Passin i vegin

Jordi Ribalaygue

Periodista de 'El Mundo'

Passin i vegin


twitter share   facebook share

Queden set mesos per a les eleccions municipals, com no deixa de repetir la propaganda que circula d’Albiol, també el vídeo en què esbronca uns presumptes okupes sorollosos que empipen a un bloc de La Salut. És el marge de temps que l’ex alcalde té per revifar la seva versió triomfadora a Badalona, la del populisme, i despendre’s de la que ha finiquitat amb fracàs el seu periple al front del PP català, la de fer de portaveu de Mariano Rajoy durant la fase més agitada del procés.

 

Seran set mesos on intensificar les fotos amb els seguidors als barris (i donar-ne fe a les xarxes socials) i d’estrènyer la mà a tort i a dret trepitjant carrer per fer oblidar l’orador poc hàbil al Parlament, eclipsat dins del constitucionalisme per la intensitat d’Inés Arrimadas i la intel·ligència de Miquel Iceta al faristol. En menys del que dura un embaràs, Albiol s’hi abocarà a tractar de convèncer de què no ha deixat de ser “el Xavi”, encara que hagi trepitjat molts passadissos aquests tres anys a Barcelona i Madrid representant unes sigles que exhibeix o oculta a conveniència.

 

L’ex alcalde ha donat el tret de sortida a la seva precampanya electoral ajustant-se als paràmetres d’un estil inconfusible: personalisme i espectacularització de la política. Tornen a evidenciar-se al seu recent vídeo, enèsim capítol de les polèmiques on Albiol sí es troba còmode. Ja li poden retreure demagògia o xenofòbia, que no hi ha cap polític a Catalunya amb una capacitat igual de girar la controvèrsia al seu favor, en presència mediàtica i en vots.

 

O és que algú creu que no li van ser rentables els escarafalls pel “Limpiando Badalona”? Igual que pel fulletó contra els gitanos romanesos, pel qual va ser absolt, a més.

 

L’últim curt on es fa gravar renyant uns okupes és (com hi acostuma) més una declaració d’intencions de centrar de nou la campanya en una prèdica inclement en seguretat i immigració que no un anticip de les polítiques que pugui garantir en cas de reinstauració albiolista a l’Ajuntament. Això, a l’igual que en el quatrienni 2011-2015, dependrà de la correlació de forces i de la cintura d’Albiol per congeniar dogmes i eventuals socis, que necessitarà si governa, donat que és improbable que algú assoleixi la majoria absoluta per si sol.

 

I amb set mesos per davant, els rivals fan mostres de voler competir en el mateix terreny: l’alcalde Pastor actua al ple amb un llençol cobert de centenars de factures impagades que recrimina al govern anterior i Guanyem tendeix a personificar-se en Sabater, sense aclarir encara si es presentarà sota una coalició més àmplia que a 2015. L’espectacle no hi faltarà. Així que passin i vegin.