ACTUALITAT


Entitats socials de Badalona inicien un procés per establir prioritats que afrontin les vulnerabilitats que castiguen els ciutadans


Omnium Cultural aplega diverses organitzacions cíviques que combaten les xacres socials més importants a la ciutat per tal de buscar plegats alternatives que millorin la vida de la majoria


imatge-de-la-trobada-d-entitas-socials-de-badalona-foto-omnium-cultural
 Imatge de la trobada d'entitats socials de Badalona foto: Omnium Cultural


Tomeu Ferrer - 29/04/22         

twitter share   facebook share

Representants de diverses entitats socials de Badalona van iniciar, dijous 28 d’abril, un procés que vol detectar les necessitats socials més urgents de la ciutat. El mecanisme hauria de culminar en una mena de cimera, uns Estats Generals, o un Consell de Ciutat, que fixarien les prioritats d’actuació que guiarien futures accions per a les organitzacions populars i que es plantejarien també a les administracions públiques, l’ajuntament en primer lloc.

 

La trobada es va realitzar per iniciativa d'Òmnium Cultural sota la fórmula de Fòrum Obert, amb el títol: 'com fem front a les vulnerabilitats?'. Aquesta actuació estaria emmarcada en el lema de l’entitat cultural: lluites compartides. Eduardo Alessandria, del Barcelonès Nord, i Natàlia Touzon, van representar l’organització cívica a la reunió.

 

A la fi de la reunió, tots els participants van estar d’acord a convocar-ne una de nova. La idea de fons seria, segons es va dir a la trobada, fixar diverses prioritats que, com va passar a la primera legislatura municipal de Badalona impulsin la ciutat cap a cotes de més justícia social i atenció a les persones que més ho necessiten. En aquest sentit, es va recordar que amb la conquesta de la democràcia, el primer ajuntament escollit va fixar dues fites: fer escoles i els (Plans Especials de Reforma Interior), PERI,  pels barris de la ciutat. I l’aplicació d’aquestes línies va transformar a fons la ciutat, de tal forma que l'escola pública va passar del 20% al 50% del total, segons va dir Pedro Jesús Fernández, de l'Associació de Veïns de Canyadó.

 

A la trobada, realitzada al Centre Cívic de La Salut, es van presentar alguns dels problemes que provoquen vulnerabilitats a la població. Així, Carles Sagués, en nom de la Plataforma Sant Roc som Badalona, va parlar dels grans dèficits en habitatge que hi ha a Badalona i les conseqüències que per a les classes més desafavorides té l’especulació, en forma de marginació social i proliferació de màfies que s’aprofiten de la carència de sostre a preus assequibles fins i tot per persones amb feina.

 

Julio Molina, de la Federació d’Associacions de Veïns de Badalona, va reclamar en la seva intervenció aconseguir petits i grans consensos, sense defugir reivindicacions de base com, per exemple, que les persones que han vingut a treballar puguin accedir a legalitzar la seva situació a l’Estat espanyol, perquè aquest dret és el que dona pas a la resta de drets que se’n deriven.

 

També va intervenir una representant Yolanda Caballero, del Grup de Dones de Llefià, que va presentar el treball que ha fet aquesta associació per millorar la seguretat de les dones tant al barri com a la resta de la ciutat, el pla es denomina camins Lila.

 

En el torn d’intervencions es van plantejar accions que ja es tiren endavant en barris habitualment considerats com a susceptibles de vulnerabilitats. L’absentisme escolar, la manca de participació electoral, que a zones de Sant Roc arriba a suposar un 90% d’abstenció, o l’aflorament de la malaltia mental com a element sorgit de la pandèmia de la Covid, van ser aspectes debatuts.

 

No van faltar intervencions crítiques i autocrítiques. Així, Enrique Lara, de l’associació de veïns de Sant Roc i de la FAVB va afirmar que 'tenim les butxaques buides d’idees'. Per tant, es va criticar que, moltes vegades les administracions sí que fan inversions, però les limiten al totxo, oblidant que també cal invertir en les persones.

 

També es van sentir les opinions d’entitats com Stop Mare Mortum o les que intenten ajudar les badalonines i badalonins que necessiten suport econòmic en forma de Renda Mínima o l’Ingrés Mínim Vital. També es van fer denúncies com que el projecte Bon Dia, destinat a la integració social de menors, fa quatre anys que està aturat.

 

De fons, tots reconeixien que un dels grans problemes que té Badalona és que tot i haver-hi a la ciutat una gran necessitat suport social per a la població més vulnerable. En aquest sentit, s’ha argumentat que els últims temps la inversió pública per habitant està a la cua de Catalunya, mentre fa quatre exercicis que hi ha excés de tresoreria, diners públics que es recapten i no es destinen a millorar la vida de les badalonines i els badalonins.

 


ACTUALITAT

21/05/22

els-manifestants-volen-preservar-l-espai-proper-a-les-tres-xemeneies-fent-un-parc-natural

La marxa per un gran parc natural al litoral reclama una alternativa sostenible per al parc de les 3 xemeneies

Diverses entitats caminaran pel parc fluvial del Besòs duent a terme activitats reivindicatives durant el matí de diumenge 22
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

20/05/22

un-moment-de-la-presentacio-de-la-mostra-de-les-arpilleres-a-l-ateneu-de-sant-roc-foto-pablo-d

Inaugurada l’exposició “L’habitatge és un dret” del grup 'arpilleres en acció' de l’Ateneu Sant Roc

l'Agrupació de dones fa retrats crítics del problema social en què s'ha convertit la manca d'una política que garanteixi l'accés a un sostre digne.
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

18/05/22

la-sala-d-actes-de-l-associacio-de-veins-del-centre-es-va-omplir-per-la-presentacio-de-caliu-foto-ateneu-barcelones-nord

L'Associació Caliu presenta a Badalona la seva iniciativa per crear una cooperativa d'habitatge en cessió d'ús

El col·lectiu preveu construir habitatges sostenibles amb aportacions assequibles en projectes a llarg termini amb la col·laboració del sector públic
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

14/05/22

un-nen-amb-un-cartell-en-la-protesta-de-2018-a-la-placa-de-la-vila-demanant-places-de-p3

Les famílies de 180 nens i nenes de Badalona sense plaça a l’escola pública s’organitzen per defensar els seus drets.

El dèficit afecta especialment els barris de Canyadó, Centre i Progrés i és una constant estructural a la ciutat, on es fan molts pisos, però no es construeixen paral·lelament centres escolars ni serveis públics.
Llegir l'article complet