ACTUALITAT


Dolors Sabater entra en el debat sobre actuacions irregulars a la Guàrdia Urbana anunciant que si governa crearà una unitat d’Afers Interns


Les denúncies del sindicat de comandaments de la policia local 'd’amagar' 15 expedients d’informació reservada i respecte a la vaga 'encoberta' irrompen en la campanya electoral a l’alcaldia


imatge-d-un-acte-durant-el-mandat-de-dolors-sabater-en-el-qual-se-celebrava-el-primer-aniversari-de-la-implantacio-del-seu-model-de-segureat-foto-ajuntament-de-badalona
 Imatge d'un acte durant el mandat de Dolors Sabater en el qual se celebrava el primer aniversari de la implantació del seu model de segureat foto: Ajuntament de Badalona


Redacció - 17/01/23         

twitter share   facebook share

Les investigacions disciplinàries que afecten agents de la Guàrdia Urbana de Badalona s’han convertit en matèria de confrontació en les pròximes eleccions municipals. La candidata a l’alcaldia de Guanyem Badalona, Dolors Sabater, ho ha avançat en un comunicat en el qual afirma que si obté prou majoria per assumir la batllia, crearà una unitat d’Afers Interns dins de la policia local de la ciutat.

 

Les declaracions de Sabater tenen la seva arrel en informacions, datades dijous, 12 de gener, segons les quals hi ha 17 expedients oberts a agents de la Guàrdia Urbana per presumptes accions com el maltractament a detinguts, ús il·legítim de la força, desobediència a ordres directes de comandaments o la pèrdua de l’arma de foc reglamentària, o la falsificació de documents públics.

 

El Sindicat de Comandaments de les Policies Locals de Catalunya (Sicpol) es va querellar contra el regidor de Recursos Humans de Badalona per 'amagar' 15 expedients d’informació reservada a agents de la policia local i per inacció davant d’una 'vaga encoberta' al cos, segons es va fer públic dijous, 12 de gener.

 

El Sicpol remarca en l’escrit de la denúncia que la Guàrdia Urbana de Badalona ha efectuat un total de 17 procediments d’investigació interna des del 2020 per accions que podrien ser constitutives d’infraccions disciplinàries greus o molt greus i fins i tot delictives per part d’alguns agents del cos i que, una vegada finalitzats, els expedients van ser traspassats al màxim responsable de Recursos Humans, Manel Sorribas, que només ha obert dos expedients disciplinaris, dels quals un ha prescrit.

 

Expedients de l’època del PP

 

Fonts del consistori, però, afirmaven que gran part dels expedients són de l'època del PP i ja apunten a un possible motiu del retard: exposen que davant la falta d'especialistes en el tema a la regidoria, el govern municipal actual va demanar consell al departament d'Interior sobre aquestes informacions reservades i sobre què calia fer-ne.

 

En referència a la polèmica dels expedients oberts i que no han prosperat, Dolors Sabater ha declarat: 'Aquests fets tan greus són conseqüència del model policial d’Albiol', un model policial que la líder de Guanyem Badalona considera 'equivocat'. 'Durant la meva alcaldia —ha afegit— es va engegar el desplegament d’un model policial modern basat en la prevenció, l’actuació de proximitat i la seguretat humana que dificultava enormement aquests abusos. Ara es fa evident que cal continuar aquella tasca'.

 

Sabater ha remarcat l’experiència reeixida a l’Ajuntament de Barcelona durant el mandat de l’alcaldessa, Ada Colau, en la transformació del Règim Interior de la Guàrdia Urbana de Barcelona.

 

Les tasques que hauria d’assumir la Unitat d’Afers Interns i Deontologia de la Guàrdia Urbana, en cas de governar Guanyem serien:

 

  • Identificar bones pràctiques policials per promoure l’exemple i el reconeixement. Incrementar les accions per promocionar les bones pràctiques policials.

  • Contribuir en la prevenció i detecció de conductes contràries a l'ètica policial o a la legalitat vigent.

     

  • Contribuir a incrementar l’eficàcia i l’eficiència d’investigacions internes per possibles conductes constitutives d’infracció penal, contràries al règim disciplinari o al codi d’ètica policial en les que puguin estar implicats efectius de la Guàrdia Urbana.

     

  • Dimensionar els recursos humans i materials del cos per poder assumir aquestes noves funcions i requisits i alhora descongestionar l’estructura de Recursos Humans de l’Ajuntament de Badalona.


ACTUALITAT

26/03/23

cami-de-can-mas-a-badalona

La FAVB crida a ocupar el camí de Can Mas reivindicant l’ús públic de les vies a les àrees naturals

Les organitzacions veïnals escara esperen la resolució oficial al contenció que la propietat de la via rural va interposar contra l’administració
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

25/03/23

cartell-del-festival-que-comenca-dissabte-25-de-marc-a-badalona

Badalona acull fins a l'1 d'abril les músiques del món al festival Blues i ritmes

El festival acollirà quatre concerts especialment interessants per als seguidors de les músiques d'arrel nord-americanes
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

24/03/23

concentracio-de-familiars-i-simpatitzants-de-l-escola-ventos-mir-a-la-placa-de-la-vila

L’AFA del Ventós Mir crida a concentrar-se dimarts, 28 a la plaça de la Vila reclamant l’escola nova i espais dignes per als alumnes del centre

Les mares i pares d’alumnes del centre criden als regidors a 'no oblidar el seu compromís i responsabilitats cap a l’escola'
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

23/03/23

xavier-garcia-albiol-regidor-del-pp-a-badalona-foto-pp

El PP fa una interpretació laxa del seu codi ètic i no farà dimitir Albiol pel cas de les antenes

El partit que dirigeix Núñez Feijóo considera que el procés penal que afecta el regidor de Badalona és només una diferència de criteri administrativa i no un cas de corrupció.
Llegir l'article complet