Redacció - 24/10/23
El pròxim ple municipal de Badalona hauria d’aprovar el dit protocol antiocupacions, si fem cas a l’anunci fet el 25 de setembre passat per l’alcalde, Xavier Garcia Albiol. Fins al moment no s’ha avançat gairebé res de la nova normativa. El primer edil de la ciutat va anunciar que a l’octubre estaria aprovat el dit protocol, una norma pensada, va dir, per evitar que la policia hagi d’actuar amb “prudència excessiva davant els ocupes conflictius”.
A la mateixa compareixença pública l’executiu d’Albiol es va comprometre a què el gener vinent posarà en marxa la regidoria antiocupacions, la qual ha de servir per agilitzar els processos administratius en els casos d’ocupacions.
La regidoria antiocupacions es denominarà oficialment Àrea de Polítiques contra les Ocupacions Il·legals, de la nova regidoria se n’encarregarà en exclusiva el regidor del PP tindrà assignat en exclusiva un regidor propi, Daniel Aguilera (PP), i 's’anirà dotant progressivament de personal', afirmaven al Periódico fonts municipals'.
A Badalona és coneguda l’existència d’un greu problema d’habitatge adequat per a les capes populars. Els successius governs locals no han fet prou per apaivagar la situació, especialment dels més vulnerables i, com es veu, aposten per solucions d’ordre públic en lloc d’anar a les causes profundes de la crisi.
En la seva valoració dels primers 100 dies del govern d’Albiol, l’entitat Badalona Acull destacava com a negatiu el fet de no convocar el Consell Local de l’Habitatge. També criticava decisions com no acollir-se al programa ACOL, de formació professional per a persones en situació legal irregular, o la negativa de l’ajuntament a comprar l’alberg “Be Dream Hostel”.
A Badalona es produeixen, com a totes les ciutats d’una grandària semblant ocupacions d’espais privats o públics. Segons dades de la Fiscalia General de l’Estat, el 99,15% d’aquests casos són usurpacions del dret d’ús de l’immoble, o sigui, l’ocupació d’un domicili deshabitat sense el permís dels seus propietaris. La violació de domicili, és a dir, penetrar en una vivenda habitada, representa un exigu 0,85% de la casuística.
L’Ajuntament de Badalona ja va posar en marxa el desembre de 2022 la unitat Domus de la Guàrdia Urbana. Quatre mesos més tard es va fer el primer balanç de l’actuació d’aquest equip. La unitat Domus es va integrar per 8 agents i treballava de forma coordinada amb els departaments municipals de Serveis Socials, Convivència, Urbanisme i Estadística per garantir una millor resposta davant d’aquesta problemàtica social. A més d’atendre els incidents relacionats amb l’ocupació il·legal que comuniquen a través de la central de la Guàrdia Urbana, també actuava davant les comunicacions rebudes a través del número de telèfon 617 396 669 al servei de la ciutadania exclusiu per a les ocupacions, segons s’indicava en una nota de premsa oficial del 17 de març passat.
En aquell moment, l’alcalde Rubèn Guijarro feia un primer balanç: la nova unitat Domus de la Guàrdia Urbana, havia intervingut en 80 casos relacionats amb ocupacions, investigant 82 persones i practicant 5 detencions. Fruit de la feina, la Guàrdia Urbana va obrir 57 diligències per ocupació; 21 més per defraudació de diversos subministraments (llum, aigua, gas) i 32 més per danys derivats per les ocupacions. No s’ha informat de com han acabat les esmentades gestions.
No obstant aquesta nota, a la pràctica, segons fonts sindicals de la Guàrdia Urbana, la unitat com a cos separat no existeix, encara que diferents guàrdies s’ocupen del servei específic en cada torn, segons la necessitat.
L’anunci de la creació de la Domus es va fer just abans que el llavors candidat del PP anunciés al seu torn que, si governava, crearia la regidoria antiocupació.
A la mateixa compareixença pública l’executiu d’Albiol es va comprometre a que el gener vinent posarà en marxa la regidoria antiocupacions, la qual ha de servir per agilitzar els processos administratius en els casos d’ocupacions.
09/05/25
L’Ajuntament de Badalona renuncia al projecte Joventut Esportiva Societat Activa JESA.