'Moment MENAS'

Pilar Vallès

Llicenciada en Humanitats i activista

'Moment MENAS'


twitter share   facebook share

Llegim, malauradament, per enèssima vegada una piulada d'Albiol estigmatitzant, en aquesta ocasió, joves immigrants. Ja no ens sorprèn, ja no és notícia. I hem arribat aquí perquè obrim les portes a aquest discurs que no s'ajusta a la realitat, però que l'està construint. 

 

Quan governs d'esquerres deshumanitzen els menors i joves no acompanyats que 'circulan por la geografía catalana cometiendo delitos', el racisme va guanyant terreny. Quan mitjans de comunicació contribueixen a la imposició d'un marc mental amb simplesa argumentativa davant de problemàtiques multifactorials, la xenofòbia va guanyant terreny. Quan la justícia deixa anar tan ràpid els condemnats de La Manada, la violència masclista va guanyant terreny. I si així anem fent ens trobem com en una manifestació de rebuig a les violències masclistes hem posat una cadira perquè el feixisme -em sap greu utilitzar una paraula tan grossa- se senti convidat a asseure-s'hi.

 

Estem en el 'moment MENAS', mot que ens fa perdre de vista que al darrera hi ha infants amb noms i cognoms que es troben entre nosaltres sense família, potser hem de començar a entendre que aquests ara ja són els nostres infants. Com, doncs, els adults els preparem la seva nova llar? Per a qualsevol de les problemàtiques complexes de les nostres societats necessitem: compromís de col.laboració honesta entre administracions lluny dels -legítims- interessos electorals; responsabilitat dels mitjans de comunicació com a instruments que ens ajuden als ciutadans a la comprensió de la complexitat; barrera de contenció que no permeti la incorporació de discursos simples a realitats complexes.

 

Ens farem un favor com a societat si no volem perdre drets conquerits i, més important encara, si el que volem és iniciar passos endavant per transformar els reptes i problemàtiques complexes que tenim en aquest moment d'història que ens ha tocat viure.

 

Fotografia de Manuel Arena, de la concentració contra l'agressió sexual a Santa Coloma.