CONVIURE-PATRIMONI I HISTòRIA


Només les entitats cíviques fan propostes per protegir i promocionar el patrimoni cultural de Badalona


Decepció entre les associacions ciutadanes de la ciutat davant la manca d’idees dels partits polítics per activar espais on divulgar i desenvolupar la cultura i els serveis a la gent


foto-del-museu-de-badalona-imatge-museu-bdn
 Foto del Museu de Badalona Imatge: Museu BDN


Esmeralda Folch - 22/05/23         

twitter share   facebook share

Decepció va ser la idea predominant dels i les representants de diverses entitats cíviques de Badalona després de veure i participar en una taula de debat on els partits polítics locals havien d’explicar la situació i actuació dels projectes destinats a protegir i promocionar el patrimoni cultural de la ciutat. Curiosament, les propostes més argumentades procediren de les entitats que havien de rebre la informació de les organitzacions que pretenen governar la ciutat.

 

Divendres 19 de maig es va realitzar al Museu de Badalona la taula sobre la conservació i ús del patrimoni de la ciutat, en el marc de les eleccions municipals.

 

L’acte el van organitzar; la plataforma Can Casacuberta Oberta, defensem Ca l’Arnús i SOS Monuments, associació per a la defensa cívica del Patrimoni cultural, amb la col·laboració de Salvem Ca l’Andal, les associacions de veïns del Centre. Dalt la Vila. Iris Sol-Casagemes. Bufalà, Verd urbà i Els verds de Badalona.

 

La taula va estar moderada i conduïda per Núria Sabaté i presentada per Montserrat Rectoret, davant d’una sala molt concorreguda amb la presència de persones vinculades amb l’àmbit objecte del debat, com Margarida Abras, directora del Museu municipal; Montserrat Carreras, directora de l'arxiu històric; Clara Forn, cap d'Arqueologia del museu; Andreu Mas, Vicepresident de l'ACİCAC; Pepita Padrós, exdirectora d'Arqueologia del Museu; l’historiador Francesc Palacio; l’escriptor Marçal Font; l’artista Joan Sallas i molts altres membres d’entitats i partits.

 

Al seu torn, la taula de convidats estava formada representants de tots els partits amb representació al consistori i constituïda per:

 

  • Daniel Gràcia regidor de Via Pública Mobilitat i responsable dels Districtes 2 i 3 entre 2011 i 2015. Portaveu del Grup Popular entre el 2018 i el 2019 i regidor maig 2020-octubre 2021.

  • Teresa González quarta tinent d’Alcaldia i regidora de l’àmbit de Territori, Habitatge, Esports i Salut, va ser substituïda per Christian Carneado, gerent de la societat municipal Engestur SA (2015-2020), i regidor des del 2020.

 

  • Carme Martínez com a representant d’ERC de Badalona, regidora de Badalona en dos períodes diferents i que darrerament ha presidit la comissió de modernització.

 

  • Paula Martínez coordinadora del districte 3 per Badalona en Comú Podem.

 

  • Dolors Sabater, de Guanyem Badalona en Comú, alcaldessa de la ciutat del 2015 al 2018 i actual diputada al Parlament de Catalunya, presidenta de la comissió de Cultura.

 

  • David Torrents, que va ser coordinador de Convivència de l'Ajuntament de Badalona diàleg interreligiós entre el 2007 i 2011. El maig del 2019 va ser elegit regidor i des del novembre de 2021, és tercer tinent d’alcalde i regidor de l’Àmbit de Protecció Social a les Persones i Impuls Comercial.

 

La taula rodona va constar de dues parts. La primera, en la que cada convidat explicava les propostes sobre el patrimoni i en concret sobre cinc elements de la ciutat: La Mobba, Ca l’Arnús, Ca l’Andal, Mercat Maignon i Torre Codina. I la segona on els assistents podien fer preguntes en un torn obert.

 

 

Els partits del govern actual van perdre una gran oportunitat de concretar l’estat dels projectes, el calendari d’execució d’obres, quins estan pendents de licitació o els que ja estan pressupostats. Res d’això. Entre el públic assistent es va estendre el desànim quan els responsables i membres del govern tiraven pilotes fora i utilitzaven l’argument que els problemes venen de lluny, de molts anys sense manteniment; com si les persones que omplien la sala haguessin perdut la memòria de qui va governar la ciutat ininterrompudament des de 1982 fins a l’any 2011, amb diferents suports.

