Hola Nadal, adéu cultura musical

Màrius Alfambra

Músic i membre de Generació del Ritme

Hola Nadal, adéu cultura musical


twitter share   facebook share

El passat dissabte 1 de desembre el nou govern municipal d'Alex Pastor va donar el tret de sortida a les activitats nadalenques amb el concert 'Hola Nadal' organitzat per Europa FM i en el que van actuar els cantants Álvaro Soler, Blas Cantó i els disc jockeys Wally López i Brian Cross. A ulls crítics només cal donar una ullada ràpida al cartell perquè sorgeixi una pregunta molt bàsica: On són les dones? Doncs, el talent femení és més viu que mai però el regidor d'Igualtat no s'ha preocupat de donar-les visibilitat. Sembla que no dóna importància a la representativitat com una de les qüestions bàsiques perquè les nenes i noies badalonines creixin amb referents musicals als quals seguir. Decebedor oi? Tot i això, fets com aquests no són gens sorprenents: és clar que l'objectiu del govern socialista no és fer política cultural amb perspectiva de gènere sinó campanya política de cara a les pròximes eleccions municipals.

 

Però la problemàtica va més enllà de la nul·la presència femenina al cartell: si ampliem el focus veurem altres qüestions que són dignes de reflexió i que com a ciutadans i ciutadanes crítiques no podem deixar passar per alt. El cost elevadíssim per a organitzar el concert, 133.000 euros, fa que la gravetat de l'assumpte sigui encara més gran. En aquest sentit, i amb tot el respecte envers els artistes programats, des de l'associació de músics 'Generació del Ritme' vam publicar a les nostres xarxes socials un comunicat on expressàvem el nostre profund descontentament amb l'esdeveniment per les següents raons: No hi ha cap dona en el cartell.

 

Són 133.000 € gastats en un dia que podrien anar destinats a equipar espais oblidats com els centres cívics amb material de so digne i en fer una programació estable durant tot l'any amb artistes emergents locals. No hi ha cap artista local. No hi ha diversitat de gèneres musicals que representin les diferents sensibilitats i comunitats de la ciutat.

 

Per evitar aquesta instrumentalització i democratitzar i enriquir l'escena musical badalonina seria interessant obrir un debat sobre quin model de gestió volem entre tots els col·lectius que aporten cultura musical a Badalona i donar-li visibilitat als mitjans. La música és una part molt important de la cultura que malauradament s'utilitza de forma partidista per reproduir i perpetuar unes lògiques de poder determinades. Cal entendre la música com una eina per crear comunitat, com un procés creatiu col·lectiu que genera ments lliures, reflexió i canvis en la nostra ciutat durant tot l'any. No podem acceptar una política municipal que promogui la cultura musical únicament com a bé de consum puntual en grans esdeveniments. Malgrat que la institució promogui la música sota aquestes lògiques, cal seguir treballant per mantenir viva la cultura de base, descentralitzada, als barris, feta per la gent i per a la gent. Doncs, com va dir Montserrat Roig 'la cultura és l'opció política més revolucionaria a llarg termini'.