EDUCACIó


Les famílies de 180 nens i nenes de Badalona sense plaça a l’escola pública s’organitzen per defensar els seus drets.


El dèficit afecta especialment els barris de Canyadó, Centre i Progrés i és una constant estructural a la ciutat, on es fan molts pisos, però no es construeixen paral·lelament centres escolars ni serveis públics.


un-nen-amb-un-cartell-en-la-protesta-de-2018-a-la-placa-de-la-vila-demanant-places-de-p3
 Un nen amb un cartell en la protesta de 2018 a la plaça de la Vila demanant places de P3


Tomeu Ferrer - 14/05/22         

twitter share   facebook share

Les famílies de 180 nens i nenes de Badalona que volen inscriure els seus fills i filles a l’escola pública han decidit organitzar-se davant la dificultat per obtenir plaça. Per això han iniciat un procés de mobilització. Però, el mateix problema es dona en l’ensenyament secundari i, pares i mares de nenes i nens de les dues franges de la formació han decidit treballar plegats.

 

'Just fa uns dies vam voler fer la inscripció a l’ensenyament públic per als nostres fills que haurien de fer P3, vam trucar a l’Oficina Municipal d’Escolarització i la resposta que vam assolir va ser que no hi ha prou places per tots els sol·licitants. Per això ens van suggerir que duguéssim els nens a l’escola privada o a la concertada', explica Rafael Segovia. Fins i tot, aquest pare afirma que els van manifestar que si no volien dur els nens i nenes a les escoles privades o concertades, que no calia que les escolaritzessin perquè l’ensenyament en l’etapa inicial no és obligatori.

 

La qüestió afecta especialment als barris de Centre i Progrés i també a Casagemes i a Riera Canyadó, segons han constatat les famílies. I, precisament a la banda del centre de la ciutat és on hi ha una concentració més gran d’escoles concertades i privades.

 

La sensació de les mares i els pares és que han topat amb una de les dificultats endèmiques de la ciutat: la falta de places per a l’educació pública. Això després que en la transició es fes, des de l’ajuntament, un grandíssim esforç per afrontar aquest dèficit. Ara, es constata que els temps han canviat i l’administració local ha afluixat en la necessària tensió en favor de l’escola de qualitat a la qual tinguin accés totes les veïnes i tots els veïns, independentment de la seva situació econòmica.

 

La manca de previsió no és flor d’un dia. A Badalona es posen en marxa grans promocions immobiliàries, com els pisos situats al canal del Gorg, sense que paral·lelament es pensi que les famílies que hi aniran a viure necessitaran escola. I situacions com aquesta es repeteixen a Riera Canyadó o a la mateixa plaça Pompeu Fabra, amb promocions immobiliàries en marxa, sense projectes d’escola pública paral·lels.

 

Les famílies mobilitzades s’han posat en contacte amb la Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de la ciutat, (FAMPAS), i amb les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya, (AFFAC) i també amb les famílies que l’any 2018 van tirar endavant a Badalona una mobilització per assegurar la plaça pública per als seus fills i filles.

Una primera tasca del grup de mares i pares és iniciar una ronda de contactes amb els grups municipals amb presència a l’Ajuntament de Badalona per fer-los-hi conèixer la situació. En l’àmbit de govern, s’ha demanat reunió amb la regidora d’ensenyament: Aïda Llauradó, al regidor del districte: David Torrents i també a l’alcalde de la ciutat, Rubén Guijarro. A més, es gestionen reunions amb els serveis territorials d’Ensenyament, FAMPAS i AFFAC, i amb els sindicats.

El temor que tenen mares i pares és que la situació de manca de places públiques s’allargui en el temps. En aquest sentit, argumenten que l’Escola Ventós Mir té pendent la construcció del seu nou immoble i que aquest procés pot durar fins a tres anys, i que es mantenen situacions difícils d’explicar com la de l’Escola Badalona Port, que fa la seva tasca en barracots i en un lloc amb una gran intensitat de trànsit rodat, que perjudica la tasca formativa i posa en qüestió la seguretat de tota la comunitat educativa.

En les reunions que han mantingut pares i mares del col·lectiu, s’ha decidit que les gestions a fer s’acompanyaran de mobilitzacions al carrer que mostrin el problema al conjunt de la ciutadania de Badalona. Es preparen encartellades i accions sorpresa, que es perfilaran en una reunió a finals de maig. També s’ha creat un perfil a twitter amb el nom: @senseplaçabdn amb el qual pensen fer arribar les seves accions i opinions.

 


ACTUALITAT

21/05/22

els-manifestants-volen-preservar-l-espai-proper-a-les-tres-xemeneies-fent-un-parc-natural

La marxa per un gran parc natural al litoral reclama una alternativa sostenible per al parc de les 3 xemeneies

Diverses entitats caminaran pel parc fluvial del Besòs duent a terme activitats reivindicatives durant el matí de diumenge 22
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

20/05/22

un-moment-de-la-presentacio-de-la-mostra-de-les-arpilleres-a-l-ateneu-de-sant-roc-foto-pablo-d

Inaugurada l’exposició “L’habitatge és un dret” del grup 'arpilleres en acció' de l’Ateneu Sant Roc

l'Agrupació de dones fa retrats crítics del problema social en què s'ha convertit la manca d'una política que garanteixi l'accés a un sostre digne.
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

18/05/22

la-sala-d-actes-de-l-associacio-de-veins-del-centre-es-va-omplir-per-la-presentacio-de-caliu-foto-ateneu-barcelones-nord

L'Associació Caliu presenta a Badalona la seva iniciativa per crear una cooperativa d'habitatge en cessió d'ús

El col·lectiu preveu construir habitatges sostenibles amb aportacions assequibles en projectes a llarg termini amb la col·laboració del sector públic
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

12/05/22

una-de-les-activitats-participatives-protagonitzada-pel-club-arquers-de-badalona-foto-arquers-de-badalona

El club d’arquers de Badalona haurà de deixar el seu camp de tir on TUGSAL projecta fer instal·lacions de pàdel

L’entitat esportiva badalonina demana ajut a l’ajuntament per trobar un camp alternatiu
Llegir l'article complet