Tomeu Ferrer - 21/03/23
L’atenció primària a la sanitat pública de Badalona pateix greus problemes per atendre la demanda de la ciutadania. La situació és diferent segons els barris, però els retards entre la petició de visita i la concessió de la cita s’acosten al mes, segons han denunciat alguns usuaris, per exemple, del Centre d’Atenció Primària (CAP) del barri de Lloreda. El dèficit s’explica amb una dada, manquen almenys dos centres a la ciutat, el del Gorg, que previst des de l’any 2017 quan es va posar la primera pedra i el del barri del Sant Crist molt reivindicat però sense un compromís oficial per tirar-lo endavant.
La sobrecàrrega afecta diversos àmbits de la ciutat. En aquest sentit, destaca el CAP de Progrés Raval. En aquestes instal·lacions s’ha de donar servei als veïns del Progrés, cosa que suposa 11.059 habitants , segons el padró de 2012. Igualment, el barri del Raval té 12.901 veïns, segons l’esmentat padró. Cal dir que en els últims 11 anys, especialment a la zona del carrer de la Indústria al Progrés el creixement veïnal ha estat notable. Per tant, aquest centre sanitari ha d’assumir també bona part de l’increment de la demanda procedent del barri del Gorg, que els últims anys experimenta una gran expansió immobiliària, segons explica, Manuel Abia, delegat de la federació de sanitat de CCOO, en la zona metropolitana nord de Barcelona.
La situació que pateix l’atenció primària a Badalona té dues demandes incomplides que afecten zones molt poblades de la ciutat. La primera és la del barri del Gorg, en constant creixement. I la segona correspondria al barri del Sant Crist, els veïns del qual fa nou anys que reclamen la construcció del seu centre d’atenció primària. Fins al moment no hi ha ni la ubicació on s’hauria de construir, ni projecte ni fons per bastir aquest servei. El barri del Sant Crist de Cabanyes té, sempre segons el padró oficial que data de 2012, 10.497 habitants. Aquesta situació sobrecàrrega els centres d’atenció primària dels barris adjacents.
El Gorg és també una assignatura pendent del departament de Sanitat. El setembre de 2017, el conseller de sanitat, Antoni Comín, i l’alcaldessa Maria Dolors Sabater van anunciar la construcció d’aquest equipament que havia de donar servei als veïns que el barri que tenia en aquell moment, poc més de 5.000 veïns, tot i que la previsió a deu anys vista hauria de donar servei a més de 20.000 veïns i veïnes.
En aquell moment es va informar que el nou centre d’atenció primària es faria en uns terrenys de 450 metres quadrats situats en una finca situada entre els carrers Anton Bori i Alfons XII. El nou centre hauria de tenir quatre plantes i una superfície global de 1.600 metres quadrats. El projecte parlava d’una àrea d’atenció no programada; una àrea d’educació sanitària; una zona de suport de persona i una àrea d’instal·lacions a més d’una reserva d’espais per a usos futurs.
El gorg: projecte compromès, però pendent
EL CAP del Gorg tenia un pressupost de 2,9 milions d’euros i les obres havien d’iniciar-se el 2018. Però, com és habitual, hi va haver problemes d’adjudicació de les obres i fins al moment no s’ha fet res, tot i que en el seu moment es va anunciar que entraria en funcionament a principis de 2021.
Precisament, el nou conseller de Salut Manuel Balcells, va anunciar en el projecte d’inversions corresponent a l’exercici actual una inversió de 4,76 milions destinats a la construcció del no nat CAP del Gorg.
A Badalona, el pla d’inversions de la Generalitat inclou una altra acció, la reforma de la quarta planta del CAP del Doctor Robert, tasca a la qual es destinarà un pressupost de 0,8 milions.
Més enllà de cobrir els dèficits estructurals, a Badalona s’han donat problemes puntuals que han causat malestar entre el veïnat. Així, la pretensió de suprimir el servei de pediatria al CAP de Bufalà va causar en el seu moment una revolta que va aturar la mesura. No obstant això, el problema que afecta algunes especialitats es manté perquè, 'molts professionals prefereixen quedar-se on es van formar, per exemple, a l’Hospital de Can Ruti, en lloc d’anar a zones amb una altíssima demanda de serveis sanitaris' explica un sanitari consultat per aquesta publicació.
De fet, l’especialitat que forneix la majoria dels serveis de la sanitat primària, els metges i metgesses de família, és cada cop menys demandada en els processos de formació. El poc temps que poden dedicar a cada visita i l’alta pressió assistencial fa que molts professionals prefereixin altres especialitats o directament marxin a altres països on tenen millor valoració tant econòmica com tècnica.
Dues xarxes públiques a la ciutat
I, tanmateix, Badalona no és una ciutat que, més enllà de les demandes històriques en alguns barris, tingui un servei globalment deficient. Recordar que la ciutat té dues xarxes d’atenció primària i les dues públiques. Una de matriu municipal: Badalona Serveis Assistencials (BSA), que gestiona l’Hospital Municipal, que assumeix part de les urgències, i que té també sis CAP a la ciutat i el consultori de Tiana. A més fins a sis centres especialitzats, com per exemple unitats de salut laboral, de salut mental, de salut sexual i reproductiva, a més de l’atenció domiciliària a tota la zona.
Per la seva banda, L’Institut Català de la Salut (ICS), gestiona a Badalona el CAP del Doctor Robert, el de barri de Bufalà, el corresponent a Sant Roc i el de Gran Sol, aquest al barri de Llefià. A més de la gran instal·lació que representa el complex sanitari de l’Hospital Germans Trias i Pujol.
Fonts sindicals consultades indiquen que per als treballadors de les dues xarxes públiques que operen a Badalona l’existència de dures organitzacions no implica una dificultat afegida, ja que el conveni que regeix BSA, que afecta altres centres de l’àmbit concertat a Catalunya (Sis Cat) es va acostant progressivament al que regula les relacions laborals de l’ICS, tot i que es mantenen algunes diferències.
Les deficiències de la sanitat a l’àrea territorial de Badalona tenen a veure amb els eterns problemes de finançant que pateix la sanitat pública a Catalunya, Abia recorda que l’Organització Mundial de la Salut (OMS), recomana destinar-hi un 25% del pressupost, i que Catalunya encara se situa per sota d’aquest llindar.
26/05/23
Sense places Badalona convoca concentració a les 17 hores a plaça de la Vila reclamant places a educació pública mantenint ràtios.