Tomeu Ferrer - 20/04/23
El món cultural badaloní es va citar al teatre Margarida Xirgu dimecres, 19 d’abril, per prendre el pols al sector i per escoltar i dialogar amb els i les representants de les candidatures amb presència a l’Ajuntament de Badalona.
Representants de Guanyem Badalona, En Comú Podem, Partit Popular, Esquerra Republicana, Partit Socialista de Catalunya i Junts per Catalunya van esbossar davant de creadors, dissenyadors, músics, actors o il·lustradors les seves propostes per impulsar la cultura a la ciutat.
De les intervencions de les candidates i candidats en van sortir algunes coincidències i també divergències remarcables. La migradesa del pressupost que l’Ajuntament de Badalona dedica a cultura va ser un lloc comú. També ho va ser la manca de personal tècnic que hauria de dinamitzar les activitats creatives a la ciutat. La infrautilització de la xarxa de centres cívics o la necessitat de nous espais on artistes i creadors puguin executar les seves disciplines de manera que la ciutat atregui creadors i, de manera indirecta públic interessat en la cultura.
Les discrepàncies van arribar a l'hora de concretar, per exemple, on haurien de situar-se els espais de creació cultural. Així, mentre els representants de Junts per Badalona i ERC, David Torrents i Dani Villalain apostaven per la Mobba com a fàbrica de creació, retreien que altres partits: el PP amb claredat, volen aterrar l’edifici i el PSC no es defineix clarament respecte a la continuïtat de l’antiga factoria.
Parlen els partits
La portaveu del PP, Sonia Egea, va coincidir amb la necessitat de millorar el finançament de la cultura a la ciutat. Va aportar una dada, dels 79 milions aprovats per inversions en els darrers pressupostos, a hores d’ara només s’ha executat el 2%. La representant del partit conservador va parlar de la necessitat de trobar alguna nou per ubicar-hi la reivindicada fàbrica de creació. La necessitat de recavar més fons de la Diputació per a les biblioteques badalonines i la importància de destinar diners públics per exemple a beques per a creadors artístics.
Andrea Zapata, del PSC, va reconèixer la necessitat d’apostar realment per la cultura. Va qualificar de 'dècada perduda' l’última etapa viscuda a Badalona. Va admetre també la sensació de deixadesa que es viu a la ciutat en l’hàbit cultural. De manera genèrica va plantejar la necessitat de donar suport institucional a la cultura, promocionar els artistes, dignificar espais i fins i tot recuperar espais perduts, com la Torre Mena o d’Edifici del Carme, ara que finalitza l’acord amb la Universitat de Barcelona.
Dolors Sabater, de Guanyem Badalona va reivindicar la necessitat d’incentivar la participació del món cultural en la promoció de les activitats que hi estan vinculades. L’exalcaldessa va reclamar un acord transversal que permeti una planificació de l’impuls a la cultura a 5 o 10 anys, governi qui governi a la ciutat. Com a propostes concretes va apuntar la necessitat de donar suport al complex musical badaloní, conservatori, Escola de música entre altres equipaments. També va parlar de la necessitat de recuperar Ca l’Andal com a espai cultural.
Aïda Llauradó, d’En Comú Podem, va reconèixer la potència de les entitats culturals badalonines, cosa que l'administració pública hauria d’aprofitar per impulsar la cultura treballant-hi conjuntament. També va optar per omplir de més continguts les biblioteques locals, per exemple, convertint-les en refugis climàtics, atès el fet que en alguns barris el veïnat pateix els efectes de l’augment de temperatures. Sobre els centres cívics, Llauradó va admetre que mai han funcionat com a tals i va advocar perquè es converteixin en centres de participació possibilitant també el primer accés a la cultura de les capes de la població que tenen més difícil fer aquest pas.
Dani Villalain d’ERC, va emfasitzar el fet de la manca de pressupost. Concretament, va dir que Badalona ocupa en despesa cultural per habitant, l’onzè lloc respecte al qual dediquen les onze poblacions de més de 100.000 habitats de Catalunya. També va apostar per un pla estratègic d’impuls de la cultura i de la resignificació dels centres cívics.
David Torrents, de Junts per Badalona, va abundar també en la situació precària que viu la cultura a la ciutat. Va aportar la dada que a l’ajuntament només hi ha cinc tècnics de cultura, mentre que en localitats amb població similar a Badalona la xifra ronda les 20 persones destinades a impulsar les activitats culturals. El regidor nacionalista va considerar important que s’impulsés l’accés a la cultura als sectors amb menys possibilitats econòmiques de la ciutat. En aquest sentit, va recordar que Badalona té el trist honor d’aplegar 4 dels 10 barris més pobres de Catalunya.
Després d’una ronda en la qual els partits polítics van plantejar les seves propostes es van obrir un segon torn de diàleg entre el centenar d’assistents i els representants polítics presents. Els assistents de la jornada “Creactiva’t” van destacar la importància de dur a terme aquestes iniciatives perquè la comunicació entre el sector cultural sempre serà una forma mútua de millorar. D’altra banda, des de l’organització de l’acte, es va mostrar la seva satisfacció amb la rebuda que ha tingut i van demanar de cara a les eleccions, que els grups municipals siguin valents a l’hora de crear noves polítiques culturals.
18/12/24
Nova denúncia per impagaments del sindicat de la Guàrdia Urbana (SIP-Fepol) a l’Ajuntament de Badalona