CULTURA


L’ajuntament manté l’obertura de Can Casacuberta abans de final d’any tot i que no s’hagin acabat les reformes


Unes 200 persones es manifesten pel centre de Badalona denunciant els mil dies del tancament de la biblioteca pública central


image1
 


Tomeu Ferrer - 15/09/22         

twitter share   facebook share

L’Ajuntament de Badalona manté la previsió anunciada d’obertura al públic de la biblioteca de Can Casacuberta, tancada des de fa mil dies. Així ho ha assegurat la regidora de cultura, Anna Maria Lara, en l’audiència pública a molts dels ciutadans que s’han manifestat per diversos carrers de la ciutat per reivindicar la plena recuperació de l’equipament cultural. Tot i la informació rebuda, el col·lectiu Can Casacuberta Oberta seguirà pressionant per desbloquejar aquesta situació inexplicable en una gran ciutat com Badalona. També ha considerat insuficients les alternatives temporals anunciades.

 

L’audiència pública, convocada per l’equip de govern s’ha fet a una dependència del Centre Cultural el Carme, un espai que la Universitat de Barcelona (UB) cedeix a l’ajuntament.

 

Unes 200 persones s’han manifestat per diversos carrers del centre de la ciutat reclamant la reobertura de l’espai cultural. La marxa, com s’ha dit, posava èmfasi en la situació inexplicable de mil dies amb la biblioteca central de Badalona clausurada. La marxa ha sortit de Can Casacuberta i ha acaba al centre cultural el Carme, on molts manifestants ha participat en un taller de confecció de pancartes, perquè la idea del col·lectiu és fer que molts ciutadans col·laborin posant els rètols reivindicatius als seus balcons. Així mateix, el grup ha decidit situar un marcador a la plaça de la Vila on, fins que es reobri, cada dia s’afegirà un número a xifra actual.

 

El fet que coincidissin al mateix punt la fi de la manifestació i l’audiència pública ha fet que molts dels manifestants poguessin escoltar en primera persona la informació de la regidora Lara en relació amb la recuperació de la biblioteca pública.

 

Can Casacuberta es va tancar fa mil dies a causa de diversos problemes que han obligat a dur a terme tres projectes executius. El primer és el que afecta el sistema de climatització. Aquest és el que està més avançat, tot i que l’empresa adjudicatària, que tenia quatre mesos per lliurar l’obra acabada, amb la possibilitat d’una pròrroga de dos mesos, ha demanat allargar un mes l’entrega. Així i tot, el consistori creu que l’equipament es podrà reobrir abans del 22 de desembre que és quan acaba el primer trimestre escolar, equivalent al quart trimestre de l’any, tal com ha anunciat.

 


centre-cultural-el-carme-a-badalona-foto-wikipedia

 

 

Projectes pendents

 

Els altres dos projectes avancen a velocitats diferents. El corresponent al compliment de les condicions de seguretat del local ja té el vistiplau de bombers, però encara falten alguns tràmits sobre riscos laborals i un cop s’hagi finalitzat aquest pas, el document corresponent es podrà licitar. Finalment, hi ha el projecte per l’adequació del taulat de zinc que hi ha entre la biblioteca i l’espai Betúlia, que es va treure a concurs juliol passat i s’adjudicarà en sis mesos. Això no obstant, segons va informar la regidora, per reobrir Can Casacuberta només cal que estigui arranjada la part de la climatització, mentre que els altres dos apartats es poden solucionar amb l’espai ja obert.

 

Mentrestant l’ajuntament ha habilitat una solució temporal que pal·liï la carència d’espais on es puguin fer temporalment algunes de les activitats que hauria d’assumir la biblioteca central de Badalona. Així, s’ha anunciat l’obertura al Carme d’una sala d’estudi permanent que cobreixi les activitats que en èpoques d’exàmens assumia Can Casacuberta. Un segon servei serà un punt en el qual es podran demanar llibres i fer consultes informàtiques. També hi haurà llocs on desenvolupar algunes activitats com tallers infantils que es feien a la biblioteca.

 

Insuficients

 

Núria Sabaté, portaveu del col·lectiu Can Casacuberta Oberta ha considerat que les alternatives anunciades des de l’equip de govern «són insuficients». La sala d’estudi «és un espai on els grups d’estudiants no podran preparar els seus estudis, entre altres coses no hi ha punt on endollar els ordinadors», ha dit. L’espai de préstec de llibres només té un ordinador personal i un nombre reduït de llibres, si algú té una demanda concreta, caldrà fer la petició i en un o dos dies podrà recollir la comanda a el Carme . També hi haurà un lloc amb cinc o sis taules on els ciutadans podran consultar la premsa. Tot plegat fa pensar a Sabaté que la solució anunciada és incompleta, més si es té en compte que la superfície del Carme s’ha de compartir amb els cursos d’idiomes de la UB i també als espais d’exposicions programats.

 

ACTUALITAT

01/10/22

un-moment-de-la-conferencia-a-la-sala-d-actes-del-museu-de-badalona-foto-e-folch

Ca l’Andal una masia que resisteix el pas del temps

Un estudi mostra la singularitat de l’històric edifici de Badalona, tot i que alerta del perill per a la casa que representa el forat de la teulada.
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

30/09/22

taula-de-la-xerrada-d-anticapitalistes-bcn-nord-foto-tomeu-ferrer

Denuncien que privatitzar les pensions fa que els jubilats xilens cobrin de retir només el 24% del que rebien treballant

Un acte d’Anticapitalistes Badalona afirma que després de 41 anys de la privatització a Xile moltes persones amb més de 80 anys continuïn treballant per evitar la misèria
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

29/09/22

foto-de-l-acte-de-presentacio-de-comunalitat-bdn-sud-foto-arxiu

El projecte Comunalitat BDN.Sud destina 350.000 euros a escolarització, habitatge i a la recuperació econòmica després de la Covid-19.

Els fons els aporta el Departament de Treball i la nova entitat la formen associacions cíviques, cooperatives, fundacions i l’Ajuntament de Badalona.
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

28/09/22

concentracio-d-activistes-contra-operacions-especulatives-a-la-placa-de-la-vila-foto-tomeu-ferrer

El ple de Badalona aprova el projecte del PDU de les Tres Xemeneies que implica la construcció de 1.844 pisos

La decisió es pren amb els vots favorables de PSC, ERC, Junts i el PP: el vot contrari de Guanyem i l’abstenció d’En Comú Podem
Llegir l'article complet