ACTUALITAT


Una manifestació contra 'l’estafa' de la pujada del rebut de la llum mobilitza centenars de persones a Badalona


Mentre una part de la marxa cridava en favor de considerar que tenir subministrament elèctric és un dret, una altra reclamava la nacionalització de les elèctriques


capcalera-de-a-manifestacio-just-a-l-inici-de-la-marxa-foto-tomeu-ferrer
 Capçalera de a manifestació just a l'inici de la marxa foto: Tomeu Ferrer


Redacció - 24/11/21         

twitter share   facebook share

Unes 600 persones, en el moment en què l’assistència ha estat més nodrida, s’han manifestat a Badalona “contra la pujada del rebut de la llum”. La marxa ha sortit de la plaça Pep Ventura i ha acabat a la plaça de la Vila. Entre els manifestants només es podien veure els logotips de les associacions de veïns, encara que a l’acte s’hi ha adherit una gran quantitat d’entitats cíviques, culturals i econòmiques i la totalitat dels partits polítics amb presència a l’ajuntament.

 

La pancarta que obria la manifestació la portaven inicialment dones representants de les associacions veïnals i feministes de Barcelona. A segona i terceres files s’hi podien veure l’alcalde de la ciutat, Rubén Guijarro i regidors de diversos partits, tant de la majoria governant com Aïda Llauradó d’En Comú Poden, i Anna Maria Lara, d’ERC, i MIguel Jurado, del PP. Més enrera, a prop d’on s’ha situat una pancarta que duia un grup que feia crits en favor de la nacionalització de les elèctriques, hi havia el regidor, Toni Flores, de Guanyem Badalona.

 

Entre els crits fets a la marxa s’ha pogut escoltar, “la llum és un dret, no un privilegi”, “no a la pujada de la llum”, o “volem el que és nostre, llum, pa i sostre”. I cap a la fi de la manifestació, el grup més combatiu reclamava “elèctriques: nacionalització”. En tots els casos el malestar amb les elèctriques i les pujades de preus que de manera ininterrompuda apliquen, era palès. Això ha fet que si al principi hi havia unes 300 persones, a la meitat de la manifestació s’hi havia sumat una xifra similar fins a totalitzar unes 600 persones.

 

‘Acabar con los enchufes’

 

No faltaven entre els manifestants al·lusions a les portes rotatòries, una pancarta afirmava: “para acabar con los abusos, acabar con los enchufes”, fenomen que vincula la tolerància dels dos grans partits espanyols, PP i PSOE amb el fet que molts dels seus dirigents passin a formar part dels consells d’administració de les empreses elèctriques quan deixen els seus càrrecs. Felipe González està al consell d’administració de Naturgy. Elena Salgado és consellera de Chilelectrica, filial d’Endesa. Josep Borrell va ser membre del consell d’Abengoa i sancionat per infracció molt greu per operar amb informació privilegiada. 

José Maria Aznar, líder del PP, va ser empleat d’Endesa entre 2011 i 2014, També l'any passat, al setembre, Iberdrola fitxava l'exministra d'Agricultura i Medi Ambient, Isabel García Tejerina, i l'antiga titular d'Ocupació, Fátima Báñez, totes dues del PP, per a dues de les filials al Brasil i Mèxic. També ha passat per la companyia d’origen basc el popular Ángel Acebes, exministre de l’Interior i de Justícia.

 

Ocupar Endesa

 

En arribar a la plaça de la Vila, Julio Molina, president de la Federació d’Associacions de veïns de Badalona (FAVB) ha fet una crida a mantenir la mobilització també fora de la ciutat. El dirigent ha afirmat que la pròxima acció hauria de ser una ocupació dels locals d’Endesa o de qualsevol altra empresa elèctrica.

 

La periodista badalonina, Sara Muñoz, ha llegit el manifest unitari, mentre el públic cridava els eslògans unitaris. De la banda de la manifestació on hi havia les organitzacions més combatives s’ha convocat a viva veu a una concentració davant de la patronal Foment del Treball, a Barcelona, en solidaritat amb els treballadors del metall de Cadis.
TEATRE I MÚSICA

26/11/21

un-moment-de-l-actuacio-de-musica-i-pintura-foto-independent-de-badalona

Mozart i l’òpera del seu temps, inspiren la pintura de Judith Themistanjioglus als dijous del Conservatori

La sonoritat dels instruments i el 'divertimento' de la música han inspirat en directe la mà de la pintora badalonina
Llegir l'article complet
ESPORTS

26/11/21

guanyadores-i-guanyadors-de-la-cursa-de-reguliatat-del-centre-excursionista-de-badalona-foto-independentbdn

Àngels Giménez i Flora Abril dobles campiones de la 66a cursa de la regularitat del Centre Excursionista de Badalona

En la prova també ha estat guardonada la parella formada per Manel Rega i Francisco Javier Ruíz
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

25/11/21

un-grup-de-ballarines-de-l-assaig-ha-fet-un-espectacle-en-el-qual-es-mostra-la-por-i-preevencio-amb-la-qual-les-dones-s-anfronten-a-lavida-quotidiana-foto-independent

Badalona diu ‘no’ a qualsevol violència contra les dones i si a la seva llibertat plena

Un acte a la plaça de la Vila serveix per presentar la coordinadora 25N, en el dia que reivindica la fi de les agressions de tota mena contra les dones
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

24/11/21

foto-d-una-tallada-de-llum-d-inicis-del-2021-a-sant-roc-foto-arxiu

Amb l’arribada del fred es produeix la primera apagada massiva de llum a Sant Roc

La plataforma Sant Roc som Badalona pregunta on són els equips de treball promesos per Albiol l’any passat per buscar solucions als talls d’electricitat als barris de la ciutat?
Llegir l'article complet