ANàLISI


Miguel Jurado: talent exportat, deixada de llast o ‘jugada mestra’ del PP al Barcelonès Nord?


L’opció a l’alcaldia de Santa Coloma del que és la mà dreta d’Albiol té diverses lectures i cap de neutra


foto-oficial-de-miguel-jurado-font-ajuntament-de-badalona
 Foto oficial de Miguel Jurado, font: Ajuntament de Badalona


Tomeu Ferrer - 22/02/23         

twitter share   facebook share

Enmig de la voràgine prèvia a la final de la copa de bàsquet l’interessat ho comunicava. Miguel Jurado no es presentarà en la llista del PP de Badalona. Ho farà en la de Santa Coloma de Gramenet. En la mateixa nota afirmava que el motiu era traspassar a la ciutat veïna el model d’actuació que, en la seva opinió, ha funcionat bé a Badalona.

 

Davant l’anunci, en una primera anàlisi es poden dir algunes coses contradictòries, però que ajudaran al lector, de Badalona i de Santa Coloma a veure què hi ha al darrere de la decisió.

 

La primera reacció induïda per l’anunci fet per Jurado és que el PP de Badalona estava ‘exportant talent’ cap a Santa Coloma. Però hi ha una altra idea que es pot extreure de la decisió. Immers com està Xavier Garcia Albiol fer passar la seva llista electoral com a independent que defensa un eteri badalonisme li pot ser positiu desfer-se de Jurado. Seria com llençar pes mort per veure si el globus s’enlaira.

 

Si es mira la composició electoral municipal de Santa Coloma es veu que el PSC de Núria Parlón, no només té majoria absoluta amb 17 regidors de 27 totals sinó que en les últimes conteses electorals ha augmentat els resultats. I observant amb detall es veu que el PP no té representació a la vila colomenca. Així doncs, què ha fet que un polític d’ullal retorçut com Jurado accepti l’embat? La resposta podria estar en la composició del consistori de Santa Coloma: la segona força política de la ciutat és Ciudadanos, amb quatre regidories. I aquí és on, possiblement, apunten tant Albiol (que és el responsable municipal del PP), com el mateix Jurado.

 

Si l’aposta és l’enfonsament definitiu de Ciudadanos, segurament a can PP es pensa que tot o part del botí electoral pot anar a la seva candidatura. De fet, partint de zero regidors qualsevol resultat que permeti la presència del PP al plé colomenc podrà ser venut com una gran victòria. I ja sabem que el relat compta més que el resultat realment assolit.

 

Miguel Jurado és un personatge complex. En el debat curt pot ser agre i dur i quan cal, pot mostrar una flexibilitat inesperada. Això li pot venir del que, de broma, en podríem dir la seva formació marxista, marxista de Groucho Marx. Jurado es va iniciar al PSC de la transició a Badalona. Més tard el veiem com a càrrec de confiança política de Convergència a Badalona i més tard veu la llum i fitxa pel PP. Seria allò 'd’aquests són els meus principis i si no li agraden en tinc d’altres' que va dir Groucho.

 

Tot i que diuen que el govern desgasta, Andreotti, el democristià italià incombustible, va afirmar que el que realment crema és l’oposició. Mentre el PP d’Albiol va ostentar l’alcaldia, Jurado era tinent d’alcaldia i responsable del cost policial primer i després de serveis socials. El nivell de responsabilitat també li va suposar un sou a l’alçada dels càrrecs ostentats. Però en entrar a l’oposició una de les conseqüències va ser una rebaixa dels emoluments, tot i que es va intentar des del PP que es fes una excepció amb Jurado perquè com a jubilat havia d’optar entre el salari o la pensió. No hi va haver resultat.

 

Per tant, si la jugada surt bé, Jurado podria optar a cap de l’oposició a Santa Coloma amb la corresponent millora d’ingressos i des d’allà mirar de fer créixer el partit esperant que el PSC colomenc rellisqui o que Parlón deixi la política local, o qualsevol moment favorable, fent en tot cas un bon servei a Albiol.

 

L’última derivada ha estat que el PP de Santa Coloma, davant la imposició de Jurado hagi dimitit. Tant és. Per al PP d’Albiol el que compten són els resultats i el partit a la ciutat veïna ‘no es menjava un torrat’. Caldrà veure si els votants del PP a Santa Coloma faran confiança a un ‘paracaigudista badaloní’ enviat per la direcció catalana o preferiran altes opcions a veure’s representats per algú que no és de la ciutat i que possiblement desconeix claus de la política local. Però aquesta, com en les novel·les de Kipling, és una altra història.


ACTUALITAT

22/03/23

image1

Disset mitjans cooperen per crear un portal informatiu independent d’àmbit metropolità

Neix Catalunyametropolitana.cat, una experiència de col·laboració periodística sense precedents, que té com a objectiu donar una visió global de la realitat que viu una bona part dels cinc milions de ciutadans de la regió metropolitana de Barcelona
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

21/03/23

el-cap-de-progres-pateix-per-l-augment-de-demanda-produida-pel-creixement-del-barri-del-gorg

Crisi de l’atenció primària a Badalona: manquen almenys dos CAPS mentre que les visites pateixen ajornaments de fins a un mes

Els projecte del CAP del Gorg anunciat el 2017 passa d’un pressupost de 2,9 milions a una previsió de 4,76 milions , mentre que el centre del barri del Sant Crist segueix pendent
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

17/03/23

cartell-de-la-inauguracio-de-la-nova-seu-de-la-fundacio-epica

La Fundació Èpica desembarca al port de Badalona agermanant ciència, tecnologia, art i participació

L’entitat ja programa activitats que desenvoluparà al que havia estat la seu de la fàbrica CACI, a la zona de la platja
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

10/03/23

imageun-moment-de-la-taula-rodona-de-les-diverses-federacions-de-cooperatives-foto-tomeu-ferrer1

El cooperativisme català celebra en clau de futur el 125 aniversari de la primera assemblea celebrada a la seu de ‘La bienechora’ de Badalona

Les entitats de l’economia social constaten la forta embranzida del moviment que, posant la persona al centre de l’economia, ha esdevingut una alternativa real al capitalisme
Llegir l'article complet