 

A l’esmentada manca d’arguments, es va afegir l’atac per part d’una part dels representants dels partits del darrer executiu contra a l’actual cap de la llista de Guanyem. Dolors Sabater va explicar al respecte que el 2015 quan van entrar al consistori es van trobar que no hi havia un inventari al dia dels béns propietat municipal i dels elements a preservar. Només hi havia un full ‘excel’ amb diferents propietats, sense fitxa tècnica ni catalogació.

 

D’altra banda, els representants polítics també van atacar els tècnics del ‘Viver’ per no fer la seva feina i tenir la maquinària municipal aturada. En definitiva, poca autocrítica i manca d’assumpció de responsabilitats.

 

Pel que respecta a les propostes de futur: res de nou, tots els grups van coincidir en el fet que no s’havien de construir pisos a Ca l’Arnús. Respecte de la Mobba el PP pretenia tirar-la a terra i la resta de grups optaven per enderrocar una part per fer-hi un parc. En relació amb Torre Codina es van posar sobre la taula diverses propostes per donar-li un ús.

 

Processos participatius

 

En relació amb el Mercat Maignon i Ca l’Andal, l’equip de govern feia referència a processos participatius, de consulta i de debat, quan se sap que en aquests anys des del govern no s’ha posat en marxa cap consell de districte. I que quan interessa, per exemple en la venda de patrimoni públic com el Mercat del Peix, no s’informa ni els veïns i veïnes.

 

Per contra, les aportacions més interessants les va fer el públic: portaveus de plataformes, associacions de veïns i entitats que van retreure l’absència de la regidora Teresa González. Van mostrar el seu desànim en veure que passaven anys i tot es quedava en paper mullat i fins i tot van exigir al govern aplicar el Decret 64/2014 del 13 de maig (DOGC) que desplega la Llei 2/2002 de 14 de març i en concret els títols sisè i setè que obliguen els ajuntaments a conservar el patrimoni local.

 

Les intervencions del públic que remarcaven les contradiccions de les paraules dels membres del govern i ampliaven l’abast de la seva preocupació a la conservació de Dalt la Vila, el Pont de Petroli, Escorxador..., ja que a hores d’ara no existeix un catàleg actualitzat, amb les seves fitxes corresponents, i no s’entén com havent-hi més de 200 milions d’euros a la caixa de l’ajuntament no s’executin els projectes.

 

Francesc Alfambra, històric ecologista local, va tancar la taula rodona fent referència als processos participatius que es fan servir de vegades per guanyar temps, i va fer esment al fet que, ja el 2004 l’arquitecta i urbanista, Itzíar González, va alertar que a la ciutat havien desaparegut 25 edificis singulars i que si no actuem aviat molts altres edificis estaran en perill de desaparició.


ACTUALITAT

29/05/23

xavier-garcia-albiol-regidor-del-pp-a-badalona-foto-pp

Albiol aconsegueix la majoria absoluta a Badalona en obtenir 18 dels 27 seients del ple

La victòria del líder conservador implica una forta clatellada per als partits que van formar el govern sortint i també per l’oposició d’esquerres.
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

27/05/23

marius-diaz-davant-l-edifici-del-viver-foto-revista-treball

Mor als 89 anys Màrius Díaz primer alcalde democràtic de Badalona després del franquisme

Durant el seu mandat va impulsar la transformació urbanística i cultural de la ciutat, la creació de 25 centres escolars públics i de la ràdio i la televisió locals.
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

26/05/23

imatge-extreta-del-video-de-guanyem

Guanyem fa un vídeo versionant una cançó de Rosalia adaptant el contingut a Badalona

En la peça es parla d’aspectes populars de la ciutat, es presenten els candidats i les propostes electorals de la força municipalista.
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

26/05/23

foto-d-una-concentracio-de-sense-places-badalona-del-curs-passat-reclamant-ensenyament-public-per-a-tothom-imatge-l-independent

Sense places Badalona convoca concentració a les 17 hores a plaça de la Vila reclamant places a educació pública mantenint ràtios.

L’entitat reclama solucions estructurals com la construcció immediata de les escoles i instituts pendents de la ciutat, Badalona Port, Ventós i Mir, Montigalà i la Riera.
Llegir l'article complet