Badalona, un Tió amb qui tothom s‘atreveix

Ricard Vila

Secretari de Forquilla Badalona

Badalona, un Tió amb qui tothom s‘atreveix


twitter share   facebook share

La tradició diu que quan arriba la nit de Nadal els petits de la família rodegen el tronc amb barretina i li canten tot estomacant-lo: 'Caga Tió ametlles i torrons no caguis arengades que estan massa salades....‘. El Tió sap que li tocaran les costelles, i que després de l ‘esbatussada el tornaran a guardar a l ‘armari fins l‘any vinent, tot i això no perd el somriure.

 

Passen els anys i cap dels governs municipals de colors diferents que hem tingut sembla adonar-se d‘una cosa. Sense un projecte planificat, detallat i acordat de promoció de la nostra ciutat, que sigui transversal governi qui governi, i perduri en el temps Badalona seguirà sent un tió vell i cansat, que ha viscut temps millors, i que sembla no agradar a ningú. Aquest tió ja no dóna ametlles i torrons, i qui se‘n fa càrrec no són els pares sinó un grapat de nens donant pals a tort i a dret, volen amb el mínim esforç treure el màxim rèdit polític.

 

Aquest any el projecte ha passat per una nova fira, l'enèssima en el calendari local, i amb l‘excusa de l‘encesa de llums de Nadal s'ha pensat a fer un concert en el passeig marítim.

 

Des de Forquilla, tot i reiterar la nostra manca de conformitat davant el sobreexplotat model de les fires, considerem positiu que es facin coses que, en primer lloc, aconsegueixin atreure visitants a Badalona i en segon lloc, ajudin als badalonins a valorar cada vegada més la seva ciutat. El desacord arriba quan aquest no serà un esdeveniment repetit en el temps, doncs el proper consistori poder decideix no fer-ho, o poder pensen que ja no volen o no poden gastar-se els 120.000€ que ha costat el concert d‘Europa FM.

 

L‘absència de planificació i programació en el temps condemna a l‘acte a quedar aïllat i oblidat pel proper any. De tenir noves edicions li concedeixes l‘oportunitat de ser repetit, millorat, reconegut i en darrera instància que es pugui convertir en popular i de referència. Tota aquesta feina ben feta durant un període llarg de temps és la que dóna fruits. La improvisació, la immediatesa o fer allò que està de moda o fa tothom no acaba convertint aquestes accions en un referent i per descomptat no serveixen de promoció de la ciutat.

 

Permeti'm que els hi digui que amb la mateixa cançoneta de tots els anys només acabaran recollint arengades i de les ben salades.