Tomeu Ferrer - 10/03/23
El cas de les antenes segueix aportant dades. Si inicialment es va saber que la fiscalia demana per a Xavier Garcia Albiol, exalcalde de Badalona i dirigent del PP, 2 anys de presó i fins a 10 anys d’inhabilitació per presumpta prevaricació, delicte consistent a què una autoritat, un jutge o un funcionari dicti sabent-ho una resolució injusta. El ministeri públic reclama també inhabilitació per omissió al que era regidor i mà dreta d’Albiol, Miguel Jurado i, en tercer lloc, demana un any i sis mesos de presó i inhabilitació per prevaricació urbanística al que va ser regidor d’ERC, Oriol Lladó, ara fora de la política institucional, segons informa Badalona Comunicació. Respecte al moment de l’obertura del cas, queda fora de les peticions de pena el regidor socialista Christian Carneado.
Els guàrdies van avisar
Després de conèixer-se la petició de penes, la reacció d’Albiol va ser al·legar desconeixença del fet que va suposar que des del 2012 fins a 2018 les companyies Telefónica i Vodafone instal·lessin antenes telefòniques al turó del Carig. Això, segons informa el Periódico queda desmentit per les declaracions de dos guàrdies que van afirmar que havien denunciat el cas a Garcia Albiol. De fet, la denúncia que va engegar el cas la va posar el Sindicat de Funcionaris de Policia (SFP), ja que abans alguns guàrdies s’havien queixat en veure la instal·lació situada a prop de la comissaria i témer ser-ne perjudicats. Des de llavors, 'no consta que Albiol realitzés cap gestió en relació amb les sol·licituds d'informació i retirada' de les antenes, assenyalava la resolució que va obrir el cas.
Les peticions del fiscal es basen en el perjudici que la instal·lació de les antenes de telefonia hauria causat a les arques municipals, uns 17.500 euros. Les dues companyies de telecomunicacions no van pagar res a la ciutat durant tot el temps que van tenir les antenes ubicades a les instal·lacions públiques.
El regidor socialista, Christian Carneado, ha fet declaracions al programa BDNMatí. Ha reconegut que 'Jo també vaig estar implicat a la causa per culpa del PP. Les antenes no van entrar soles a la comissaria (...) el que diu @Albiol_XG és mentida. Sí que està provat a la causa i hi ha testimonis que diuen que Albiol era coneixedor de primera mà'.
Oriol Lladó, ha negat, en declaracions a Badalona Comunicació, les acusacions de Fiscalia i ha reivindicat la seva innocència. Assegura que en cap moment 'vaig ser requerit com a regidor d'Urbanisme per intervenir-hi, ni vaig participar en cap decisió'.
A l’espera de com avanci el cas, la denúncia afecta els caps de llista del PP a Badalona i a Santa Coloma de Gramenet, ja que Jurado ha anunciat que es presenta per la localitat veïna, cosa que ha causat un fort enfrontament amb la junta local d’aquella localitat.
De fet, Xavier Garcia Albiol, en les primeres reaccions pronunciades després de saber-se la petició de presó de la fiscalia, ha intentat polititzar el cas destacant que no és casual que aquesta actuació del poder judicial es produeixi dos mesos abans de les eleccions locals.
Exigències de destitució d’Albiol
Ja en l’àmbit directament polític, la petició de penes del ministeri públic ha suscitat reaccions de la resta de partits amb presència al ple de Badalona. El PSC ha demanat al PP que destitueixi Albiol. En la mateixa línia es van pronunciar la candidata de Badalona En Comú Podem, Aïda Llauradó, el cap de llista d’Esquerra Republicana, Àlex Montornès, i el cap de llista de Junts per Badalona que han reclamat amb contundència que Albiol deixi, per higiene democràtica, els seus càrrecs.
Per la seva banda, Maria Dolors Sabaté, cap de llista de Guanyem Badalona ha publicat una piulada en la qual considera que 'Albiol està inhabilitat moralment per ser alcalde de Badalona. I estic convençuda que la justícia, tard o d'hora, se l'inhabilitarà formalment per corrupte. Demano a la resta de forces que entre totes l'inhabilitem políticament. És la vergonya més gran que ha tingut mai Badalona'.
Recordar que en un cas de forta repercussió mediàtica com l’aparició de Xavier Garcia Albiol en els Papers de Pandora, no va assumir cap responsabilitat, cosa que va provocar la seva destitució. Els smentats papers indicaven que Albiol va rebre un poder general per gestionar una societat a Belize (un conegut paradís fiscal al nord de Centreamèrica) l'any 2005, quan era un alt càrrec del Partit Popular de Catalunya, i hi restà vinculat fins al 2015, quan encara era alcalde de Badalona.
Els papers de Pandora
Garcia Albiol assenyalà que ell no obtingué rendiments d'aquesta societat i que no en cobrà 'ni un euro', i que tampoc coneixia qui estava en aquesta societat d'accionistes. Ramon Riera, que fou primer tinent d'alcaldia d'Albiol durant el seu primer mandant a l'Ajuntament de Badalona, i regidor d'Hisenda i Recursos Interns del 2011 al 2015 i, posteriorment, regidor de Sanitat durant el segon mandat d'Albiol del 2020 al 2021, compartia amb ell els poders per gestionar la societat de Belize.
25/03/23
Badalona acull fins a l'1 d'abril les músiques del món al festival Blues i ritmes