CONVIURE-MOBILITAT


Una pedalada reivindicativa reclama l’apropiació de l’Autopista per a la ciutadania de Badalona


Entitats i associacions clouen la celebració de la Setmana Europea de la Mobilitat omplint de vida la via ràpida que travessa la ciutat com una punyalada


imatge-de-la-pedalada-reivindicativa-a-la-c31-foto-transformem-l-autopista
 Imatge de la pedalada reivindicativa a la C31 foto: Transformem l'autopista


Redacció - 19/09/22         

twitter share   facebook share

La ciutadania organitzada de Badalona ha tornat a posar en primer pla d’actualitat la reivindicació de transformar l’autopista C31 en una via ciutadana i per a vianants. Ho ha fet aprofitant la cloenda de la Setmana Europea de la Mobilitat. Unes 200 persones van realitzar una pedalada reivindicativa tallant durant una estona l’autopista reclamant recuperar-la per a la ciutat.

 

Cridats per l’entitat Transformem l’Autopista, amb la participació de diverses entitats veïnals com l’Associació de Veïns de Coll i Pujol i la del Sant Crist, i també associacions defensores delmedi ambient, molts ciutadans muntats en bicicletes han recorregut un tram de la via ràpida considerada per molts una veritable cicatriu que parteix la ciutat en dos. Aquesta acció es fa per segona vegada en uns mesos i forma part ja d’una de les reivindicacions més sentides per les badalonines i els badalonins.

 

En concret, Associacions de veïns de Coll i Pujol i Sant Crist han reclamat la finalització de les obres del lateral de la C31 que causa grans problemes als veïns, segons han manifestat. En la lògica de la unió de forces, l’associació de veïns de Sant Crist de Cabanyes va disposar un punt d’avituallament en forma de xocolatada a la qual han convidat els participants a l’acció reivindicativa. Cal recordar una de les peticions de la mobilització consisteix a què es transformin en una avinguda metropolitana amb voreres amples, carrils bici i bus i també denunciant tots els carrers de Badalona tallats encara perll’autopista

 

Els dies anteriors, els organitzadors de la marxa van rebre un seguit d'adhesions, que van des de les corresponents a la coordinadora de les associacions de veïns de la ciutat a entitats com l’associació de veïns del Centre i la plataforma de defensa de la integritat de Ca l’Arnús, Salvem Ca l’Andal, o la Federació d’Ampas de Badalona, entre altres.

Silenci fora de Badalona

La reclamació de Transformem la C31 i de la resta d’entitats ciutadanes té també aspectes de salut pública. Així, en un acte celebrat fa uns mesos, l’activista ambientalista, Francesc Alfambra destacava, citant un estudi de l’Institut de Salut Global de Barcelona, que el tràfic que es dona a la via ràpida que passa per la ciutat produeix fins a cinc substàncies nocives per a la salut. D’aquestes va citar el diòxid de nitrogen i les micropartícules de 2,5 micres, que hi ha en suspensió a l’ambient i que afecten molt negativament la salut de les persones que han de conviure amb aquesta pol·lució. Això afecta més els ciutadans dels barris que més que viuen més a prop de la via ràpida.

 

Com va passar fa uns mesos, tot i la vistositat de l’acció, aquesta no ha estat recollida pels grans mitjans d’informació catalans i només se n’han fet ressò els mitjans d’àmbit local, en un oblit que reforça la visió suburbial que de Badalona es té a molts despatxos del poder.


ACTUALITAT

01/10/22

un-moment-de-la-conferencia-a-la-sala-d-actes-del-museu-de-badalona-foto-e-folch

Ca l’Andal una masia que resisteix el pas del temps

Un estudi mostra la singularitat de l’històric edifici de Badalona, tot i que alerta del perill per a la casa que representa el forat de la teulada.
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

30/09/22

taula-de-la-xerrada-d-anticapitalistes-bcn-nord-foto-tomeu-ferrer

Denuncien que privatitzar les pensions fa que els jubilats xilens cobrin de retir només el 24% del que rebien treballant

Un acte d’Anticapitalistes Badalona afirma que després de 41 anys de la privatització a Xile moltes persones amb més de 80 anys continuïn treballant per evitar la misèria
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

29/09/22

foto-de-l-acte-de-presentacio-de-comunalitat-bdn-sud-foto-arxiu

El projecte Comunalitat BDN.Sud destina 350.000 euros a escolarització, habitatge i a la recuperació econòmica després de la Covid-19.

Els fons els aporta el Departament de Treball i la nova entitat la formen associacions cíviques, cooperatives, fundacions i l’Ajuntament de Badalona.
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

28/09/22

concentracio-d-activistes-contra-operacions-especulatives-a-la-placa-de-la-vila-foto-tomeu-ferrer

El ple de Badalona aprova el projecte del PDU de les Tres Xemeneies que implica la construcció de 1.844 pisos

La decisió es pren amb els vots favorables de PSC, ERC, Junts i el PP: el vot contrari de Guanyem i l’abstenció d’En Comú Podem
Llegir l'article complet