ESPAI PúBLIC


Els nens i nenes decideixen com reformar els parcs de la ciutat


El Col·lectiu Punt 6 ha coordinat amb diferents centres el disseny de propostes perquè l'Ajuntament tingui en compte la visió dels més petits i usuaris de les zones de joc


consell-infants-badalona
 El Consell dels Infants, decidint sobre els parcs de la ciutat / Foto: J. T.


Javier Torres Jiménez - 08/06/18         

twitter share   facebook share

Tirolines, rocòdroms, més zones amb vegetació, pistes esportives, taules de ping-pong. Són alguns dels elements que als nens i nenes de Badalona els hi agradaria trobar als parcs de prop de casa seva o de la seva escola. Una mirada que un procés de participació ha volgut recollir durant els darrers mesos, i que el Consell dels Infants ha canalitzat per fer arribar a l'Ajuntament amb l'objectiu que el Departament d'Espais Públics ho tingui en compte a l'hora de reformar zones de joc o fer-ne de noves.

 

La dinamització del procés ha estat en mans del Col·lectiu Punt 6, un grup d'arquitectes, sociòlogues i urbanistes especialitzades en donar una mirada de gènere, plural i de cooperació al disseny de les ciutats. Elles han estat les encarregades de guiar al Consell i, sobretot, a les sis escoles que han participat més directament en els tallers, una per a cada zona de joc que es podrà arreglar, en principi, aquest 2018.

 

Els alumnes de 5è de Primària de les escoles Mercè Rodoreda (parc del c. Escultor Clarà amb Pau Picasso), Assumpció (parc c. Sant Joan Evangelista), Les Ciències (parc plaça Can Segarra), Rafael Alberti (c. Guasch), Jungfrau (pl. Oriol Martorell i Pere de Tere (c. Lope de Vega amb Vidal i Barraquer) han estat les escollides per redefinir els parcs que tenen a prop als seus respectius barris. Els diferents grups, prop de 300 infants, van participar en observació i jocs de rol, on els nens i nens assumien el paper de persones d'edats i sexes diferents, per poder aportar mirades diferents de l'espai en qüestió.

 

“Quan els hi preguntes i veuen que et prens seriosament el que diuen, els infants es bolquen moltíssim. Que vegin que poden aportar i opinar des de tant petits és un empoderament molt important”, explica Sara Ortiz, sociòloga del Col·lectiu Punt 6. Elles han canalitzat totes les peticions i propostes de les classes i ho han transformat en criteris, també tècnics, perquè pugui ser viable quan arribi als despatxos. “Demanen espais amb interacció amb la natura, activitas i elements aptes per edats diferents, bancs, fonts, que tot estigui net i no trencat, que siguin zones accessibles”.

 

Un punt en el que han hagut d'incidir és en el de la importància de fer “xarxa entre diferents espais, però no replicar perquè no tot sigui el mateix”. És el cas de les pistes de futbol o bàsquet, diu Sara Ortiz, que de vegades monopolitzen les peticions. “Pot ser hi ha una a prop i el que s'ha de fet és instal·lar una altra cosa, però enfortir la xarxa i connexió entre les zones de joc”.

 

El pressupost per invertir en reforma i remodelació de parcs infantils aquest 2018 ascendeix a uns 600.000 euros, que es repartirà entre les sis zones proposades.


ACTUALITAT

26/10/21

representants-dels-partits-que-han-pactat-l-acord-de-govern-per-badalona

PSC, ERC, comuns i Junts per Catalunya arriben a un acord per governar Badalona

Guanyem per Badalona es queda fora del pacte, tot i que s’ha ofert per entrar-hi sense explicitar cap condició
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

26/10/21

imatge-del-foc-al-vuite-pis-de-l-avinguda-del-maresme-152-al-barri-de-sant-roc-a-badalona-foto-c-sagues

Un incendi a un pis de l’avinguda del Maresme a Sant Roc a Badalona, causa la mort d’un home

La persona afectada s’hauria llençat des d’un vuitè pis presumiblement en veure les flames arribar al seu habitatge
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

25/10/21

protesta-de-sindicats-policials-davant-del-barraco-situat-al-barri-de-sant-roc-foto-spf-fepol

Sfp-Fepol reitera la seva oposició a reobrir el mòdul policial a Sant Roc

El sindicat creu que els 100.000 euros que el govern del PP destina a l’equipament suposen un malbaratament de fons que haurien de dedicar-se a millorar altres instal·lacions policials
Llegir l'article complet
ACTUALITAT

23/10/21

pont-de-petroli-trencat

Onze mesures urgents que el nou equip de govern municipal de Badalona haurà d’afrontar a partir del 8 de novembre

Recuperar la imatge de la ciutat, reforçar els Serveis Socials, posar en marxa equipaments culturals aturats i resoldre contenciosos com Sant Pep o La Mobba són algunes de les ‘patates calentes’ que haurà d’entomar el nou executiu
Llegir l'article complet