ACTUALITAT


Quatre entitats cíviques de Badalona creen la coordinadora 25 N per afrontar la violència de gènere i el masclisme


La Federació de dones, la Federació d'Associacions de veïns i veïnes de Badalona, Comissions Obreres i UGT uneixes els esforços per crear una xarxa ciutadana que doni suport a les dones en casos d'agressió o discriminació.


d-esquerra-a-dreta-reyes-solaz-silvia-delgado-rocio-mateos-i-cati-merino-en-la-presentacio-de-la-plataforma-25n
 D'esquerra a dreta, Reyes Solaz, Sílvia Delgado, Rocío Mateos i Cati Merino en la presentació de la plataforma 25N


Tomeu Ferrer - 15/11/21         

twitter share   facebook share

Quatre entitats de Badalona: la Federació de Dones, La Federació d'Associacions de Veïns de Badalona (FAVB), CCOO del Barcelonès nord i UGT també de la comarca del Barcelonès nord, han constituït la plataforma 25 N, dia en què es commemora la jornada contra la violència a les dones. La presentació s'ha fet al centre cívic de La Salut i hi han participat Rocío Mateos, presidenta de la Federació de Dones; Sílvia Delgado, vocal de la FAVB; Cati Merino, de les dones de CCOO del Barcelonès Nord i Reyes Solaz, secretaria comarcal de la UGT al Barcelonès nord.

 

La creació de la nova plataforma té com a objectiu treballar de manera conjunta en la defensa dels drets de les dones, especialment per prevenir i tractar els casos de les violències de gènere. Significa, segons ha dit Rocío Mateos, un pas endavant perquè implica un treball en xarxa organitzat de manera que cada setmana es posaran en comú els casos que arribin a les respectives seus per intentar donar resposta en positiu.

 

Fins al moment, expliquen que les diferents organitzacions ja atenien els casos que els hi arribaven. Ara amb la nova organització es farà una tasca més conjuntada i servirà també per tenir una sola veu per dialogar amb les administracions. En aquest sentit, cada local de les entitats participants en l'acord serà un punt d'informació i ajuda per a les dones que tinguin problemes de violència en qualsevol de les seves formes, ha manifestat Mateos.

 

La presidenta de la Federació de dones de Badalona ha posat sobre la taula una dada esgarrifosa, el nombre de dones mortes, assassinades, ja suma 1.118. Al respecte ha criticat la diferent percepció social que hi ha al voltant de les morts de dones. Així, ha destacat que els assassinats ja superen els casos de morts causades pel terrorisme, però que socialment la gent hi té una mirada diferent en el cas de les dones.

 

Reyes Solaz, de la UGT, ha explicat que en l'àmbit de les empreses es donen resistències dels empresaris a aplicar als convenis el protocol d'encalçament laboral, 'intenten derivar-ho cap als plans d'igualtat' explica. En aquest sentit ha indicat que en la vida laboral es donen molts casos de falta de respecte i micromasclismes que poden agafar formes diverses com  comentaris i intromissions en la dignitat de les treballadores.

 

Sílvia Delgado, vocal de la FAVB, va sintetitzar la intenció de la suma d'entitats per aturar la tendència creixent que, davant l'augment d'agressions a les dones, el nombre de denúncies que es presenten és decreixent.  'Cada vegada les dones que pateixen violència de qualsevol mena estan pitjor ateses', ha dit. En aquest sentit ha reclamat més recursos públics a l'atenció. A més ha denunciat el fet que la pressió social faci que les dones s'atreveixin cada cop menys a denunciar quan reben agressions.

Per la seva banda, Cati Merino, de les dones de CCOO del Barcelonès Nord, ha destacat que en els seus estatuts, CCOO es defineix com a sindicat feminista. En aquest sentit ha destacat que més del 50% de la població laboral no té igualtat en drets laborals per causa de gènere. En concret ha posat l'exemple del sector de la dependència, majoritàriament atès per dones, que pateix una alta taxa de precarietat laboral, cosa que s'explica perquè en el sector privat s'ha concebut l'atenció a la gent gran com un negoci.

 

La nova coordinació suposarà que hi hagi protocols d'actuació comuns quan una dona es presenti a denunciar el seu cas en qualsevol dels locals de les quatre entitats esmentades. Així, si cal suport psicològic, la resposta serà ràpida, tant si és necessari suport davant d'una denúncia o cal una acció davant l'Ajuntament de Badalona, faran més força les associacions que operen juntes.

 

La coordinadora farà un acte reivindicatiu el 25 de novembre vinent a la plaça de la Vila de Badalona on es llegirà un manifest conjunt i un grup artístic farà un petit espectacle on es mostrarà la pressió social que pateixen les dones en la vida quotidiana. Abans, el 19 de novembre es farà una jornada a la seu del Museu de Badalona on es parlarà de la situació de la dona afganesa  i de les dificultats de les dones que han d'emprendre el dur camí de l'exili.

 

 

 

 

 


TEATRE I MÚSICA

26/11/21

un-moment-de-l-actuacio-de-musica-i-pintura-foto-independent-de-badalona

Mozart i l’òpera del seu temps, inspiren la pintura de Judith Themistanjioglus als dijous del Conservatori

La sonoritat dels instruments i el 'divertimento' de la música han inspirat en directe la mà de la pintora badalonina
Llegir l'article complet
ESPORTS

26/11/21

guanyadores-i-guanyadors-de-la-cursa-de-reguliatat-del-centre-excursionista-de-badalona-foto-independentbdn

Àngels Giménez i Flora Abril dobles campiones de la 66a cursa de la regularitat del Centre Excursionista de Badalona

En la prova també ha estat guardonada la parella formada per Manel Rega i Francisco Javier Ruíz
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

25/11/21

un-grup-de-ballarines-de-l-assaig-ha-fet-un-espectacle-en-el-qual-es-mostra-la-por-i-preevencio-amb-la-qual-les-dones-s-anfronten-a-lavida-quotidiana-foto-independent

Badalona diu ‘no’ a qualsevol violència contra les dones i si a la seva llibertat plena

Un acte a la plaça de la Vila serveix per presentar la coordinadora 25N, en el dia que reivindica la fi de les agressions de tota mena contra les dones
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

24/11/21

foto-d-una-tallada-de-llum-d-inicis-del-2021-a-sant-roc-foto-arxiu

Amb l’arribada del fred es produeix la primera apagada massiva de llum a Sant Roc

La plataforma Sant Roc som Badalona pregunta on són els equips de treball promesos per Albiol l’any passat per buscar solucions als talls d’electricitat als barris de la ciutat?
Llegir l'article complet