CINEMA


Tarará: l'epopeia de la solidaritat cubana amb els afectats de Txernòbil es presenta a Badalona


El Cinema del Círcol presenta a les 18,30 hores del 2 de maig la pel·lícula Tararà, un documental sob re l'ajut que Cuba va donar als afectats, especialment nenes i nens, per l'accident nuclear de Txernòbil. L'acte està Organitzat pel Círcol de Badalona i el casal d’amistat amb Cuba de Badalona.


tarara
 Cartell de la pel·lícula que es projecta al cinema del Círcol


Redacció - 02/05/22         

twitter share   facebook share

A la presentació de la pel·lícula s'ha anunciat la presència del seu director: Ernesto Fontán. Aquesta és precisament l'òpera prima d'Ernesto Fontán: Tarará, la història de Txernòbil a Cuba, resulta valuosa perquè fa visibles uns successos sobre els quals no hi ha gaire informació, o bé es troba atomitzada i dispersa, però que val la pena conèixer. Que el rescat es faci amb testimonis de primera mà, comptat pels seus protagonistes, fa que el punt de vista de l'espectador s'ubiqui tan a prop com sigui possible dels fets referits, sumant interès. Es tracta del rol que va exercir el govern cubà en l'atenció mèdica de més de 26 mil nens, víctimes de la tragèdia ocorreguda el 1986 a la planta nuclear emplaçada a la ciutat ucraïnesa de Txernòbil.

 

A mitjans dels vuitanta l'economia soviètica estava en crisi a causa de l'intent de no perdre terreny a la carrera armamentista contra els Estats Units, que havia efectuat una inversió rècord en el seu aparell militar, amb l'anomenada Guerra de les Galàxies. La decisió soviètica va implicar, entre altres coses, reduir dràsticament els pressupostos d'àrees clau, com els destinats al manteniment de les seves centrals nuclears (entre les quals Txernòbil, que llavors formava part de la Unió Soviètica) i la salut pública. Per això, quan es va produir l'accident, el sistema sanitari no comptava amb els mitjans mínims per poder atendre les desenes de milers de casos greus, derivats de l'alta exposició a la radiació alliberada per l'explosió del reactor.

 

A partir d'aquesta tragèdia, Fidel Castro crea una unitat sanitària per brindar a aquests nois l'atenció necessària. Dos d'ells, ja adults, comparteixen els records d'aquells dies en un espanyol en què persisteix la marca de l'accent eslau. A les memòries el patiment es barreja amb les sorpreses de trobar-se en una terra aliena, on fa calor en lloc de fred, on les fruites abunden i poden anar a la platja. La majoria d'aquests nens van ser allotjats al barri de Tarará, zona residencial als afores de l'Havana, on hi ha les cases on vivien les famílies adinerades abans de la Revolució. També hi havia les instal·lacions on els nens cubans passaven els seus campaments d'estiu.

 

Aquests testimonis resulten el més ric de Tarará i Fontán els reforça utilitzant abundant i interessant material d'arxiu per mostrar la vida quotidiana dels nois ucraïnesos i la manera com es van anar adaptant a viure a l'illa. Que llavors ja travessava dificultats davant la imminent caiguda del bloc soviètic. Aquesta riquesa no té, però, un correlat estilístic, limitant-se a reproduir la paraula dels testimonis davant de càmera.


ACTUALITAT

30/07/22

imatge-d-arxiu-del-pont-del-petroli-foto-amb

L’Independent de Badalona aixeca el peu de l’accelerador durant l’agost

Aquesta publicació redueix la seva periodicitat aprofitant l’època estival mentre prepara la represa al setembre
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

29/07/22

instal-lacio-solar-que-ocupa-el-sostre-d-un-bloc-de-pisos

Badalona té només 167 instal·lacions solars en teulades, una xifra que gairebé tripliquen altres municipis catalans amb població semblant

La ciutat perd pistonada en la construcció d’equipaments solars si es compara amb municipis com Terrassa que compta amb 449 o de Sabadell que en té 404.
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

29/07/22

grup-municipal-de-guanyem-badalona-en-una-foto-d-arxiu

Guanyem Badalona força un ple extraordinari el setembre per aprovar els ‘bons consum local’

La mesura, que ha d’injectar 200.000 euros al comerç, la restauració i els mercats municipals, no es va tirar endavant perquè es va presentar sense temps per analitzar-la
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

20/07/22

roda-de-premsa-del-grup-de-treball-de-la-mobba-foto-tomeu-ferrer

El Grup de Treball de la Mobba ofereix un acord a ajuntament i veïns per conciliar el futur parc verd i la factoria de creació cultural

El jutjat contenciós administratiu estima íntegrament el recurs presentat pels defensors de l’edifici i i el manté com a bé cultural d’interès local
Llegir l'article complet