CULTURES


El ritual del roure de Sant Joan a Badalona, una tradició que es reivindica


La nit del solstici d’estiu se celebrava a prop del Turó d’en Boscà una cerimònia en la qual el ‘Pepet’ esdevenia una mena de Druida guaridor


zxcvb
 Dues dones a prop del roure amb les marques de la cerimònia ancestral foto: Pablo Díaz-Flores


Pablo Díaz-Flores - 24/06/23         

twitter share   facebook share

A Badalona la nit màgica de Sant Joan, la nit del foc, de l’aigua de les bruixes i del ros, hi ha la tradició d’anar a la platja i fins fa poc encendre fogueres.

Un ritual desconegut per a molts badalonins, també tenia origen en aquesta nit, als voltants de les dotze de la nit i es realitzava a la roureda a prop de Can Campmany als peus del Turó d’en Boscà: el ritual del roure.

Arreu de Catalunya, durant la nit del solstici d’estiu proliferen els costums com recollir plantes com la flor del card daurat i la ruda per espantar bruixes, fer escombres de bedoll per allunyar mals esperits, collir llorer per purificar i donar bona sort, obtenir l’herba de Sant Joan per guarir berrugues, en definitiva plantes que gràcies a estar exposades el màxim de temps a la llum solar, aquesta nit es troben en la seva esplendor.

Però hi ha també els rituals al voltant dels arbres, la figuera de Tabarca, el vimer de Vila Joiosa, el pi d’en Cartró de l’Hospitalet de Llobregat i a Badalona tenim els roures de Can Campmany, no tan famosos com el de Matarranya o el d’Ancosa però potser més importants.

A les dotze de la nit de Sant Joan, en Josep Llansó més conegut com en Pepet avisava amb un tret d’escopeta l’inici d’un ritual que havia anat passant de generació en generació.

 

La preparació de l’arbre, una tasca delicada

 

La preparació de l’arbre era una feina delicada i en Pepet en tenia cura amb especial atenció, a la tarda de la vigília de Sant Joan passava diverses vegades per deixar-ho tot preparat a la nit.

 

Els roures triats havien de ser joves, ja que s'havia de badar (obrir) per dalt i per baix a una distància d'un metre i mig aproximadament amb un filferro per tal que no s'esqueixés tot el tronc. Feien servir una destral i uns tascons de ferro i es procedia a fer el tall de dalt a baix de la zona marcada. A l'interior s'hi posaven unes pedres i uns bastons transversals perquè el trau estigués ben badat.

A un costat del roure hi havia el pare de la criatura i a l'altre el padrí, els quals amb el nen nu als braços deien


'Sant Joan Gloriós, trencat te'l dono'

 

“Sant Joan Gloriós, curat te'l prenc”

 

Aquestes paraules es repetien tres vegades. Per posar fi al ritual es dipositaven les espardenyes i la robeta del nen a dintre del forat i es tancava el tronc. La cicatriu que quedava a la soca es recobria d'argila i s'embenava amb els bolquers del nen.

 

L'èxit del ritual depenia del roure: si la ferida es tancava i l'arbre vivia, el nen es curava; mentre que si no era així, el nen moria. Pocs dies després de celebrar la cerimònia ja es notaven les millores. Sembla que la majoria dels nens es van curar.

El darrer any que es va celebrar aquest ritual va ser el 1963, segons l’article de Nil Rider, però aquest diari ha pogut parlar amb la seva neta i podem confirmar que va arribar fins als finals dels 60, cada any, dos, tres o fins i tot cinc nens passaven per algun dels roures del Sot de can Campmany.

Al Matarranya per a fer el ritual es necessitaven dues persones del poble. Una que es digués Pere i una altra que es digués Joan, i les paraules que s’havien de dir quan es passava el xiquet eren ‘Pren-lo Joan’ i l’altre contesta ‘Dona-me’l Pere’. “Això es fa tres vegades”, concreta Víctor Vidal en el seu article.

El roure ha estat un arbre sagrat pels pobles de l’antiguitat, Font de poder i de saviesa, els celtes el van anomenar Duir, arrel de la paraula Druida, potser en Pepet va ser l’últim druida de les nostres contrades.

 


ACTUALITAT

16/11/24

cartell-de-la-competicio-que-se-celebra-el-17-de-novembre-a-badalona

La caminada de la regularitat celebra la 69a edició entorn dels nuclis ibèrics de la serralada de la Marina

El Centre Excursionista de Badalona, (CEB) organitza diumenge, 17 de novembre la tradicional competició de marxes i tècniques de regularitat.
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

02/11/24

cartell-de-la-campanya-valencia-dana

Entitats cíviques de Badalona inicien la recollida de roba, aliments i fons per ajudar els afectats pels aiguats del País Valencià

Els centres de recollida de les ajudes són el Mercat Torner, durant els dies i les hores que estigui obert l’equipament cultural i al carrer Baldomer Solà, 184.
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

31/10/24

image1

Guanyem Badalona exigeix al govern del PP que elabori d'urgència un pla d'emergències davant d'inundacions

Dolors Sabater denuncia la inacció d’Albiol davant el risc d’inundació a Badalona i recorda que els habitatges del PDU de les Tres Xemeneies estan projectats en zona inundable.
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

30/10/24

image1

Mobilització ciutadana per reclamar que es desencalli d’una vegada per totes la construcció del nou Institut La Riera

Es presentarà una moció al ple municipal del 4 de novembre i es complementarà amb una concentració de les entitats veïnals educatives de la zona a la plaça de la Vila de la ciutat
Llegir l'article complet