Provincial de Justícia, grups i persones solidàries amb l’activista han convertit l’espera en un acte polític contra la repressió i de solidaritat amb les persones que la pateixen.

 

La puja, persistent, ha acompanyat l’entrada de Marcel Vivet a l’edifici judicial. Com en altres ocasions, abans d’entrar ha saludat tothom puny enlaire. Al jove de Badalona la Fiscalia li demana sis anys de presó i el Govern de la Generalitat de Catalunya, format per Junts per Catalunya i Esquerra Republicana, també li demana gairebé cinc anys més pels fets que van esdevenir en una manifestació de setembre de 2018. Es va tractar en una contra-marxa respecte a una altra mobilització convocada per l’associació de policies, Jusapol. Els mossos van dissoldre la protesta i temps més tard van detenir Vivet a qui acusen d’agressió a un policia antiavalots.

 

Els col·lectius que donen suport al jove badaloní han convocat una concentració a les portes dels jutjats que ha esdevingut un acte polític, per una banda solidari i per altra de forta crítica a la repressió arran de l’empresonament del raper lleidatà Pablo Hasél.

 

Regidors presents

 

Tot i les crítiques al paper jugat pel govern de la Generalitat en la denúncia de Marcel Vivet, entre els concentrats hi havia representació de regidors i militants de Junts per Catalunya i d’Esquerra Republicana de Catalunya, cosa que mostra que les bases de Badalona d’aquests partits polítics no combreguen amb el fet que es demani com a acusació particular presó per Vivet. També hi eren militants i dirigents de Guanyem Badalona en Comú. També de la CUP i la representació del Barcelonès Nord d’Anticapitalistes.

 

Mentre Vivet declarava a l’interior del jutjat s’han succeït parlaments i algunes actuacions musicals fetes en situació precària a causa de la pluja. El grup de suport a Vivet ha dut esmorzar i cafè, la venda dels quals serveix per sufragar la defensa jurídica del jove.

 

Xavier Antich, d’Omnium Cultural, ha obert el foc, mostrant el suport de l’entitat cultural i els seus 180.000 socis a la llibertat de Marcel vivet.

 

Anna Sala, de l’entitat 8 mil motius, el col·lectiu feminista al qual també demanen presó per fer un piquet durant la vaga general feminista del 8 de març, ha escurçat la seva intervenció perquè «tenim dues companyes de Sant Cugat, detingudes que pensem que surten ara» ha dit.

 

Sabater emplaça el Govern

 

Dolors Sabater, exalcaldessa de Badalona i companya de militància del Marcel en l’àmbit local, ha recordat que les actuacions judicials recorden les que els anys 70 i 80 del segle passat es van produir contra les persones que llavors lluitaven per ampliar drets «que ara sembla que ens arrabassin d’un a un». La líder parlamentària de la CUP ha criticat durament el conseller Miquel Samper i ha reclamat que els partits del govern sortit es comprometin a retirar les denuncies particulars presentades contra desenes de membres de l’esquerra independentista i de col·lectius feministes i alternatius, si volen obrir el diàleg cap a un nou govern de Catalunya.

 

Norma Pedemonte, del col·lectiu Alerta Solidària, especialitzat en defensa de detinguts per motius polítics, ha deixat clar que el manteniment de les acusacions particulars per part de la Generalitat «respon a la voluntat política dels dos partits que formen el govern». Ha rebutjat que hi hagi cap norma que obligui la Generalitat ha personar-se i ha relacionat que ho faci al fet de doblegar-se a la voluntat dels auto-anomenats sindicats dels mossos.

 

 

«Estamos tocando el fondo»

 

L’actor, Guillermo Toledo, ha estat també contundent a l’hora de vincular les accions judicials contra Marcel Vivet i altres detinguts en les manifestacions per la llibertat de Pablo Hasél, amb la persistència d’elements franquistes a la judicatura, i ha recordat que Espanya ostenta el dubtós lideratge mundial en l’empresonament d’artistes i cantants, per sobre de països com la Xina, Iran o Veneçuela. L’actor ha recitat uns versos de Gabriel Celaya, poeta social de la fi del franquisme, acabant amb la frase: «estamos tocando el fondo».

