CONVIURE


L'associació de veïns de Coll i Pujol celebra els seus 25 + 1 anys reivindicant l'essència d'aquest cèntric barri de Badalona


Una exposició a Pompeu Fabra reclama més atenció a aquest sector de la ciutat i recorda el seu passat senyorial i industrial mentre exigeix solucions als seus problemes actuals


la-mostra-es-pot-veure-fins-diumenge-a-la-placa-pompeu-fabra
 La mostra es pot veure fins diumenge a la plaça Pompeu Fabra


Tomeu Ferrer - 26/03/22         

twitter share   facebook share

L'associació de veïns de Coll i Pujol ha muntat una exposició a la plaça de Pompeu Fabra on es mostra la seva història i també la història del barri, des de l'època romana fins a l'actualitat. En la mostra s'exposen les reivindicacions dels veïns en la tasca inacabable de fer més habitable aquesta part de Badalona.

 

Els impulsors de l'exposició expliquen que la seva idea era celebrar el 25è aniversari l'any passat 'quan tocava', però que la pandèmia ha fet ajornar aquesta festa fins el 2022. Per tant, celebren els 25 + 1 anys. L'origen de l'entitat el situen els seus impulsors en la inquietud política que tenien alguns veïns, entès el concepte polític com interès pel bé comú, segons explica Francesc Castillo, portaveu del col·lectiu veïnal. I quan havien preparat la mostra, l'esclat de la guerra a Ucraïna va fer que el local de la plaça de Pompeu Fabrà fos ocupat per la solidaritat fins la setmana passada.

 

Una de les dèries dels membres de l'entitat veïnal és destacar que Coll i Pujol és un barri, no un carrer. El fet que l'esmentada via travessi de dalt a baix el barri ha fet que molts badalonins i badalonines no tinguin present que Coll i Pujol és molt més. Així, els veïns recorden que el barri, amb una altra fesomia, ja existia en temps dels romans. I que la residència de Joan Coll i Pujol, alcalde de Barcelona, no tenia res que envejar al palau de la família Arnús, ja que també tenia un estany al bell mig d'una amplia zona enjardinada.

 

Però, el passat gloriós no fa oblidar els problemes que tenen els veïns i que fonamenten l'acció de l'associació que els representa. Castillo explica que el mur que es va construir per encabir l'estació de metro de Pompeu Fabra, embassa el cabal que baixa per la riera i hi ha domicilis que quan plou una mica fort s'omplen d'aigua. Una altra reivindicació és la pacificació del carrer de la camèlia, un indret que canalitza un enorme tràfic, i que s'usa en massa ocasions com a pàrquing 'no només per gent de Badalona, sinó per persones d'altres pobles que hi deixen els cotxes tot el dia', conten. I, sense sortir d'aquest punt es podria afegir una altra reivindicació: els guals que haurien de facilitar l'accés a les voreres de les persones amb mobilitat limitada i que a la pràctica no permeten la circulació dels carrets.

 

El barri de Coll i Pujol té diverses zones diferenciades a causa de diferents urbanitzacions, va ser un barri mixt entre zones industrials i residencials; actualment, però predominen els habitatges per davant de les indústries.

 

La part superior el barri topa amb l'autopista C-31. En aquest punt també hi ha reclamacions veïnals que afecten els laterals de la via ràpida. Al barri hi havia empreses de gran anomenada a Badalona, com Can Llamas, o l'empresa de Francesc Artigas, que va urbanitzar el que seria el barri que duu el seu nom, també a Badalona. I recordant grans empreses, a Coll i Pujol hi havia Montalfita, del tèxtil, que va ocupar també un espai ampli al barri. Precisament la urbanització d'alguns terrenys industrials és també una reclamació viva dels seus veïns.

 

L'associació de veïns reclama també que el seu barri sigui dotat d'un centre d'atenció primària, ara s'han de traslladar fins a la plaça de la medicina, al CAP, doctor Robert. També volen una llar d'infants pública, ja que a Coll i Pujol hi ha en marxa diversos projectes que impliquen la construcció de 800 nous habitatges, sense comptar amb el solar de Can Llamas.

 

Altres reclamacions de la gent de Coll i Pujol son un casal de gent gran i una biblioteca. Sobre aquest últim equipament, els veïns recorden que un edifici construït al carrer Vall Llebrera va ser cedit pel constructor a l'Ajuntament. En aquest sentit, consideren que a l'immoble, un cop adequat per al seu nou ús, es podria ubicar un equipament com la tant reivindicada biblioteca.

 

 


ACTUALITAT

21/05/22

els-manifestants-volen-preservar-l-espai-proper-a-les-tres-xemeneies-fent-un-parc-natural

La marxa per un gran parc natural al litoral reclama una alternativa sostenible per al parc de les 3 xemeneies

Diverses entitats caminaran pel parc fluvial del Besòs duent a terme activitats reivindicatives durant el matí de diumenge 22
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

20/05/22

un-moment-de-la-presentacio-de-la-mostra-de-les-arpilleres-a-l-ateneu-de-sant-roc-foto-pablo-d

Inaugurada l’exposició “L’habitatge és un dret” del grup 'arpilleres en acció' de l’Ateneu Sant Roc

l'Agrupació de dones fa retrats crítics del problema social en què s'ha convertit la manca d'una política que garanteixi l'accés a un sostre digne.
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

18/05/22

la-sala-d-actes-de-l-associacio-de-veins-del-centre-es-va-omplir-per-la-presentacio-de-caliu-foto-ateneu-barcelones-nord

L'Associació Caliu presenta a Badalona la seva iniciativa per crear una cooperativa d'habitatge en cessió d'ús

El col·lectiu preveu construir habitatges sostenibles amb aportacions assequibles en projectes a llarg termini amb la col·laboració del sector públic
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

14/05/22

un-nen-amb-un-cartell-en-la-protesta-de-2018-a-la-placa-de-la-vila-demanant-places-de-p3

Les famílies de 180 nens i nenes de Badalona sense plaça a l’escola pública s’organitzen per defensar els seus drets.

El dèficit afecta especialment els barris de Canyadó, Centre i Progrés i és una constant estructural a la ciutat, on es fan molts pisos, però no es construeixen paral·lelament centres escolars ni serveis públics.
Llegir l'article complet