Avancem cap al Residu Zero: Ara és el moment!

Nora San Sebastian

Tècnica Superior en gestió de residus municipals a l'Agència de Residus de Catalunya i número 3 de la llista de la Badalona Valenta de Guanyem Badalona en Comú i ERC

Avancem cap al Residu Zero: Ara és el moment!


twitter share   facebook share

La política local té un paper clau en la lluita contra el canvi climàtic: les ciutats es troben a primera línia dels impactes sobre el clima i poden dur a terme actuacions directes i efectives per reduir les emissions i avançar cap a ciutats en transició. A més a més, aquestes actuacions van lligades a millores en la salut, l'entorn i la qualitat de vida de les persones.

 

En aquest sentit, malauradament Badalona estem a la cua dels municipis metropolitans respecte a la gestió dels residus, i és que la nostra ciutat és una de les que pitjor separa el paper-cartó, el vidre, els envasos i l'orgànica. L'any 2017, dels 36 municipis metropolitans, som els quarts per la cua, només el 26% dels residus són recollits separadament mentre que Tiana encapçala el rànquing amb el 79% de recollida selectiva. És a dir, que podríem dir que la població veïna separa els residus tres vegades millor que nosaltres.

 

Aquestes xifres tan preocupants es deuen en part al fet que des de 2010, any en què es va implantar la recollida selectiva de la fracció orgànica (contenidor marró) a tota la ciutat, no s'havia fet cap campanya informativa i de conscienciació fins al passat 2018 en què es va posar en marxa la campanya 'Fet i net', impulsada pel govern de Dolors Sabater, i que convidava la ciutadania a implicar-se i fer-se corresponsable de la cura de l'espai públic i la separació de residus.

 

Tampoc ha ajudat el fet que el contracte de neteja viària i recollida de residus urbans de Badalona (vigent de l'any 2010 al 2020) hagi sigut notícia els darrers mesos, a causa de les nombroses irregularitats detectades per una auditoria externa encarregada pel govern Sabater. Precisament, l'oposició municipal formada per PP, PSC, C's i PDeCat va ser qui va impedir iniciar els tràmits per reclamar a l'empresa FCC més de 4 milions d'euros facturats de més.

 

A Badalona ens cal, doncs, una forta sacsejada en el sistema de recollida i gestió de residus, fugint de populismes simplistes i amb eines clares i participatives, i és per això que he decidit fer el pas, i sumar-me al projecte de la Badalona Valenta de Dolors Sabater.

 

I és que com dèiem, el maig de 2020 acaba el contracte vigent de recollida de residus, que s'ha demostrat insuficient en molts aspectes. Això, unit al nou Acord Metropolità Residu Zero que planteja i exigeix canvis reals en els models de recollida per tal de complir els objectius fixats, ens obliguen a fer un canvi de rumb, replantejant aquest contracte i tot el que implica (estem parlant de 2 milions d'euros de despesa mensual), i obrint la seva definició a un procés ambiciós de participació ciutadana que interpel·li els i les badalonines a prendre partit en referència a aquest tema i, alhora, què està disposada a fer la ciutadania per tal de millorar el lloc de Badalona en el rànquing metropolità pel que fa a la qualitat de tractament de residus.

 

Algunes mesures que des de la Badalona Valenta posarem sobre la taula en aquest procés participatiu, amb una Estratègia de Residu Zero, seran les següents:

 

- Minimització del lliurament de publicitat a domicili i a la via pública.

- Promoció de l'economia de la reutilització i la reparació conjuntament amb empreses d'economia social.

- Foment de l'ús compartit i el consum responsable, començant per la contractació pública.

- Proves de contenidors amb identificació, sistema porta a porta, pagament per generació, etc.

- Especial atenció a la recollida de l'orgànica tant per part de la ciutadania com dels comerços, amb el foment del compostatge casolà i també comunitari.

- Foment de l'ús de les deixalleries municipals fixes i mòbils.

- Transformació d'antics quioscos en desús en deixalleries.

- Introducció de criteris ambientals a la taxa de recollida i tractament dels residus per incentivar la reducció i la separació de residus.

 

El nostre compromís és debatre amb la ciutadania de la ciutat, en tots els barris, aquestes mesures, per tal d'elaborar un full de ruta de la prevenció, separació i gestió dels nostres residus i definir el nou contracte.

 

Aquest és el nostre compromís, perquè no podem esperar més, si no volem que sigui massa tard. Ens hi posem?

 

*Aquest és un contingut patrocinat que L'Independent posa a disposició de les diferents formacions polítques de la ciutat.