CINEMA


Altsasu (Gau Hura): Sols el poble salva al poble


El documental, estrenat a El Círcol, mostra la tragèdia viscuda per vuit joves al poble navarrès, tan propera a la repressió viscuda pel badaloní Marcel Vivet


imatge-del-col-loqui-posteriorment-al-visionat-del-documental-d-alsasu-foto-elisenda-folc
 Imatge del col·loqui posteriorment al visionat del documental d'Alsasu foto: Elisenda Folc


Elisenda Folc - 09/02/22         

twitter share   facebook share

El Círcol va projectar, dimarts 8 de febrer, Altsasu (Gau Hura). Aquest impactant documental que es mou entre el treball d’investigació i el relat personal dels protagonistes i les seves famílies. Posteriorment, s’ha fet un col·loqui on han participat el seu codirector, Marc Perramón; Aritz Leoz ,portaveu de l’associació Altasasukoak Aske; l’activista badaloní i represaliat polític, Marcel Vivet i la diputada al Parlament, per Guanyem Catalunya, vinculat a la CUP i exalcaldessa de Badalona, Dolors Sabater.

 

El film s'emmarca en unes imatges que ens endinsen en els verds paisatges bascos, els carrers mullats, el frontó trencat i les cases buides. Tot plegat ens situa darreres de les finestres per acostar-nos a descobrir i jutjar per nosaltres mateixos la injustícia i la impotència d’un muntatge d’Estat que pretén atemorir i retallar la llibertat per sotmetre als joves i a la societat civil.

Però a la vegada el film narra com la força popular i el moviment assembleari encapçalat per les mares, pares i familiars dels vuits joves, agrupat en Altsasukoak Aske, durant mil dies, mil missatges, mil petons, fan possible a la fi, girar el discurs i alliberar als joves.

Aritz Leoz, portaveu d’Altsasukoak Aske, en el col·loqui posterior, va explicar al públic com es van organitzar des de l'endemà a la detenció, com van lluitar en diferents fronts per combatre el relat mediàtic i, sobretot, com van viure i compartir el patiment dels vuit encausats.

Per fer possible aquesta obra Marc Perramón va compatir l’esperit i la complicitat amb la qual s’ha gravat i que la fa tan especial.

En el col·loqui, Marcel Vivet va expressar la seva ràbia en veure’s reflectit en moltes escenes que ell també ha viscut, i ha constatat com l’Estat necessita aquests muntatges per atemorir la població, “fins i tot l’advocat de la Generalitat era més dur que el mateix fiscal”, va contar. Recordar que Marcel Vivet, té una condemna en primera instància de cinc anys i un dia de presó per desordres, atemptat contra l’autoritat i lesions que, de ratificar-se en les instàncies superiors enviaria el militant polític badaloní entre reixes.

Dolors Sabater va avançar que el seu grup polític ha fet una pregunta al Parlament sobre el paper dels mossos d’esquadra en els desnonaments. En aquest sentit, va preguntar sobre el paper jugat per l’ajuntament d'Altsasu, a Navarra, davant d’aquestes injustícies. Al fil d’aquesta intervenció, l'exalcaldessa va recordar que el 2015 es va desmuntar la unitat antiavalots municipal, coneguda com a Omega per reconvertir-la i donar-li una funció més preventiva.

 

El documental seguirà el seu recorregut i el  9 de febrer està prevista una nova presentació al Zumzeig Cooperativa de Barcelona.

 


ACTUALITAT

21/05/22

els-manifestants-volen-preservar-l-espai-proper-a-les-tres-xemeneies-fent-un-parc-natural

La marxa per un gran parc natural al litoral reclama una alternativa sostenible per al parc de les 3 xemeneies

Diverses entitats caminaran pel parc fluvial del Besòs duent a terme activitats reivindicatives durant el matí de diumenge 22
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

20/05/22

un-moment-de-la-presentacio-de-la-mostra-de-les-arpilleres-a-l-ateneu-de-sant-roc-foto-pablo-d

Inaugurada l’exposició “L’habitatge és un dret” del grup 'arpilleres en acció' de l’Ateneu Sant Roc

l'Agrupació de dones fa retrats crítics del problema social en què s'ha convertit la manca d'una política que garanteixi l'accés a un sostre digne.
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

18/05/22

la-sala-d-actes-de-l-associacio-de-veins-del-centre-es-va-omplir-per-la-presentacio-de-caliu-foto-ateneu-barcelones-nord

L'Associació Caliu presenta a Badalona la seva iniciativa per crear una cooperativa d'habitatge en cessió d'ús

El col·lectiu preveu construir habitatges sostenibles amb aportacions assequibles en projectes a llarg termini amb la col·laboració del sector públic
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

14/05/22

un-nen-amb-un-cartell-en-la-protesta-de-2018-a-la-placa-de-la-vila-demanant-places-de-p3

Les famílies de 180 nens i nenes de Badalona sense plaça a l’escola pública s’organitzen per defensar els seus drets.

El dèficit afecta especialment els barris de Canyadó, Centre i Progrés i és una constant estructural a la ciutat, on es fan molts pisos, però no es construeixen paral·lelament centres escolars ni serveis públics.
Llegir l'article complet