EDUCACIÓ


Guanyem Badalona planteja crear un cos cívic per garantir la seguretat dels entorns escolars a la ciutat


El nou organisme tindria uniformes propis i estaria connectat amb la Unitat de Seguretat Viària de la Guàrdia Urbana.


dues-regidores-i-un-regidor-de-guanyem-davant-de-l-escola-ventos-mir-foto-tomeu-ferrer
 Dues regidores i un regidor de Guanyem davant de l'escola Ventós Mir foto Tomeu Ferrer


Tomeu Ferrer - 05/09/22         

twitter share   facebook share

Guanyem Badalona planteja la creació d’un cos cívic que es responsabilitzi de garantir un entorn escolar segur. Les persones que en formarien part estarien coordinades amb la Guàrdia Urbana, concretament amb la Unitat de Seguretat Viària de la Guàrdia Urbana. El partit polític considera també que cal habilitar talls temporals de trànsit coincidint amb les entrades i sortides dels alumnes de les instal·lacions escolars; l’impuls d’iniciatives com el bicibus i la creació d’espais de petó i adeu per als escolars, a més d’humanitzar els entorns de les escoles i parcs infantils.

 

La presentació de les propostes per a l’educació l’ha feta Guanyem en una roda de premsa a prop d’una de les escoles que els darrers temps han suscitat més queixes a causa de la pressió automobilística: l’Escola Ventós Mir.

 

La roda de premsa l’han feta tres dels quatres representants de Guanyem: David Guerrero, Nora San Sebastián i Carme Martínez.

 

David Guerrero ha emmarcat la posició de Guanyem en «El seguiment de les diverses reivindicacions de l’any passat i les que comencem aquest curs». En concret, el regidor ha explicat que «avui volem centrar les nostres propostes en la pacificació dels entorns escolars i en la recuperació dels espais per a la ciutadania». Els entorns escolars, segons Guerrero, «any rere any genera problemàtiques i reivindicacions de les famílies i també de la resta de les comunitats escolars. Ha reconegut que fa molts anys que és parlar de propostes, però també que fa molts anys que no s’avança en la seva realització.

 

Per a Guerrero, que abans de ser regidor havia estat màxim representant de les Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Badalona (AMPA), ha indicat que l’acció de pacificar els entorns escolars, «és perfectament viable per part de l’ajuntament». Només cal una priorització en les actuacions que es poden fer. Aquestes accions haurien de ser acompanyades per les comunitats escolars. En consens hauria d’incloure la resta d’entitats i associacions dels entorns de les escoles.

 

Tallar el tràfic a les sortides de classe

 

Les propostes concretes presentades per Guanyem, que, en aquest sentit, ha penjat pancartes a diferents punts dels camins escolars. D’entrada el partit afirma que cal que l’ajuntament faci pedagogia de la seguretat amb les famílies. Així, Nora San Sebastián ha indicat que 'per garantir que els alumnes i les seves famílies puguin arribar a les escoles amb seguretat, algunes accions són fer talls de tràfic coincidint amb les entrades i sortides a les escoles. 'Aquesta demanda no és només nostra, és de tota la comunicat educativa', a més de pacificar els entorns escolars cal millorar els dits camins amics creats fa temps i que han quedat només en pintades a terra. Altres iniciatives són l’impuls del bicibus que funcionen en altres municipis. Per tot plegat i a desgrat d’algunes actuacions que s’han fet a petició d’escoles concretes, la regidora ha reclamat «voluntat política» per part de l’ajuntament.

 

Per tot el que s’ha indicat més amunt, «Des de Guanyem plantegem la creació d’un cos propi, especialitzat en la seguretat, que garanteixi aquest apartat a tots els entorns escolars». Seria un cos, 'amb cara i ulls, que es coordinaria amb els responsables municipals de seguretat viària. Aquest cos tindria «els seus uniformes, amb mitjans propis per comunicar-se, amb protocols per relacionar-se amb la Guàrdia Urbana, per garantir la seguretat a totes les escoles de la ciutat» ha dit Nora San Sebastián.