 

«Mami que nadie recuerda la guerra de mis abuelos

y al obrero que se levanta, lo llevan al matadero

 

Mami que voy pa la mani, y a lo mejor ya no vuelvo.

Mami que voy pa la mani y a lo mejor ya no .....»

 

Els versos cantats a cappella per Júlia Serrasolsas, de Ginesta, ha estat un moment de gran emoció en la concentració. També ha llegit versos Queralt Guinart de Kerrature.

 

Per la seva banda, Anna Algarra del col·lectiu la Pública a judici, ha recordat el seu cas en el qual es demanen elevades multes i fins a vuit anys de presó per a estudiants que es van manifestar 11 de maig de 2017 per reivindicar la baixada de preus de les taxes universitàries. El seu judici està previst pels dies 3 i 4 de juny vinent.

 

També va intervenir donant suport a Marcel Vivet l’exregidora de Ciutat Vella, Gala Pin, que ha donat un punt d’esperança explicant que de la resistència molts cops en sorgeix la construcció d’alternatives.

 

Ferran Muñoz, del grup de Suport a l’Adri ha fet també una intervenció on explica la gènesi de la seva lluita i ha denunciat que tot i l’arxivament de la causa contra l’Adrià, se n’ha obert una altra a membres del grup solidari a iniciativa de l’Ajuntament d’Esplugues.

 

Albert Botran, diputat a Madrid de la CUP, ha fet una crítica punyent al que ha anomenat corporativisme policial, afirmant que pretén imposar-se a la voluntat popular expressada a les urnes . També ha valorat la importància de les xarxes solidàries que eviten que els joves encausats optin per sortides individuals quan «la lluita col·lectiva sempre multiplica la força i ajuda a tirar endavant canvis estructurals».

 

 


ACTUALITAT

16/04/21

els-veins-de-llefia-reforcen-la-seva-reivindicacio-per-evitar-que-s-obri-un-bingo-en-una-zona-de-badalona-amb-alta-precarietat-foto-aavv-sant-mori-de-llefia

L’Ajuntament de Badalona va dir a la Generalitat que el local on es vol obrir un bingo a Llefià és apte per a ús recreatiu

El Govern català afirma que el permís definitiu per a obrir una sala on es practiqui el joc al barri depèn de l’obtenció de les llicències municipals d’obres i de l’exercici de l’activitat
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

15/04/21

veins-de-llefia-mostren-cartells-contra-la-instal-lacio-del-bingo-al-barri-davant-del-punt-on-es-vol-obrir-el-negoci-del-joc-foto-plataforma

Les entitats de Llefià en peu de guerra contra l’obertura d’un bingo en una zona molt castigada per la precarietat

La plataforma veïnal s’oposa a l’obertura a Badalona d’establiments que fomentin el joc i les apostes en llocs propers a centres educatius, sanitaris i socials
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

15/04/21

el-partit-guanyem-denuncia-persecusio-sindical-dins-de-la-guardia-urbana-de-badalona-i-n-acusa-l-equip-de-govern-foto-arxiu

Guanyem insta el cessament de la regidora de seguretat arran de l’estrany robatori a un líder sindical de la Guàrdia Urbana

El partit reclama una comissió d’investigació per esbrinar què hi ha darrere de l’estrany succés i denuncia la ‘criminalització de l’activitat sindical’ duta a terme des de l’equip de govern del PP de Badalona
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

13/04/21

imatge-de-la-taquilla-objecte-del-robatori-i-la-denuncia-presentada-font-sfp-fepol

Estrany robatori a dependències de la Guàrdia Urbana de Badalona amb accés restringit

Troben forçat el pany de la taquilla d’un delegat sindical i a l’interior hi localitzen una samarreta i un DNI sostret. L’afectat ha notat a faltar unes claus i un rellotge
Llegir l'article complet