PATRIMONI I HISTÒRIA


Els ibers del Turó d'en Boscà baixen a saludar al poble romà de Baetulo


Com ja es tradicional, l’últim cap de setmana d’abril Baetulo s’ha vestit de blanc, púrpura i escarlata en la Magna Celebratio romana.


un-moment-de-la-recreacio-historica-de-la-visita-dels-ibers-a-baetulo-foto-pablo-diaz-flores
 Un moment de la recreació històrica de la visita dels ibers a Baetulo foto: Pablo Diaz Flores


Elisenda Folc - 04/05/22         

twitter share   facebook share

La dissetena edició de la Magna Celebratio celebrada entre el 28 d’abril i l’1 de maig ha estat, com sempre, un èxit organitzatiu que ha omplert l’antiga vila romana de tallers per exemple de l’amulet romà, l’artífex, bossa de pell, corona de flors, figures de fang, pintura mural. Ens han ensenyat a blanquejar i tenyir, a fer cordes, a treballar l'os per fer objectes, a aprendre a jugar com els romans, a fer mosaics, a conservar d'aliments, a gaudir amb materials i instruments d'escriptura, fer servir la pell per fer peces, i utilitzar tècniques per teixir.

A més s’han obert els diferents espais patrimonials com les termes i el decomanus, la casa dels dofins, la casa de les heures, el mosaic de torre vella dins l’escola Cultural, els fonaments del teatre romà i l’espai de la plaça de la Constitució o de la República.

Enguany s’ha posat en rellevància la vestimenta romana, amb una exposició al vestíbul del Museu, però la nota pintoresca ha estat la visita dels ibers del Turó d’en Boscà al campament romà, on a més s’han trobat amb els seus germans de la tribu cossetana de Calafell.

El recorregut dels representants de la societat del poblat ibèric, anomenat també a la seca com Baitolo, va fer una primera parada al barri de Bonavista on van saludar als veïns i veïnes i es van aprovisionar de viandes i aigua pel viatge. Va continuar per l’antiga riera ara transformada en el Torrent de la Font, i van fer una entrada triomfal per la porta nord del cardo maximus.

Al llarg de tot el matí i bona part de la tarda, aquest grup de laietans van interactuar amb els habitants i visitants de la Fira, saludant al grup de legions i gladiadors romans, felicitant l’organització del museu de Badalona, gaudint dels tallers i representacions i aprenent dels ibers cossetans de Calafell amb els quals es van fer moltes fotos i, fins i tot, van arribar a la Rambla a tocar de mar.

La iniciativa descrita té les arrels en les diferents festes locals on els veïns i veïnes s’impliquen i guarneixen la ciutat. La intenció no és altra que passar-ho bé i fer més magna la celebratio, a la vegada que els veïns aprenem de les nostres arrels i recreem la nostra història.


ACTUALITAT

21/05/22

els-manifestants-volen-preservar-l-espai-proper-a-les-tres-xemeneies-fent-un-parc-natural

La marxa per un gran parc natural al litoral reclama una alternativa sostenible per al parc de les 3 xemeneies

Diverses entitats caminaran pel parc fluvial del Besòs duent a terme activitats reivindicatives durant el matí de diumenge 22
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

20/05/22

un-moment-de-la-presentacio-de-la-mostra-de-les-arpilleres-a-l-ateneu-de-sant-roc-foto-pablo-d

Inaugurada l’exposició “L’habitatge és un dret” del grup 'arpilleres en acció' de l’Ateneu Sant Roc

l'Agrupació de dones fa retrats crítics del problema social en què s'ha convertit la manca d'una política que garanteixi l'accés a un sostre digne.
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

18/05/22

la-sala-d-actes-de-l-associacio-de-veins-del-centre-es-va-omplir-per-la-presentacio-de-caliu-foto-ateneu-barcelones-nord

L'Associació Caliu presenta a Badalona la seva iniciativa per crear una cooperativa d'habitatge en cessió d'ús

El col·lectiu preveu construir habitatges sostenibles amb aportacions assequibles en projectes a llarg termini amb la col·laboració del sector públic
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

14/05/22

un-nen-amb-un-cartell-en-la-protesta-de-2018-a-la-placa-de-la-vila-demanant-places-de-p3

Les famílies de 180 nens i nenes de Badalona sense plaça a l’escola pública s’organitzen per defensar els seus drets.

El dèficit afecta especialment els barris de Canyadó, Centre i Progrés i és una constant estructural a la ciutat, on es fan molts pisos, però no es construeixen paral·lelament centres escolars ni serveis públics.
Llegir l'article complet