CULTURA


El futur de la Mobba enceta el debat sobre cultura, creació i l’impuls econòmic que aquestes activitats poden crear a Badalona


L’anàlisi de la situació de l’antiga fàbrica desemboca en una reflexió sobre la dura realitat dels equipaments culturals a la ciutat


un-moment-de-la-intervencio
 


Tomeu Ferrer - 19/11/21         

twitter share   facebook share

El Grup de Treball sobre la Mobba va convocar dijous al vespre una jornada al museu de Badalona. Si originalment la idea era defensar la conversió de l’antiga fàbrica en un centre de creació artística i cultural, el contingut real va esdevenir una reflexió sobre la cultura a la ciutat, la necessitat de preservar el patrimoni industrial i la possibilitat de convivència entre equipaments, activitat cultural que en altres indrets impulsa el creixement econòmic.

 

Cal destacar que, tot i que la jornada estava organitzada pels defensors de la continuïtat de la Mobba, també hi van assistir veïns de la zona, partidaris de la supressió de l’edifici. Aquests van fer una intervenció assenyada i dialogant, seguint la tònica de l’acte.

 

El programa era ambiciós. Jordi Rogent, arquitecte i antic responsable a Barcelona del patrimoni industrial, va parlar sobre «els nous usos del patrimoni industrial». El també arquitecte i activista cultural, Xavier Basiana va tractar de «l’experiència de gestió de la Nau Ivanov i la Nau Bostik» al barri de la Sagrera a Barcelona. En tercer lloc, va intervenir Ramon de los Heros, que va explicar la seva experiència de «quinze anys de creació autogestionada» a la Mobba. Marta Borreguero, badalonina i gestora cultural a l’Hospitalet de Llobregat es va estendre sobre els efectes positius de la simbiosi de l’existència de centres de creació cultural respecte a la població i els sectors artístics. També va parlar un represetant de l’EASD Pau Gargallo, de Badalona i de l’artista badaloní que treballa a l’Hospitalet, Bart Calero.

 

De la Fabra i Coats al Parlament de Catalunya

 

Rogent va contar en la seva intervenció com han canviat les percepcions de l’administració respecte als equipaments industrials. De ser objectiu a abatre al seu salvament i conversió en centres d’atracció cultural i dinamització ciutadana. Així va posar com a exemple, la conversió del Vapor vell de Sants en una biblioteca i una escola. A Madrid, una central elèctrica en desús ara és la seu del CaixaForum. Tornat a Barcelona, la iniciativa privada ha convertit els lofts de luxe una fàbrica al passatge Bac de Roda, al Poblenou. La Nau Gaudí, de Mataró, ara és una dependència municipal, i al barri barceloní de Sant Andreu, al centre fabril de la Fabra i Coats, a banda de locals per cultura i el barri, s’ha convertit part del recinte en habitatge social. I a la fi, el Parlament de Catalunya ocupa el que havia estat l’arsenal i després un palau per a la reina d’Espanya.

 

Xavier Basiana, arquitecte, activista veïnal i ara militant cultural, va explicar les experiències de transformació de dues plantes fabrils, la Nau Ivanov i la Nau Bostik, en centres de creació cultural i activisme veïnal. Les conversions van aprofitar en el primer cas el moviment dels jocs olímpics, que van fer possible que Norman Foster s’impliqués en l’operació urbanística. Un i altre edificis van ser comprats inicialment per Basiana i quan el projectes estaven llençats van ser assumits per l’Ajuntament de Barcelona.

 

L’artista del Dimoni defensa l’autogestió a la Mobba

 

Ramon de los Heros, és l’artista que realitza cada any el Dimoni a Badalona. Va explicar la seva experiència de quinze anys de creació des de la Mobba. Va parlar de l’atracció que la fàbrica va suposar per a fins a set grups teatrals de Badalona i dels mecanismes d’autogestió que van permetre fins fa poc que els locals fessin una funció artística i al mateix temps s’evités la degradació de l’edifici. També ha manifestat la intenció sempre mantinguda de tenir bones relacions amb els veïns de la contrada.

 

 


Badalonina i activista cultural

 

Marta Borreguero, com a badalonina i gestora cultural a l’Hospitalet, va mostrar la seva convicció que és possible l’existència d’equipaments culturals que aportin benefici per a la societat i que tot plegat usi el ric patrimoni industrial català.

 

 

El representant del Pau Gargallo va glossar la importància en l’àmbit formatiu de l’existència d’espais de creació en els quals els alumnes d’art puguin desenvolupar les seves idees durant els estudis i després. Per la seva banda, Bart Calero, un artista que també treballa a l’Hospitalet va mostrar, com a badaloní la seva decepció per no poder treballar des de la seva ciutat.

el-debat-a-la-fi-de-l-acte-va-estar-animat

Sense valor arquitectònic

 

Una veïna del barri on se situa la Mobba va fer una intervenció contundent i alhora respectuosa. Es va queixar de la situació de disset anys d’insalubritat i perill que han percebut durant molt temps els veïns. Ha estimat que l’edifici arquitectònicament no té cap valor i ha insistit en el fet que la situació d’abandó de l’edifici i el risc que això suposa per als veïns.

 

I entre les intervencions finals del públic algunes destacades. Així, s’han sentit laments sobre el malestar d’equipaments culturals, com l’antic escorxador, la clínica del Carme o la fàbrica de la CACI, tancada sense data d’obertura, o la ciutat del bàsquet que finalment ha quedat en només el nom. Entre els assistents hi havia la nova regidora de Cultura, de l’ajuntament, Anna Maria Lara, que va prendre bona nota de les opinions expressades.

 

TEATRE I MÚSICA

26/11/21

un-moment-de-l-actuacio-de-musica-i-pintura-foto-independent-de-badalona

Mozart i l’òpera del seu temps, inspiren la pintura de Judith Themistanjioglus als dijous del Conservatori

La sonoritat dels instruments i el 'divertimento' de la música han inspirat en directe la mà de la pintora badalonina
Llegir l'article complet
ESPORTS

26/11/21

guanyadores-i-guanyadors-de-la-cursa-de-reguliatat-del-centre-excursionista-de-badalona-foto-independentbdn

Àngels Giménez i Flora Abril dobles campiones de la 66a cursa de la regularitat del Centre Excursionista de Badalona

En la prova també ha estat guardonada la parella formada per Manel Rega i Francisco Javier Ruíz
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

25/11/21

un-grup-de-ballarines-de-l-assaig-ha-fet-un-espectacle-en-el-qual-es-mostra-la-por-i-preevencio-amb-la-qual-les-dones-s-anfronten-a-lavida-quotidiana-foto-independent

Badalona diu ‘no’ a qualsevol violència contra les dones i si a la seva llibertat plena

Un acte a la plaça de la Vila serveix per presentar la coordinadora 25N, en el dia que reivindica la fi de les agressions de tota mena contra les dones
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

24/11/21

foto-d-una-tallada-de-llum-d-inicis-del-2021-a-sant-roc-foto-arxiu

Amb l’arribada del fred es produeix la primera apagada massiva de llum a Sant Roc

La plataforma Sant Roc som Badalona pregunta on són els equips de treball promesos per Albiol l’any passat per buscar solucions als talls d’electricitat als barris de la ciutat?
Llegir l'article complet