ACTUALITAT


L’equip de govern de Badalona recorre a seguretat privada per a vigilar algunes dependències municipals


La protesta que afecta la Guàrdia Urbana fa que el Viver, seu de l’administració municipal; la Casa de la Vila i el Banc Central hagin de ser guardats per personal d’empreses de seguretat


guardies-urbans-protesten-a-la-casa-de-la-vila-durant-el-ple-municipal-foto-bdncom
 Guàrdies urbans protesten a la casa de la vila durant el ple municipal foto @bdncom


Redacció - 18/11/22         

twitter share   facebook share

El conflicte que enfronta la majoria de la plantilla de la Guàrdia Urbana de Badalona amb l’equip de govern municipal de la ciutat s’embolica cada cop més. L’executiu local admet que ha contractat seguretat privada per substituir els guàrdies que usualment fan vigilància a algunes dependències municipals.

 

La mesura de substitució dels funcionaris l’ha admès el tinent d’alcaldia, Àlex Montornès, en el programa BDN360º de Badalona Televisió. Des de fa dies molts guàrdies mostren amb diverses mesures el seu malestar, ja que consideren que l’equip de govern de Badalona els infligeix un maltractament evident.

 

Vigilància privada al Viver

 

En concret, la substitució que realitza una empresa de seguretat privada es fa per substituir els agents de la Guàrdia Urbana que fins ara feien tasques de vigilància a tres edificis públics -el Viver, l'antic Banc Central i la seu d’alcaldia, a la plaça de la Vila-.

 

 

Els treballadors de la Guàrdia Urbana es queixen que des del consistori els reclamen que facin hores extres mentre que l’ajuntament no els paga les hores extraordinàries que van fer durant els mesos de juliol i agost.

 

Més que un conflicte econòmic, el que succeeix a Badalona te a veure amb el desgavell que pateix des de fa anys l’administració municipal.

 

Albiol investigat

 

La Fiscalia Provincial de Barcelona va obrir diligències l’octubre passat contra l’exalcalde de Badalona Xavier Garcia Albiol pel pagament d’hores extra l’estiu de 2021 a agents de la Guàrdia Urbana. Els abonaments se situen en 400.000 euros i s’haurien fet en període de vacances aixecant una suspensió prèvia. Mentre intervenció municipal i recursos humans van fer dos informes desfavorables al respecte, el cap de la policia en va fer un de favorable, sobre el qual es va basar Albiol. A requeriment de la Fiscalia, el secretari municipal ja ha traslladat els informes de setembre de 2021. L’exalcalde s’enfronta a possibles acusacions per prevaricació i malversació de diners públics.

 

Però, les necessitats de vigilància no han canviat amb el nou govern que dirigeix Rubèn Guijarro. Així que l’estiu de 2022 es va sol·licitar als guàrdies que fessin hores extres durant els mesos de juliol i agost, cosa que segons la intervenció municipal no es pot fer perquè les hores extres estan prohibides durant les vacances. Així que, els serveis demanats es van fer, però l’ajuntament, potser alertat pels problemes judicials de l’anterior equip de govern, no paga els guàrdies.

 

Durant l’estiu molts funcionaris del cos de seguretat fan vacances, però davant les necessitats, són cridats a treballar i posteriorment se'ls paguen els treballs extraordinaris. Però, segons la intervenció municipal no es poden pagar hores extres corresponents a suplències de vacances.

 

Avui dia, segons fonts municipals, la interventora municipal està analitzant les hores que es poden pagar perquè s’han fet de manera regular i quines no perquè els agents es trobaven en període de vacances. Per aquest motiu, el cas es traslladarà al servei de resolució de discrepàncies de la Generalitat, que farà les funcions d’arbitratge amb un dictamen vinculant, per determinar si aquestes hores es poden pagar o no. En cas que el resultat sigui que es poden abonar no hi hauria problemes per procedir als pagaments, però en cas contrari el consistori haurà d’explorar els mecanismes de compensació que es poden posar en marxa en relació amb els dies treballats.

 

Protestes creixents

 

Les protestes del col·lectiu de policies municipals va començar amb gestions fetes des dels sindicats i a mesura en què no hi ha hagut respostes satisfactòries des de l’ajuntament les protestes s’han aguditzat. Les darreres setmanes s’ha produït la baixa per malaltia de desenes de guàrdies, cosa que des de l’ajuntament s’interpreta com una vaga encoberta.

 

La imatge dels governs locals

 

Els policies no han aturat les seves accions, de manera que dijous, 17 de novembre, van fer una sonora protesta davant la casa de la vila mentre es realitzava el ple extraordinari de novembre.

 

Curiosament, la Guàrdia Urbana s’ha utilitzat, durant els dos últims mandats municipals com a imatge de la política de seguretat que els alcaldes volen transmetre a la ciutadania. La Guàrdia Urbana de Badalona té uns 240 agents en actiu, però diversos estudis afirmen que en caldrien 305. El 29 d’octubre passat es van fer les proves per ampliar la plantilla en 21 persones que, lògicament no s’han incorporat encara. La Guàrdia Urbana, per llei ha d’estar composta per funcionaris, cosa que impedeix el tradicional recurs a contractar interins que ha fet que a Badalona gairebé la meitat dels treballadors municipals siguin eventuals.

 

L’esmentat conflicte passa en un ajuntament que, contra el que es podria pensar, té en els seus calaixos desenes de milions d’euros sense gastar. La liquiditat procedeix, segons admeten alguns regidors, dels problemes de gestió que fan que els projectes s’endarrereixin o s’executin molt tard a causa d’una carregosa administració municipal, cosa que acaba perjudicant els veïns que, aquests sí, paguen els seus impostos puntualment.

 


CINEMA

03/12/22

nuria-rodriguez-i-ferran-grao-autors-del-documental-en-una-entrevista-a-tve-foto-rtve

En trànsit

El documental, de Núria Rodríguez i Ferran Grao i produït per Badalona Comunicació, tracta de l’incendi de la nau del Gorg i és una mostra brillant de periodisme amb majúscules
Llegir l'article complet
EDUCACIÓ

02/12/22

alguns-dels-estudiants-i-graduats-gitanos-en-l-acte-de-sant-roc-foto-tomeu-ferrer

L’exemple de joves universitaris gitanos, clau per fer que la comunitat millori la seva situació social

Set estudiants mostren al barri de Sant Roc a Badalona el camí que gràcies a l’esforç i la persistència els ha dut a ser titulats superiors
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

30/11/22

un-moment-de-la-concentracio-popular-feta-per-reclamar-la-reobertura-de-can-casacuberta-foto-tomeu-ferrer

Can Casacuberta Oberta retreu la regidora de cultura que incompleixi els seu compromís d’informar sobre la biblioteca clausurada

L’entitat cívica reclama que s’aclareixi si l’equipament cultural estarà obert a la fi del trimestre actual o si restarà clausurat
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

29/11/22

imatge-d-arxiu-de-l-escola-gitanjali-de-badalona-foto-wikipedia

La contaminació per legionel·la a l’escola Gitanjali mostra el creixement de l'afectació en instal·lacions municipals

Episodis com el del centre educatiu es repeteixen els últims anys en centres esportius de Badalona tot i els esforços que es fan per eliminar el problema sanitari amb tractaments d’alt cost
Llegir l'article complet