CONVIURE-MEDI AMBIENT


“El PDU de les tres xemeneies no garanteix que s’executi el hub audiovisual, el que sí que garanteix és que es facin els pisos”


Guanyem critica que darrere del pla per urbanitzar l’àrea de l’antiga tèrmica del Besòs hi ha l’afany pel negoci privat en lloc de potenciar un parc litoral pensat per a les persones


sabater-furdada-i-hoyos-en-l-acte-de-guanyem-moderat-per-nora-san-sebastian
 Sabater, Furdada i Hoyos en l'acte de Guanyem, moderat per Nora San Sebastián foto: Tomeu Ferrer


Tomeu Ferrer - 14/09/22         

twitter share   facebook share

Roger Hoyos, representant de l’Entesa per un gran parc al litoral del Besòs, ha afirmat en la taula rodona convocada per Guanyem: “El hub audiovisual no figura al Pla de Desenvolupament Urbanístic (PDU) de les tres xemeneies, els pisos sí que hi figuren”. Les paraules formen part de la intervenció d’aquest activista en l’acte del partit d'esquerra badaloní, que ha aplegat també a la geòloga Glòria Furdada i a la diputada i exalcaldessa de Badalona, Dolors Sabater. La taula rodona ha servit per exposar la posició crítica davant del projecte que preveu urbanitzar l’espai de l’antiga tèrmica i altres terrenys dels municipis de Sant Adrià de Besòs i Badalona. 

 

Una cinquantena de persones, moltes de les quals en representació d’organitzacions ecologistes i cíviques del Besòs s’han congregat al Passeig Marítim de Badalona sota de la imatge de les xemeneies per debatre alternatives al projecte oficial.

 

Hoyos ha indicat que els anuncis d’un parc audiovisual es fan per amagar l’operació econòmica que implicaria construir milers de pisos en el sòl adjacent a la tèrmica. Ha criticat també l’equívoc de ‘vendre’ com a pisos socials, habitatges de protecció oficial. “Si parlem de lloguer, aquest estarà entre 650 i 740 euros al mes”. No obstant per a accedir a pisos en propietat les famílies haurien de tenir uns ingressos mensuals de 2.500 euros, ha manifestat. Hoyos ha recordat que a més del Banc Santander i Endesa, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) és el tercer dels grans propietaris de sòl, que es frega les mans comptant amb les plusvàlues que calcula que tindrà”. A més, Roger Hoyos ha destacat: 'la part més gran del PDU la formen els terrenys del Sot i de Badalona Sud amb 102 hectàrees. El projecte pretendria transformar els polígons en un nou 22 @, cosa que vol dir més habitatge'.

Zona inundable

Glòria Furdada, professora de geologia de la Universitat de Barcelona i investigadora de grup de recerca RISKNAT, ha centrat la seva intervenció a situar el risc d’inundació del sòl que es vol urbanitzar, especialment en el context d’emergència climàtica. Fent ús d’informació publicada i oficial, l’experta ha afirmat que l’àrea que es vol construir és inundable. Ho és pel riu Besòs que, tot i que està canalitzat, es preveu que una vegada cada cent anys o en cinc-cents anys es pot desbordar i inundar tot aquest sector. Tanmateix, ha afirmat que “si hi ha mesures d’autoprotecció la inundació no seria greu i, per tant, es podria construir”. No obstant això, a les escriptures dels pisos ha de figurar que l’habitatge que es compra és en zona inundable, ha manifestat. 

 

D’altra banda, Furdada ha puntualitzat que l’àrea en la qual es vol construir també és inundable pels temporals de mar. Ha recordat que a la costa existeix la reglamentació de dominio público marítimo terrestre. Zona per definició pública. L’àrea ha dit Furdada, “està mal delimitada al sector de les tres xemeneies”, ja que hauria d’arribar fins a la zona a la qual arribin les onades dels màxims temporals coneguts i, tothom sap que l’esplanada de les xemeneies s'inunda amb els temporals, ha assegurat. I aquests terrenys haurien de ser públics i no s’hi hauria de poder construir. A més, la normativa indica que hi ha un espai denominat servidumbre de protección, cosa que afegeix 100 metres més enllà del domini públic.

La mar es menja el litoral

Un altre element a estudiar és la pèrdua de sorra que es produeix a la costa. Concretament a l’àrea de les tres xemeneies i també a la platja de Badalona. En aquests indrets hi ha una disminució de sediments causats pels corrents marins i les onades. Per evitar aquesta situació caldria construir espigons i proteccions amb inversions públiques que, en el cas del PDU servirien per fer negoci privat, ha indicat Furdada, ja que si no el mar entraria cada cop més terra endins.

