Redacció - 29/11/22
L’escola pública Gitanjali pateix greus problemes a causa que, des de fa més de 18 mesos, té legionel·la en les instal·lacions d’aigua potable del centre. Aquest fet suposa que des de fa molt temps els alumnes i el personal de l’escola no puguin utilitzar l’aigua que hauria de sortir de les canonades. Supleixen aquesta circumstància amb aigua embotellada.
Fonts de l’escola han explicat a TV3 que, un cop comunicada la circumstància a l’Ajuntament, des dels equips de manteniment del consistori s’han fet fins a una desena d’intervencions per aturar la contaminació causada pel bacteri Legionella pneumophila. Fins i tot, en la zona dels rentamans s’han instal·lat canonades suplementàries que, al seu torn, també s’han infectat.
Per tot el que s'ha indicat, des de l’escola es demana a l’ajuntament una solució definitiva. En el moment d’escriure aquesta informació s’estava pendent d’una reunió amb els serveis tècnics del consistori.
Un problema recurrent en instal·lacions públiques de Badalona
La situació que afecta aquesta escola és recurrent a Badalona. Diverses instal·lacions municipals, especialment esportives han hagut de tancar o reduir la seva activitat a causa de l’aparició de brots de legionel·la.
El maig de 2018 es va restablir el servei de dutxes al camp de futbol Badalona sud, després de fer unes obres que van suposar un cost d'uns 200.000 euros, a més del lloguer dels mòduls amb dutxes prefabricades que es van instal·lar al recinte de Sant Roc mentre van durar els treballs de substitució, cosa que ha suposat uns 600 euros mensuals. El juny d’aquell any es van destinar 500.000 euros a un pla per prevenir la legionel·la en els equipaments esportius de la ciutat.
El març de 2019 es van tancar temporalment els vestidors de futbol de Lloreda i Pomar, afectats per legionel·la. L’agost de 2020 quatre camps de futbol de Badalona: Lloreda, Pere Gol, Sistrells, Can Cabanyes i Pomar denunciaven que feia 17 mesos que estaven tancats a causa de l’aparició de brots de legionel·la. El gener de 2021 tornava a aparèixer legionel·la en el poliesportiu del barri de Casagemes. El juliol de 2022 un altre brot del bacteri al camp de Montigalà va obligar a tancar el campus d’estiu dels Dracs de Badalona. La llista podria seguir, però mostra a bastament que el cas de l’escola Gitanjali no és una anècdota.
Manca de personal de manteniment
La pregunta és, per què Badalona és un lloc especialment afectat per la legionel·losi? Els oficials d’oficis de l’Ajuntament de Badalona, en una assemblea feta el juny de 2021 per debatre sobre la mesa general de negociació, indicaven en un comunicat que el malestar dels treballadors de l’àrea de manteniment tenia a veure amb la dificultat que tenen respecte al personal imprescindible per gestionar amb correcció les instal·lacions esportives. Els operaris explicaven per fer una prevenció correcta de l’aparició de legionel·losi farien falta almenys 45 persones i que el consistori només n’havia dedicat a aquestes tasques una trentena.
Un microorganisme difícil de suprimir
La legionel·la és un microorganisme que pot adherir-se a les superfícies i formar biofilms. A partir d'aquell moment, la capa fina formada pels bacteris passa a ser un focus de disseminació. Les superfícies a què s'adhereix no són només les canonades d'aigua, cosa que es podria considerar com un focus de contaminació primària, sinó també aquelles zones on l'aigua es pot condensar.
Perquè el microorganisme creixi, fins a un nombre elevat, cal una temperatura ambiental alta, per sobre dels 20 °C. És evident que, amb l’increment de les temperatures, els riscos s'incrementen tant per la calor com per l'ús generalitzat dels sistemes de refrigeració. Per tant, cal avaluar el risc associat a aquest bacteri, controlant-ne la presència a l'aigua i eliminant-lo amb un programa adequat de neteja i desinfecció, segons expliquen els experts consultats.
Xoc tèrmic, cost alt
En els centres esportius de Badalona es va optar per aplicar la solució del xoc tèrmic per eliminar el bacteri. La temperatura també s'utilitza com a mètode de desinfecció en cas d'alta colonització del sistema o davant de situacions de brot. El tractament de xoc tèrmic a temperatures ≥ 70 °C durant períodes relativament curts es considera relativament eficaç per reduir la càrrega microbiana i justificat davant un potencial risc imminent. Aquest sistema té un cost elevat, tal com es constata en les intervencions fetes en els camps de futbol d’alguns camps de futbol en barris de la ciutat.
14/04/25
Campanya de finançament popular a Goteo per defensar legalment els camins públics de Badalona