ACTUALITAT


En marxa la negociació que condiciona el PDU de les Tres xemeneies a canvi de ‘vitaminar’ econòmicament el Besòs


Una partida d’escacs de gran transcendència es juga discretament entre bambolines amb Badalona com a protagonista i podria tenir el seu desenllaç després de vacances


taula-de-negociacio-amb-janet-sanz-i-dolors-sabater-i-nora-san-sebastian-per-la-banda-badalonina-foto-guanyem-badalona
 Taula de negociació, amb Janet Sanz i Dolors Sabater i Nora San Sebastián per la banda badalonina foto: Guanyem Badalona


Tomeu Ferrer - 19/07/22         

twitter share   facebook share

Una negociació es manté amb discreció. Com en l’aldea d'Astèrix, una petita força política condiciona el seu vistiplau al Pla de les Tres Xemeneies a un compromís seriós d’inversió de la Generalitat i l’AMB als barris de l'eix Besòs, que estan entre els més deprimits de l’àrea metropolitana. El desenllaç podria saber-se després de vacances, segons les fonts consultades.

 

Un dels plans urbanístics més transcendents per al futur de l’àrea del Besòs és el Pla Director Urbanístic (PDU) de les Tres xemeneies. Perquè aquest projecte tiri endavant s’han de complir algunes condicions. Per un costat s’hauria de modificar l’estatut del Consorci Besòs per permetre que la Generalitat i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) hi poguessin entrar. Els dos organismes han manifestat diversos cops el seu interès per convertir el PDU en un hub audiovisual i en un conjunt de zones residencials que podrien hostatjar fins a 4.500 habitatges.

 

I aquí comença una partida d’escacs, que va tenir dos capítols el mes passat. Per un costat Guanyem Badalona va votar en l’últim ple municipal de juny contra la modificació de l’estatut del consorci del Besòs. En una inusual coincidència els seus vots es van sumar als del PP. El resultat és el bloqueig de l’entrada dels nous socis al consorci, ja que per fer-ho cal que tots els ajuntaments afectats hi estiguin d’acord.

 

A principis juliol Guanyem Badalona com a força municipalista i Guanyem Catalunya com a força parlamentària es van reunir amb Janet Sanz, regidora de Barcelona i presidenta del Consorci del Besòs i amb Carme Ribas, gerent de la institució, per obrir la negociació que desbloquegi la situació.

 

En una roda de premsa celebrada l’11 de juliol, Guanyem va mostrar les cartes de la negociació. La idea seria aconseguir que tant la Generalitat com l’AMB es comprometin dins de l’Agenda del Besòs en un pla que permeti 'reconduir els greuges i la deixadesa que han patit aquests barris', segons va indicar en un comunicat. Es tracta d’una operació per ‘vitaminar’ una zona deprimida. En aquest sentit, la regidora badalonina, Nora San Sebastián, que també és consellera metropolitana, recorda el greuge que per als barris de les poblacions de la riba del Besòs significa la manca d’inversions executades en aquest àmbit, si es comparen amb les fetes i acabades en l’Eix del Llobregat.

 

Actuacions reclamades

 

I quines serien les actuacions que reclama Guanyem? Les van explicitar en el contacte amb Janet Sanz. Es contemplen en el compromís de Govern de Guanyem Badalona adoptat per als anys 2015-2018 i que inclou mesures de transformació social i també inversions concretes en habitatges, educació i ocupació. Aquestes mesures són vigents i haurien d’incloure’s als nous estatuts del consorci.

 

Ras i curt, es tracta d’obtenir contrapartides que ajudin a sortir-se'n a una de les zones més deprimides de Catalunya, com és el Besòs. Al mateix temps, cal pensar que s’intentarà minimitzar el risc que, segons Guanyem, suposaria construir 4.500 habitatges en una zona que molts estudis consideren que és inundable.

 

El 70% dels barris més vulnerables

 

El territori Besòs és l’espai amb la concentració més gran de barris vulnerables de la metròpoli de Barcelona. Actualment, 19 dels 27 barris més deprimits d’aquesta zona es concentren a l’eix Besòs, cosa que representa un 70,4%. Aquesta situació persisteix des dels anys 90. Així es desprèn de l’informe “La vulnerabilitat residencial als barris del Besòs”, que és una actualització de la diagnosi sobre l’estat de l’habitatge i la vulnerabilitat urbana al territori Besòs, segons l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona.

 

El moviment veïnal també pressiona

 

El moviment veïnal de les poblacions de l’Eix del Besòs també ha denunciat l’abandó inversor que afecta molts barris d’aquesta zona on abunden les rendes baixes, els alts i índex d'atur, el baix nivell de formació i els problemes de delinqüència. Per això les entitats han posat en marxa la Coordinadora Veïnal del Baix Besòs, que aplega les federacions d'associacions de veïns de Barcelona, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs i Montcada i Reixac i té l'objectiu de ser una nova 'força tractora' al territori.

 

El pròxim moviment, a setembre?

 


ACTUALITAT

30/07/22

imatge-d-arxiu-del-pont-del-petroli-foto-amb

L’Independent de Badalona aixeca el peu de l’accelerador durant l’agost

Aquesta publicació redueix la seva periodicitat aprofitant l’època estival mentre prepara la represa al setembre
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

29/07/22

instal-lacio-solar-que-ocupa-el-sostre-d-un-bloc-de-pisos

Badalona té només 167 instal·lacions solars en teulades, una xifra que gairebé tripliquen altres municipis catalans amb població semblant

La ciutat perd pistonada en la construcció d’equipaments solars si es compara amb municipis com Terrassa que compta amb 449 o de Sabadell que en té 404.
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

29/07/22

grup-municipal-de-guanyem-badalona-en-una-foto-d-arxiu

Guanyem Badalona força un ple extraordinari el setembre per aprovar els ‘bons consum local’

La mesura, que ha d’injectar 200.000 euros al comerç, la restauració i els mercats municipals, no es va tirar endavant perquè es va presentar sense temps per analitzar-la
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

20/07/22

roda-de-premsa-del-grup-de-treball-de-la-mobba-foto-tomeu-ferrer

El Grup de Treball de la Mobba ofereix un acord a ajuntament i veïns per conciliar el futur parc verd i la factoria de creació cultural

El jutjat contenciós administratiu estima íntegrament el recurs presentat pels defensors de l’edifici i i el manté com a bé cultural d’interès local
Llegir l'article complet