 

El cos que vol crear Guanyem seria «un cos propi, especialitzat i professionalitzat», segons ha manifestat el partit d’esquerres local. Hauria, per tant, de tenir dotació econòmica pròpia i fugir de voluntarismes. La vinculació al consistori podria dependre d’alguna empresa municipal, segons han manifestat. Abans s’havien assajat accions amb agents per vigilar el compliment de les normes contra la Covid als entorns escolars. Ara el que es vol és establir un mecanisme de seguretat estable per a les contrades escolars.

 

Guàrdia urbana insuficient

 

Pel que fa a la possibilitat que la Guàrdia Urbana assumís la nova tasca, San Sebastián ha explicat que «a priori ens han dit que per a les tasques típiques de seguretat, no hi ha prou efectius, per tant, cal crear el cos especialitzat».

 

Un cos com el que vol crear Guanyem no existeix en cap dels ajuntaments de l’entorn, segons ha reconegut Nora San Sebastián.

 

Guerrero ha detallat també que a més de pacificar els entorns escolars es vol recuperar per a la ciutadania aquests àmbits. Es vol no només assegurar la seguretat de les famílies sinó també la comoditat en l’entrada i la sortida als centres. En aquest sentit, el regidor ha esmentat els casos dels entorns de les escoles Rafael Alberti i Rafael de Casanovas, també a l’escola Llorenç Artigues a Lloreda, i el col·legi Mercè Rodoreda on hi ha unes voreres àmplies per a les famílies. Pel que fa a l’escola Llibertat hi ha un compromís perquè aquell entorn es dignifiqui i es facin millores per a convertir aquell espai en un lloc que permeti la convivència a les famílies i la resta dels barris.

 

Les accions que Guanyem voldria serien posar mobiliari urbà i actuacions bàsiques com revistar l’enllumenat dels entorns dels centres escolars. També es demana més seguretat perquè aquest estiu en algunes escoles s’han produït entrades que han malmès, per exemple, horts escolars .

 

Casos concrets

 

Un esment especial del grup municipal de Guanyem ha estat per l’escolar Badalona Port, de la qual les associacions de mares i pares han fet queixes per les dificultats de les voreres per on han d’arribar els i les alumnes, passos de vianants que no són segurs i aparcaments que no compleixen les mesures necessàries.

 

En relació amb les reivindicacions esmentades, el grup polític demana a l’ajuntament que faci coses més enllà de comunicats i «paraules buides» agafi un lideratge que doni resposta a les peticions de la comunitat educativa de cada centre.

 


ACTUALITAT

01/10/22

un-moment-de-la-conferencia-a-la-sala-d-actes-del-museu-de-badalona-foto-e-folch

Ca l’Andal una masia que resisteix el pas del temps

Un estudi mostra la singularitat de l’històric edifici de Badalona, tot i que alerta del perill per a la casa que representa el forat de la teulada.
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

30/09/22

taula-de-la-xerrada-d-anticapitalistes-bcn-nord-foto-tomeu-ferrer

Denuncien que privatitzar les pensions fa que els jubilats xilens cobrin de retir només el 24% del que rebien treballant

Un acte d’Anticapitalistes Badalona afirma que després de 41 anys de la privatització a Xile moltes persones amb més de 80 anys continuïn treballant per evitar la misèria
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

29/09/22

foto-de-l-acte-de-presentacio-de-comunalitat-bdn-sud-foto-arxiu

El projecte Comunalitat BDN.Sud destina 350.000 euros a escolarització, habitatge i a la recuperació econòmica després de la Covid-19.

Els fons els aporta el Departament de Treball i la nova entitat la formen associacions cíviques, cooperatives, fundacions i l’Ajuntament de Badalona.
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

28/09/22

concentracio-d-activistes-contra-operacions-especulatives-a-la-placa-de-la-vila-foto-tomeu-ferrer

El ple de Badalona aprova el projecte del PDU de les Tres Xemeneies que implica la construcció de 1.844 pisos

La decisió es pren amb els vots favorables de PSC, ERC, Junts i el PP: el vot contrari de Guanyem i l’abstenció d’En Comú Podem
Llegir l'article complet