 

Però, segons Furdada, amb el canvi climàtic s’auguren temporals més energètics i això farà que les tempestes siguin més fortes i la degradació de la costa s’incrementarà, ha augurat la geòloga.

 

Per la seva banda, la diputada Dolors Sabater ha manifestat que el grup parlamentari: Un nou cicle per Guanyar va presentar a través del diputat Daniel Cornellà una moció al Parlament sobre la protecció del litoral. La majoria dels punts del document es van aprovar en el debat. Però hi havia un apartat en el qual es demanava que se suspenguessin  provisionalment plans com el PDU de les tres xemeneies que afecten els 200 primers metres de la ribera marina fins que no s'aprovessin els plans de protecció costanera. Els parlamentaris van estar d’acord en tot menys a esmentar l’ajornament del permís corresponent a les tres xemeneies, “No cal dir la dreta, però ni el PSC ni ERC ni Junts per Catalunya no van voler donar suport a aquest punt si es parlava del PDU en concret”.

 

La diputada badalonina ha esmentat els diversos projectes on hi ha grans inversions públiques destinades, segons va dir, a activar iniciatives darrere de les quals hi ha l’interès privat per aconseguir grans guanys privats. 

 

Greuge per al Besòs 

 

Sabater s’ha centrat en el “greuge històric” que afecta el Besòs. Ha recordat que durant el franquisme es va plantar a Badalona una autopista que ha partit la ciutat durant dècades. Barcelona ha exportat també durant anys els seus trastos cap a les comarques de la seva perifèria, ha afirmat. A més, la capital catalana ha expulsat les persones amb més precarietat cap a les ciutats adjacents. “Igual que quan venia Franco Barcelona havia d’estar endreçada, ara amb els jocs olímpics els problemes s’exporten cap a les localitats que hi ha al costat de la gran urbs”, ha assegurat la diputada. 

 

En clau local, Dolors Sabater ha denunciat que ciutats com Badalona han vist com s’estabilitzava i no es revertia una situació global de pobresa. Així, aquesta població és ara un punt de rebuda de les persones amb més necessitats socials que, quan poden millorar marxen, ja que només se'ls s’ofereixen barris amb pocs serveis i quan es fan noves inversions a la ciutat, aquestes tenen com a objectiu atreure clients de luxe, com ha passat amb les promocions com la del Gorg. En aquest sentit, ha recordat que les desgràcies socials més importants s’han produït a l’àrea del Besòs, on es concentren els barris més pobres de Catalunya, sense que hi hagi des de l’executiu una visió de país que tendeixi a reequilibrar les situacions en el territori.


ACTUALITAT

01/10/22

un-moment-de-la-conferencia-a-la-sala-d-actes-del-museu-de-badalona-foto-e-folch

Ca l’Andal una masia que resisteix el pas del temps

Un estudi mostra la singularitat de l’històric edifici de Badalona, tot i que alerta del perill per a la casa que representa el forat de la teulada.
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

30/09/22

taula-de-la-xerrada-d-anticapitalistes-bcn-nord-foto-tomeu-ferrer

Denuncien que privatitzar les pensions fa que els jubilats xilens cobrin de retir només el 24% del que rebien treballant

Un acte d’Anticapitalistes Badalona afirma que després de 41 anys de la privatització a Xile moltes persones amb més de 80 anys continuïn treballant per evitar la misèria
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

29/09/22

foto-de-l-acte-de-presentacio-de-comunalitat-bdn-sud-foto-arxiu

El projecte Comunalitat BDN.Sud destina 350.000 euros a escolarització, habitatge i a la recuperació econòmica després de la Covid-19.

Els fons els aporta el Departament de Treball i la nova entitat la formen associacions cíviques, cooperatives, fundacions i l’Ajuntament de Badalona.
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

28/09/22

concentracio-d-activistes-contra-operacions-especulatives-a-la-placa-de-la-vila-foto-tomeu-ferrer

El ple de Badalona aprova el projecte del PDU de les Tres Xemeneies que implica la construcció de 1.844 pisos

La decisió es pren amb els vots favorables de PSC, ERC, Junts i el PP: el vot contrari de Guanyem i l’abstenció d’En Comú Podem
Llegir l'article complet