CULTURA


Guanyem Badalona pressiona perquè es reobri Can Casacuberta obrint la via legal contra el consistori


El partit opositor ha presentat un requeriment previ a un recurs contenciós administratiu pel que considera inactivitat de l’administració local per garantir els drets als ciutadans.


els-regidors-i-la-diputada-de-guanyem-en-la-presentacio-del-document-a-l-ajuntament-foto-tomeu-ferrer
 Els regidors i la diputada de Guanyem en la presentació del document a l'Ajuntament foto: Tomeu Ferrer


Tomeu Ferrer - 21/09/22         

twitter share   facebook share

Els regidors de Guanyem Badalona han presentat un requeriment a l’ajuntament previ a la interposició d’un recurs contenciós administratiu per la inactivitat de la biblioteca Can Casacuberta per considerar que la situació actual 'vulnera els drets culturals de la població', segons ha indicat la regidora Nora San Sebastián després de lliurar el document. El grup polític també considera que es vulneren els drets de les classes populars a gaudir d’un refugi climàtic en els mesos de canícula.

 

A la presentació de l’acció prèvia a la denúncia hi ha estat present també l’exalcaldessa de Badalona i diputada per Guanyem Catalunya, Dolors Sabater que, un cop acabat el tràmit, ha manifestat que farà accions al Parlament de Catalunya perquè «no hi ha cap organisme superior a l’ajuntament que vetlli pels drets culturals de la ciutadania i tampoc per l’accés de les persones a les instal·lacions públiques que, en aquestes circumstàncies, poden pal·liar situacions com l’onada de calor». Així mateix, ha afirmat que reclamarà que des de la Generalitat es vetlli perquè els ajuntaments compleixin la seva obligació legal de facilitar l’accés als béns culturals a tota la població.

 

L’acció realitzada ve a ser un avís a l’equip de govern de Badalona perquè en un termini de tres mesos es reobri la biblioteca municipal, que fa més de mil dies que està tancada al públic. Si després d’aquest temps el consistori no hagués complert es presentaria un recurs contenciós administratiu «per la inactivitat de l’administració en el tancament de la biblioteca municipal Can Casacuberta». El grup municipalista dubta que la regidoria de cultura compleixi amb el compromís de tenir enllestides les reformes de la biblioteca abans de la finalització de l’últim trimestre de 2022.

 

Lleis que garanteixen l’accés a la cultura

 

En el document presentat, el grup municipal esmenta diversos articles legals en els quals es basa la seva reclamació així l’article 44,1 de la Constitució Espanyola afirma «Los poderes públicos promoveran y tutelarán el acceso a la cutura, a la que todos tienen derecho».

 

Guanyem esmenta també la llei 7/1985 de 2 d’abril, reguladora de les bases de règim local, on s’afirma que els municipis hauran de garantir, «en los municipios con población superior a 5.000 habitantes,además, parque público, biblioteca pública y tratamiento de residuos».

 

En un altre punt, el requeriment indica que 'la clausura de la biblioteca de Can Casacuberta, radicada al barri del Centre de la ciutat durant més de dos anys i mig, genera una vulneració de l’obligació que té aquest consistori de prestar el servei públic de biblioteca consagrat en l’article 26 de la llei reguladora de les bases de règim local (LRBRL)'.

 

Els regidors i la diputada han manifestat el seu desig que el termini de tres mesos que s’indica al document presentat no s’esgoti i que abans l’ajuntament compleixi amb la seva obligació de posar en marxa totalment el servei de biblioteca pública. En aquest sentit, han considerat insuficient l’alternativa anunciada des de la regidoria de cultura, consistent a usar com a alternativa una sala del centre cultural el Carme de la Universitat de Barcelona.

 

L’organització municipalista vol denunciar amb aquesta acció que els ciutadans de Badalona no han pogut fer ús durant dos anys i mig el servei públic que el consistori té l’obligació de garantir. En aquest sentit, assegura que 'la situació s’ha vist agreujada per manca de voluntat manifesta de l’equip de govern de revertir-la situació soferta en l’equipament cultural i garantir a la ciutadania de Badalona l’accés al servei públic que té l’obligació de prestar, vulnerant els drets dels ciutadans'.

 

El requeriment de Guanyem es produeix després que el 15 de setembre passat es produís una manifestació convocada per Can Casacuberta Oberta, denunciant els primers mil dies de tancament del centre. Unes 200 persones van reclamar als carrers la reobertura de la biblioteca i, posteriorment, van assistir a l’audiència pública convocada per l’ajuntament per informar de la marxa de les reformes a l’equipament.

 

 

 

 

 

 

 


ACTUALITAT

01/10/22

un-moment-de-la-conferencia-a-la-sala-d-actes-del-museu-de-badalona-foto-e-folch

Ca l’Andal una masia que resisteix el pas del temps

Un estudi mostra la singularitat de l’històric edifici de Badalona, tot i que alerta del perill per a la casa que representa el forat de la teulada.
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

30/09/22

taula-de-la-xerrada-d-anticapitalistes-bcn-nord-foto-tomeu-ferrer

Denuncien que privatitzar les pensions fa que els jubilats xilens cobrin de retir només el 24% del que rebien treballant

Un acte d’Anticapitalistes Badalona afirma que després de 41 anys de la privatització a Xile moltes persones amb més de 80 anys continuïn treballant per evitar la misèria
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

29/09/22

foto-de-l-acte-de-presentacio-de-comunalitat-bdn-sud-foto-arxiu

El projecte Comunalitat BDN.Sud destina 350.000 euros a escolarització, habitatge i a la recuperació econòmica després de la Covid-19.

Els fons els aporta el Departament de Treball i la nova entitat la formen associacions cíviques, cooperatives, fundacions i l’Ajuntament de Badalona.
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

28/09/22

concentracio-d-activistes-contra-operacions-especulatives-a-la-placa-de-la-vila-foto-tomeu-ferrer

El ple de Badalona aprova el projecte del PDU de les Tres Xemeneies que implica la construcció de 1.844 pisos

La decisió es pren amb els vots favorables de PSC, ERC, Junts i el PP: el vot contrari de Guanyem i l’abstenció d’En Comú Podem
Llegir l'article complet