CULTURES


El ritual del roure de Sant Joan a Badalona, una tradició que es reivindica


La nit del solstici d’estiu se celebrava a prop del Turó d’en Boscà una cerimònia en la qual el ‘Pepet’ esdevenia una mena de Druida guaridor


zxcvb
 Dues dones a prop del roure amb les marques de la cerimònia ancestral foto: Pablo Díaz-Flores


Pablo Díaz-Flores - 24/06/23         

twitter share   facebook share

A Badalona la nit màgica de Sant Joan, la nit del foc, de l’aigua de les bruixes i del ros, hi ha la tradició d’anar a la platja i fins fa poc encendre fogueres.

Un ritual desconegut per a molts badalonins, també tenia origen en aquesta nit, als voltants de les dotze de la nit i es realitzava a la roureda a prop de Can Campmany als peus del Turó d’en Boscà: el ritual del roure.

Arreu de Catalunya, durant la nit del solstici d’estiu proliferen els costums com recollir plantes com la flor del card daurat i la ruda per espantar bruixes, fer escombres de bedoll per allunyar mals esperits, collir llorer per purificar i donar bona sort, obtenir l’herba de Sant Joan per guarir berrugues, en definitiva plantes que gràcies a estar exposades el màxim de temps a la llum solar, aquesta nit es troben en la seva esplendor.

Però hi ha també els rituals al voltant dels arbres, la figuera de Tabarca, el vimer de Vila Joiosa, el pi d’en Cartró de l’Hospitalet de Llobregat i a Badalona tenim els roures de Can Campmany, no tan famosos com el de Matarranya o el d’Ancosa però potser més importants.

A les dotze de la nit de Sant Joan, en Josep Llansó més conegut com en Pepet avisava amb un tret d’escopeta l’inici d’un ritual que havia anat passant de generació en generació.

 

La preparació de l’arbre, una tasca delicada

 

La preparació de l’arbre era una feina delicada i en Pepet en tenia cura amb especial atenció, a la tarda de la vigília de Sant Joan passava diverses vegades per deixar-ho tot preparat a la nit.

 

Els roures triats havien de ser joves, ja que s'havia de badar (obrir) per dalt i per baix a una distància d'un metre i mig aproximadament amb un filferro per tal que no s'esqueixés tot el tronc. Feien servir una destral i uns tascons de ferro i es procedia a fer el tall de dalt a baix de la zona marcada. A l'interior s'hi posaven unes pedres i uns bastons transversals perquè el trau estigués ben badat.

A un costat del roure hi havia el pare de la criatura i a l'altre el padrí, els quals amb el nen nu als braços deien


'Sant Joan Gloriós, trencat te'l dono'

 

“Sant Joan Gloriós, curat te'l prenc”

 

Aquestes paraules es repetien tres vegades. Per posar fi al ritual es dipositaven les espardenyes i la robeta del nen a dintre del forat i es tancava el tronc. La cicatriu que quedava a la soca es recobria d'argila i s'embenava amb els bolquers del nen.

 

L'èxit del ritual depenia del roure: si la ferida es tancava i l'arbre vivia, el nen es curava; mentre que si no era així, el nen moria. Pocs dies després de celebrar la cerimònia ja es notaven les millores. Sembla que la majoria dels nens es van curar.

El darrer any que es va celebrar aquest ritual va ser el 1963, segons l’article de Nil Rider, però aquest diari ha pogut parlar amb la seva neta i podem confirmar que va arribar fins als finals dels 60, cada any, dos, tres o fins i tot cinc nens passaven per algun dels roures del Sot de can Campmany.

Al Matarranya per a fer el ritual es necessitaven dues persones del poble. Una que es digués Pere i una altra que es digués Joan, i les paraules que s’havien de dir quan es passava el xiquet eren ‘Pren-lo Joan’ i l’altre contesta ‘Dona-me’l Pere’. “Això es fa tres vegades”, concreta Víctor Vidal en el seu article.

El roure ha estat un arbre sagrat pels pobles de l’antiguitat, Font de poder i de saviesa, els celtes el van anomenar Duir, arrel de la paraula Druida, potser en Pepet va ser l’últim druida de les nostres contrades.

 


ACTUALITAT

01/10/24

un-moment-de-la-roda-de-premsa-celebrada-al-col-legi-de-periodistes-foto-favb

La Coordinadora Veïnal del Baix Besòs denuncia que durant dos anys no ha pogut ni reunir-se amb els ajuntaments de la zona per pactar millores.

Afirmen que les alcaldies de Barcelona, Badalona, Sant Adrià del Besòs, Santa Coloma de Gramenet i Montcada i Reixac han ignorat totes les convocatòries.
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

26/09/24

imatge-del-mercat-torner-de-badalona-foto-arxiu

Les obres a l’estructura del Mercat Torner de Badalona posen en perill la instal·lació i enfronten els paradistes amb el PP.

L’oposició recorda que en l’anterior mandat es va fer un pla de remodelació que estava dotat 800.000 euros amb aportacions de l’AMB, que va ser aturat pel govern d’Albiol.
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

25/09/24

cartell-de-la-convocatoria

Què passa a Amèrica Llatina? Jornada de reflexió i solidaritat organitzada pels centres cívics del Che Gevara i Salvador Allende a Badalona

L’acte es farà dissabte, 28 de setembre, al badiu de l’associació de veïns del centre de la ciutat
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

22/09/24

les-plaques-solars-se-situarien-en-la-superficie-del-teulat-de-l-esglesia-de-badalona

El bisbat rebutja el projecte de la cooperativa Som Comunitat Energètica Local per produir electricitat a la teulada del temple de Santa Maria de Badalona-

El projecte, liderat per CEL, que compta amb el suport del grup local de Som Energia Badalona, tenia el consentiment inicial de la parròquia i dels veïns de la zona.
Llegir l'article complet