CINEMA


En trànsit


El documental, de Núria Rodríguez i Ferran Grao i produït per Badalona Comunicació, tracta de l’incendi de la nau del Gorg i és una mostra brillant de periodisme amb majúscules


nuria-rodriguez-i-ferran-grao-autors-del-documental-en-una-entrevista-a-tve-foto-rtve
 Núria Rodríguez i Ferran Grao, autors del documental, en una entrevista a TVE foto: RTVE


Pablo Díaz Flores - 03/12/22         

twitter share   facebook share

El 7 de juliol de 1981 van començar les emissions de Ràdio Ciutat, la primera ràdio local de Catalunya, gràcies a l’impuls i la lluita del llavors alcalde, Màrius Díaz. L’any 2000 es va afegir la televisió de Badalona que, conjuntament amb la revista Bètulo (ara desapareguda) formen el grup de Badalona Comunicació.

Avui dia encara són vigents els valors i les idees que van iniciar el projecte d’una premsa local : la pluralitat, proximitat i la qualitat. Una bona mostra d’això són els treballs d’investigació, amb una mirada propera, que han conformat els diferents documentals de producció pròpia.

Ja el 2017 en Ferran Grao i la Gina de Tera van dirigir el documental Les 3 xemeneies, on es parlava de la seva història i del seu impacte sobre el territori. El 2018 Susana Soldado i Raúl López ens van aventurar realitzant Lesbos, una illa que espera. L’octubre del 2018 el documental, Hamza, dirigit per Vidal Sabater i Juan Sánchez ens va explicar una història d’integració i superació mitjançant el bàsquet. El 2020 el periodista David González i el realitzador Joan Clusella van estrenar Épica: el llegat de la Fura dels Baus i el 2022 ens ha arribat de la mà de Núria Rodríguez i Ferran Grao el documental En trànsit.

 

En trànsit és un treball d’investigació sobre l’incendi de la nau del Gorg de l’any 2020 on van morir quatre persones. Un tema d’actualitat i que respon a una realitat oberta a altres polígons industrials de moltes ciutats properes.

 

Ara com ara no se sap quantes naus ocupades hi ha a Catalunya, segons un informe del 2020 del síndic de greuges podria haver-hi entre 37 i 77 naus, amb més de 400 persones vivint-hi.

 

Incendis com el de Badalona s’han succeït en altres poblacions, per exemple. el desembre de 2020 una nau abandonada en Roses. L’octubre del 2021 es va cremar una nau a l’Hospitalet de Llobregat. El desembre del 2021 hi va haver també un incendi a Sabadell. El 27 setembre 2022 es va produir un foc a una instal·lació industrial a Terrassa i el 26 de juny del 2022 es va cremar una altra nau ocupada a Abrera.

 

Afrontar el cas esdevingut a Badalona suposava un gran esforç, repensar moltes vegades el tema, reiniciar de nou i tornar a començar, ja que cada veu aportava nous matisos amb el seu testimoni i, en conjunt, les entrevistes donaven una visió directa, crua i real dels fets.

 

El fil conductor del documentari el porta Ibou Diouf, un dels supervivents de la nau, que ens explica la seva experiència, extrapolable a milers i milers d’immigrants que fugen de guerres i precarietat buscant un lloc de feina i una vida millor. Les seves paraules, conjuntament amb les declaracions de Mamadou Diavi ens donen una visió directa que poques vegades escoltem.

En trànsit compta també amb el relat dels bombers Josep de Calassanç i Antonio del Rio, que van intervenir directament en l’incendi; del responsable de Salvament Marítim Tarifa Tràfico, José Maraver; de l’advocat social de Noves Vies, Albert Parés, especialista en immigració; de Miguel Pajares, president de la comissió d’ajuda al refugiat a Catalunya i de Gimena de Sarriera, responsable projecte Urban Brots com a mitjà d’integració.

El documental fuig de les imatges crues i del sensacionalisme. El relat és serè, basat en aportacions directes i interessants, amb un recorregut lineal, des del pas de l’estret fins a la Badalona d’avui en dia, amb una mirada amplia que no deixa indiferent a ningú.

 

La preestrena d'En trànsit es va fer en el marc del festival filmets l’octubre passat, segur que tindrà un llarg recorregut, ja que és una bona mostra del bon periodisme, de proximitat i de qualitat que es fa a Badalona.

 


ACTUALITAT

29/05/23

xavier-garcia-albiol-regidor-del-pp-a-badalona-foto-pp

Albiol aconsegueix la majoria absoluta a Badalona en obtenir 18 dels 27 seients del ple

La victòria del líder conservador implica una forta clatellada per als partits que van formar el govern sortint i també per l’oposició d’esquerres.
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

27/05/23

marius-diaz-davant-l-edifici-del-viver-foto-revista-treball

Mor als 89 anys Màrius Díaz primer alcalde democràtic de Badalona després del franquisme

Durant el seu mandat va impulsar la transformació urbanística i cultural de la ciutat, la creació de 25 centres escolars públics i de la ràdio i la televisió locals.
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

26/05/23

imatge-extreta-del-video-de-guanyem

Guanyem fa un vídeo versionant una cançó de Rosalia adaptant el contingut a Badalona

En la peça es parla d’aspectes populars de la ciutat, es presenten els candidats i les propostes electorals de la força municipalista.
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

26/05/23

foto-d-una-concentracio-de-sense-places-badalona-del-curs-passat-reclamant-ensenyament-public-per-a-tothom-imatge-l-independent

Sense places Badalona convoca concentració a les 17 hores a plaça de la Vila reclamant places a educació pública mantenint ràtios.

L’entitat reclama solucions estructurals com la construcció immediata de les escoles i instituts pendents de la ciutat, Badalona Port, Ventós i Mir, Montigalà i la Riera.
Llegir l'article complet