CULTURES


Perifèria: un viatge a un temps molt proper


Un documental presentat a Casa Orlandai mostra la situació que es vivia els anys 60 del segle passat a la metròpoli de Barcelona, les lluites veïnals i el disseny Pla Popular de Sant Coloma de Gramenet fet per Xavier Valls.


un-moment-de-la-presentacio-del-documental-periferies-a-la-casa-orlandai-de-barcelona-foto-pablo-diaz-flores
 Un moment de la presentació del documental Perifèries a la Casa Orlandai de Barcelona foto: Pablo Díaz Flores


Pablo Díaz Flores - 16/07/22         

twitter share   facebook share

Perifèria és un documental que viatja entre el passat i el pressent de Santa Coloma de Gramenet i que els seus protagonistes, Jordi i Xavi Valls. han extrapolat a les altres ciutats de la metròpoli de Barcelona.

I es que les onades migratòries dels anys 60 al barcelonès van trobar un territori desestructurat, sense urbanitzar i amb moltes necessitats d’habitatge per a una població amb pocs recursos econòmics.

Es va imposar l’especulació en aquestes ciutats dormitoris i els veïns i veïnes es van haver d’organitzar per aconseguir una plaça, una escola o un equipament digne, asfalt i clavegueram pel carrer i transport públic.

El documental se centra en la figura de Xavier Valls, que va ser l’arquitecte que va fer el Pla Popular, una experiència pionera de participació ciutadana. Per cert, Valls va ser assassinat per ETA el 1987 en l’atemptat d’Hipercor.

Però, el reportatge també s’obre, com les branques d’un arbre, a altres temes, d’una forma poètica i passional. Així, relaciona la memòria històrica amb temes de gran actualitat, com el canvi climàtic, la problemàtica de la vivenda i la nova immigració.

El documental es va projectar dimecres, 13 de juliol, a la Casa Orlandai de Barcelona, dintre del cicle Veus per la República. Posteriorment es va fer un col·loqui moderat per Elsa Corominas on van intervenir els protagonistes i productors, Xavi Valls i Jordi Valls, a més de Joana Conill.


ACTUALITAT

30/07/22

imatge-d-arxiu-del-pont-del-petroli-foto-amb

L’Independent de Badalona aixeca el peu de l’accelerador durant l’agost

Aquesta publicació redueix la seva periodicitat aprofitant l’època estival mentre prepara la represa al setembre
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

29/07/22

instal-lacio-solar-que-ocupa-el-sostre-d-un-bloc-de-pisos

Badalona té només 167 instal·lacions solars en teulades, una xifra que gairebé tripliquen altres municipis catalans amb població semblant

La ciutat perd pistonada en la construcció d’equipaments solars si es compara amb municipis com Terrassa que compta amb 449 o de Sabadell que en té 404.
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

29/07/22

grup-municipal-de-guanyem-badalona-en-una-foto-d-arxiu

Guanyem Badalona força un ple extraordinari el setembre per aprovar els ‘bons consum local’

La mesura, que ha d’injectar 200.000 euros al comerç, la restauració i els mercats municipals, no es va tirar endavant perquè es va presentar sense temps per analitzar-la
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

20/07/22

roda-de-premsa-del-grup-de-treball-de-la-mobba-foto-tomeu-ferrer

El Grup de Treball de la Mobba ofereix un acord a ajuntament i veïns per conciliar el futur parc verd i la factoria de creació cultural

El jutjat contenciós administratiu estima íntegrament el recurs presentat pels defensors de l’edifici i i el manté com a bé cultural d’interès local
Llegir l'article complet